Стъпка по стъпка към свободния ток
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стъпка по стъпка към свободния ток

Стъпка по стъпка към свободния ток

Инструкциите на КЕВР значително облекчават смяната на доставчика на електроенегия

2873 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Смяната на доставчика на електроенергия е безплатна за малките стопански и битови потребители.
Малките потребители не трябва да сменят електромерите си, за да излязат от регулирания пазар.

Либерализацията на енергийния пазар, за която се говори от години, започва да придобива все по-реални очертания не само за големите консуматори, които купуват свободно електроенегията си от години, но и за най-малките фирми и битови потребители.

Една от важните стъпки, които на практика отпушиха този процес, е инструкцията за смяна на доставчика на електроенегия на клиенти, за които се прилагат стандартизирани товарови профили (СТП). Тя беше публикувана от Комисията за енергийно и водно регулиране и влезе в сила от 1 април.

Тези профили се използват при клиенти със сравнително ясно потребление, при които не е необходимо да се монтира специален електромер за почасово мерене на електроенергията. Това са именно малките стопански потребители, които ползват ниско напрежение, и битовите потребители.

Стъпка по стъпка

Стъпките, определени в инструкцията, значително облекчават процеса по смяна на доставчика на електроенергия.

Първото, което даден клиент трябва да направи, е да избере новия си доставчик. За тази цел е добре да отправи запитване към поне няколко търговеца на електроенегия, като им изпрати поне две от фактурите си - зимна и лятна, на база на които те ще предложат оферти. След като новият доставчик е избран, клиентът трябва самостоятелно или чрез новия си търговец да подаде заявление по образец в съответното електроразпределително дружество, към което е присъединен. Самата бланка е публикувана на сайта на КЕВР, но вероятно всеки търговец също ще може да я предостави. Заявлението може да бъде подадено и чрез електронната поща, но за целта трябва да бъде подписано е електронен подпис. Самите електроразпределителни дружества препоръчват именно този начин, който значително би улеснил както самите тях, така и целия процес по смяна на доставчика.

Самата процедура може да бъде движена изцяло от новия доставчик, който клиентът си е избрал. За целта обаче е необходимо нотариално заверено пълномощно. Образец на този документ също е изготвен и публикуван на интернет страницата на енергийния регулатор. В инструкциите се прави уточнение, че търговците могат да ползват пълномощно и по свой собствен образец.

От своя страна ЕРП-тата нямат право да искат други допълнителни документи от клиента или новия доставчик.

Важно е клиентите да знаят, че подаването на заявлението за смяна на доставчика може да стане само от първо до десето число на месеца. След като това бъде направено, започват да текат и сроковете на самата процедура.

В срок от четири работни дни съответното ЕРП, в което е подадено заявлението за прехвърляне, извършва проверка на предоставените данни. Новият доставчик трябва да има сключен рамков договор, а клиентът не трябва да има повече от едно заявление за прехвърляне по едно и също време, защото в такъв случай процедурата ще бъде прекратена.

В случай на непълноти или неточности ЕРП дава 3-дневен срок за тяхното отстраняване. Ако това не бъде направено, процедурата отново ще бъде прекратена. Ако всичко е изрядно, разпределителното дружество изпраща уведомление до настоящия и до новия доставчик за промяната. Настоящият доставчик в срок от 2 дни издава служебна бележка дали клиентът е изплатил всички си задължения към него. През това време новият и настоящият доставчик могат също така да направят възражение срещу смяната, което може да бъде отстранено от клиента в срок от един ден. Ако това не бъде направено, процедурата се прекратява.

Ако всичко обаче е наред, ЕРП регистрира смяната в срок до три дни преди началото на месеца, в който тя влиза в сила.

Какво е важно да се знае

В самите указания е направено и едно много важно уточнение и то е, че клиентите, за които тази процедура се отнася, не плащат нищо за смяната на доставчика. Клиентите също така не са ограничени да сменят многократно доставчика си, стига това да не става в един и същ месец. Важно уточнение, което беше направено от председателят на КЕВР Иван Иванов, е, че дори потребителите да решат да сменят доставчика си, излизайки на свободния пазар, те имат право да се върнат отново на регулирания.

Друго облекчение за потребителите е, че те сключват договор, едновременно с доставчика и мрежовото дружество за комбинирани услуги, което означава, че те ще продължат да получават една фактура за самата електроенергия, за цена "задължение към обществото" и мрежовите разходи. На практика с излизането на свободния пазар единствено цената на енергията ще се определя по свободно договорени цени. Останалите такси ще продължават да се регулират от КЕВР и да се плащат към съответното електроразпределително дружество, към което клиентът е присъединен.

Ще се справят ли ЕРП-тата

Целият процес по излизането на потребителите на свободния пазар ще се администрира от електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕVN и "Енерго-про". Това означава огромна по обем работа, която може и да затрудни операторите при една по-масова смяна на доставчика от страна на клиентите. В тази връзка от ЧЕЗ коментираха, че определените от КЕВР срокове са кратки, но изпълними. Оттам допълват, че сроковете са аналогични и за смяна на доставчика при по-големите клиенти на средно напрежение. "Предизвикателството е в обема - клиентите със стандартизирани товарови профили са в пъти повече от големите клиенти", посочват от ЧЕЗ. Самият процес за малките клиентите е облекчен, като тежестта е прехвърлена върху електроразпределителните дружества и търговците, които ще трябва да обработват голям обем от информация в кратки срокове, посочват още от ЧЕЗ. Точно затова от компанията напомнят, че е важно, че цялата комуникация ще се извършва по електронната поща, с което изискване клиентите трябва да са запознати.

Калина Трифонова, заместник-председателят на управителния съвет на "EVN България", също беше коментирала пред "Капитал", че излизането на клиентите на ниско напрежение на свободния пазар е предизвикателството пред оператора на разпределителната мрежа, тъй като той е основен играч в този процес и се явява негов администратор.

Пазарни предизвикателства

Въпреки че възможността за смяна на доставчика на електроенергия вече е факт, едва ли битовите клиенти ще се възползват масово от тази услуга в близките месеци. Причината е, че все още регулираната цена на електроенергията, определяна от КЕВР, е по-ниска от тази, която може да бъде постигната на свободния пазар. Не така обаче стоят нещата за стопанските потребители, които вече масово се ориентират към смяна на доставчика и свободно договаряне на цените. Там се очаква буквално преселение, тъй като пазарните цени особено в момента са доста по-изгодни от тези на регулрания пазар. Според различни търговци на свободния пазар стопанските клиенти могат да реализират спестявани до 30% от сегашните си сметки за ток, което определено е добър стимул за либерализацята на енергийния пазар в България. (виж текста на стр.?)

Смяната на доставчика на електроенергия е безплатна за малките стопански и битови потребители.
Малките потребители не трябва да сменят електромерите си, за да излязат от регулирания пазар.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Енергетика

Енергетика

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.