Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Трябва да има строги санкции за неетично поведение на търговци

Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България

   ©  Цветелина Белутова

ЧЕЗ работи на много пазари в света – Румъния, Полша, Словакия, Чехия, Унгария, така че ние сме преминали през няколко процеса на либерализация и вече сме натрупали опит. Избирам пример Чехия, моята родна страна. Първо, премахването на регулацията на цените няма да се случи за една нощ. В Чехия този процес започна през 2002 г. и окончателните стъпки бяха предприети през 2007 г., когато успяхме да стартираме свободния пазар. В Румъния например пълната либерализация ще настъпи през януари 2018 г., т.е. в рамките на 5-годишен период от стартирането й. Освобождаването на пазара е тежък процес, не става с превключване на едно копче. Има политики, които карат клиента насила да промени своя доставчик, но те са погрешни, тъй като не му предоставят достатъчно възможност да обмисли този процес и наистина спокойно да вземе подобно решение.

Какви са предварителните изисквания, какви са задължителните елементи, които трябва да видим, ключовите фактори за една успешна либерализация на пазара? Едно от първите неща е да премахнем кръстосаните субсидии не само в различните сегменти, но също така и между дневна и нощна тарифа, между битови и стопански клиенти и т.н. Само тогава можем да гарантираме, че цената, която стига до крайния клиент, е справедлива. Втората важна точка е, че трябва да имаме добре работещ регионален пазар, т.е. българският трябва да се слее с другите пазари. Това най-малкото гарантира, че дори всички производители да изчезнат, за клиентите винаги може да бъде доставена енергия. В Румъния например вече работят няколко платформи, търгуват се двустранно, баланс, в рамките на деня (в България на борсата засега може да се купува електроенергия само ден напред - бел. ред.), създадени са специални сегменти за зелени сертификати, екологични сертификати и т.н.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  В резултат на многото мазни пазарни приказки цените на тока на народ ще рипнат още с едно 300 процента както стана вече един път 1998 2005

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал