Либерализираният пазар трябва да насърчава нови инвестиции и иновации

Oливие Маркет, изпълнителен директор на "Ей И Ес България"

Преди година енергетиката беше тема №1 всеки ден. Днес, година по-късно, след направените реформи НЕК ще спре да генерира дефицит. Ние сме в очакване да видим как БЕХ ще подобри ликвидността на целия сектор. Средствата, които НЕК трябва да разплати към контрагентите си, са изключително важни, за да могат те да работят и да се запазят работните места. Те са ключови, за да се изпълнят и инвестиционните програми на "Мини Марица-изток" и да се поднови инвестиционният процес в "Марица-изток 1", "Марица-изток 3" и "Марица-изток 2".

Само преди няколко месеца малцина си представяха, че БЕХ може да намери финансиране без държавни гаранции, а вече има предложение за конкретната сума. Вече работи и независимата енергийна борса, която е много важна стъпка в правилната посока и, разбира се, Световната банка работи по новия пазарен модел на енергетиката. Така че трябва да дадем своят кредит на доверие на устойчивостта, на амбициозността на енергийния министър. Също така трябва да дадем своя кредит на доверие на реформите в енергийния сектор.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tesloev avatar :-?
  tesloev
  • + 1

  "дългосрочните договори и преференциалните тарифи" - с тези разсъждения възможносттите за иновационни решения се свеждат до 0%. Дългосрочността и преференциалните тарифи са за организации които нямат поглед за динамиката на, и разработки в, енергиино генериращтите системи, а целта им е да заключат печалба на вече установени енергиино трансформиращи ( забелжете, а НЕ генериращи) технологии.
  Целта не трябва да е за да закючи (наведнъж) колкото се може по-висок обем на капитални ресурси с очаквания за дадена доходност за 10, 15, 20 или 30 години, и да се изискват дългосрочни гаранции, за минимизиране на рисковете, а да се инвестира перидоично, в сравнително по-малки ресурсни обеми в най-ефективните енерго-трансофмиращи технологии, и по такъв начин ефективнотта на енерго-технологичната база нараства като еквивалентно намалява себестйността на трансформираната енергия, давайки възможност за плавно мамаляване на цените към крайните потребители при запазавне на относително стабилен коефициент на печалба.
  Компаниите който не осъзнавата това са обречени на изчезване или на търсене на гаранции от някой друг за тяхната недалновидност.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал