Либерализираният пазар трябва да насърчава нови инвестиции и иновации
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Либерализираният пазар трябва да насърчава нови инвестиции и иновации

Либерализираният пазар трябва да насърчава нови инвестиции и иновации

Oливие Маркет, изпълнителен директор на "Ей И Ес България"

2709 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Преди година енергетиката беше тема №1 всеки ден. Днес, година по-късно, след направените реформи НЕК ще спре да генерира дефицит. Ние сме в очакване да видим как БЕХ ще подобри ликвидността на целия сектор. Средствата, които НЕК трябва да разплати към контрагентите си, са изключително важни, за да могат те да работят и да се запазят работните места. Те са ключови, за да се изпълнят и инвестиционните програми на "Мини Марица-изток" и да се поднови инвестиционният процес в "Марица-изток 1", "Марица-изток 3" и "Марица-изток 2".

Само преди няколко месеца малцина си представяха, че БЕХ може да намери финансиране без държавни гаранции, а вече има предложение за конкретната сума. Вече работи и независимата енергийна борса, която е много важна стъпка в правилната посока и, разбира се, Световната банка работи по новия пазарен модел на енергетиката. Така че трябва да дадем своят кредит на доверие на устойчивостта, на амбициозността на енергийния министър. Също така трябва да дадем своя кредит на доверие на реформите в енергийния сектор. Нека ви дам пример с това как е вървял процесът по либерализация във Великобритания, където Ей И Ес също работи. Много е важно да се използва опитът за това какво е направено на другите пазари, за да не се повтарят техните грешки. Великобритания е водачът на маратона по отношение либерализацията на пазара. Процесът започва преди 30 години, като основните цели на либерализирания пазар са три. Първо, как да се осигури безопасността и сигурността на доставките, защото никой не иска да спре тока. Как да се обезпечи защитата на околната среда и да се намалят въглеродните емисии и как да се подобри възможността да се консумира енергия. И накрая, как да се постигат най-конкурентните цени на енергията, което е добре и за бизнеса, и за хората. Тридесет години по-късно британският пазар продължава да въвежда промени, т.е. няма понятие като бърз преход към либерализиран пазар. Този процес е продължаващ, тъй като това е много комплексен набор от мерки и те отнемат време. Днес в България има много висока динамика, но отново бих искал да подчертая, трябва ни време, за да видим ползите.
За нас приоритет в процеса на либерализиране на пазара са няколко точки. На първо място, дългосрочните договори и преференциалните тарифи, които трябва плавно да преминат към либерализирания пазар. Въвеждането на цена за разлика (т.е. между пазарната и договорната цена, която да се заплаща от всички потребители) може да обезпечи този преход. На следващо място трябва да има механизъм, който да даде възможност за развитието на нови енергийни проекти. На британския пазар има механизъм, в който се плаща за готовност на централите да работят, не за енергия. Това е от изключителна важност не само за сигурността, но и за инвестициите, тъй като такъв подход дава предвидимост върху приходите, когато искате да създадете ново предприятие за електроенергия. Към настоящия момент в цяла Европа има свръхпредлагане, но невинаги ще бъде така. И затова смятам, че на либерализирания пазар трябва да има механизъм, който да стимулира нови проекти. Също така при отварянето на пазара на електроенергия трябва да има програма, която да защитава енергийно бедните. Във Великобритания тя се нарича "Отстъпка за топъл дом", при която потребителите получават отстъпка за отопление. Също така има и механизми, така че да се балансират резки движения в цените. И също така е изключително важно да се обезпечи конкурентоспособността на българската индустрия чрез цени, които са разумни.
Какво ни предстои, какви са ключовите предизвикателства пред българския енергиен сектор. Ние вярваме, че е важно либерализираният пазар да насърчава ново поколение иновации. За да се обезпечи сигурността на доставките, да се даде възможност за развитие на възобновяемата енергия. Може би имиджът на ВЕИ не е толкова добър, колкото би трябвало да бъде, но смятам, че България е на правилния път и в цяла Европа ВЕИ са посоката и тенденцията, към която трябва да се върви. По тази тема Ей И Ес също промотира използването и съхраняването на енергия и разумното потребление.

Ей И Ес е най-големият чужд инвеститор в България и имаме три направления в бизнеса ни. Първото е ТЕЦ "Марица-изток 1". Това е най-модерният ТЕЦ в Югоизточна Европа, като инвестицията беше за 1.3 млрд. евро. За три години в централата нямаше никакви инциденти и това е значимо постижение за такъв проект. Следващият ни актив е вятърният парк край Каварна - "Св. Никола", най-голямата ветроцентрала в България. Третият стълб на нашия бизнес, който смятам, че е много важен, е споделеният център на Ей И Ес в България. В него работят 70 души, които обслужват бизнесите ни в региона. От София предоставяме финансови услуги, управление на доставки и IT услуги. Това са високо платени длъжности и ние виждаме България като страна, източник на добри професионални умения.

Преди година енергетиката беше тема №1 всеки ден. Днес, година по-късно, след направените реформи НЕК ще спре да генерира дефицит. Ние сме в очакване да видим как БЕХ ще подобри ликвидността на целия сектор. Средствата, които НЕК трябва да разплати към контрагентите си, са изключително важни, за да могат те да работят и да се запазят работните места. Те са ключови, за да се изпълнят и инвестиционните програми на "Мини Марица-изток" и да се поднови инвестиционният процес в "Марица-изток 1", "Марица-изток 3" и "Марица-изток 2".

Само преди няколко месеца малцина си представяха, че БЕХ може да намери финансиране без държавни гаранции, а вече има предложение за конкретната сума. Вече работи и независимата енергийна борса, която е много важна стъпка в правилната посока и, разбира се, Световната банка работи по новия пазарен модел на енергетиката. Така че трябва да дадем своят кредит на доверие на устойчивостта, на амбициозността на енергийния министър. Също така трябва да дадем своя кредит на доверие на реформите в енергийния сектор.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  tesloev avatar :-?
  tesloev

  "дългосрочните договори и преференциалните тарифи" - с тези разсъждения възможносттите за иновационни решения се свеждат до 0%. Дългосрочността и преференциалните тарифи са за организации които нямат поглед за динамиката на, и разработки в, енергиино генериращтите системи, а целта им е да заключат печалба на вече установени енергиино трансформиращи ( забелжете, а НЕ генериращи) технологии.
  Целта не трябва да е за да закючи (наведнъж) колкото се може по-висок обем на капитални ресурси с очаквания за дадена доходност за 10, 15, 20 или 30 години, и да се изискват дългосрочни гаранции, за минимизиране на рисковете, а да се инвестира перидоично, в сравнително по-малки ресурсни обеми в най-ефективните енерго-трансофмиращи технологии, и по такъв начин ефективнотта на енерго-технологичната база нараства като еквивалентно намалява себестйността на трансформираната енергия, давайки възможност за плавно мамаляване на цените към крайните потребители при запазавне на относително стабилен коефициент на печалба.
  Компаниите който не осъзнавата това са обречени на изчезване или на търсене на гаранции от някой друг за тяхната недалновидност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Енергетика

Енергетика

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.