Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Трябва едновременно да либерализираме пазара и да защитим уязвимите потребители

Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Центрaлна Азия

   ©  Цветелина Белутова

В Световната банка вярваме и нашата аналитична работа е потвърдила това, че енергийният сектор е изключително важен за икономиката на една страна. Така че е много важно той отново да стане финансово стабилен. Същевременно в мандата на СБ е заложено да се стреми да сведе бедността до минимум и да защитава най-уязвимите хора. В този контекст ние сме много щастливи, че може да работим ръка за ръка с българското правителството, за да осъществим либерализацията на българския енергиен пазар и да защитим най-уязвимите потребители. Нека да споделя три аспекта, които смятам, че са важни елементи в реформата.

Първият е свързан с преминаването към конкурентоспособен пазар за електричество. Държавата трябва да води чрез пример, като постепенно се разширяват възможностите за търговия, например с въвеждането на търговия в рамките на деня и както по дългосрочни договори. Освен това ние трябва да отговорим на най-голямото съмнение, което потребителите изтъкват спрямо енергийните предприятия - прозрачността. Борсата е инструментът това да стане. Може да отнеме и повече от една година тя да започне да работи с всички видове инструменти за търговия, но със сигурност при желание тя ще може да отговори на новите обстоятелства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал