Има място за всички

"Перото" се намира в източната страна на НДК, с малка външна тераса и артистичен интериор, който условно разделя пространството на няколко къта.

Има място за всички

Новите пространства за събития в София целят сплотяването на общности, а не просто предоставяне на зала

16468 прочитания

"Перото" се намира в източната страна на НДК, с малка външна тераса и артистичен интериор, който условно разделя пространството на няколко къта.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Киносалон, книжарница, споделено офис пространство (coworking space), научно-технологичен парк. Както предполагате, между тях няма много общо, но една интересна тенденция на пазара на събития в София ги обединява в последните години. А именно, че всички тези места предлагат различни по големина зали за срещи, презентации, културни или професионални семинари. Противно на очакваното, основната цел не е "правенето на пари". Създателите се стремят към изграждането на общности, които да имат своето пространство за споделяне на цели, идеи и проекти. Интерес към подобни места определено не липсва, а провежданите в тях събития са все повече и по-разнообразни.

Вдъхновено от книгите

"Перото" е мястото където тупти литературното сърце на София в интересно съчетание от книжарница, читалня, културен клуб и кафене/бар. И то денонощно. Концепцията на откритото през септември пространство под егидата на Националния център за книгата на НДК е да бъде литературна сцена, но и не само. "Перото" ще бъде място за срещи с автори, събития за представяне на книги, за четения - за всичко, свързано с книги. В допълнение пространството вече привлича музикални и театрални събития, дори бизнес и корпоративни такива, които се настаняват уютно в разчупената и модерна среда. "Перото" се намира в източната страна на НДК, с малка външна тераса и артистичен интериор, който условно разделя пространството на няколко къта.  

"Нашата цел е много амбициозна", разказва Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата. "Когато си я поставихме в началото и обявихме, че буквално всеки ден ще има събитие, хората гледаха с огромно недоверие дали това може да се случи." Сега, след като програмата вече е факт, става ясно, че пространството на "Перото" е напълно запазено чак до януари. "Няколко седмици след откриването мога да кажа, че имаме една-единствена свободна дата през ноември до края на годината", обяснява Желев. В пространството се случват регулярно две събития – литературният гид "Перото" всеки понеделник и литературният клуб Spirt and Spirit, организиран всеки петък. Заради силния интерес към мястото обаче тези събития ще се случват само два или повече пъти месечно, за да може пространството да посреща и други разнородни събития. Сред тях освен представяния на книги на бъдещи и чуждестранни автори са и благотворителни и корпоративни събития. През уикенда пък ще се случват детски празници с литературно четене между деца, конкурси и игри. "Перото" ще бъде част от Софийския международен литературен фестивал през декември, като там ще се проведат някои от най-важните дискусии. От друга страна, всяка събота сутрин на живо от "Перото" излъчва "Библиотеката" по БНТ. "Също така, сега започваме друго интересно начинание - с музика. В различни дни от седмицата ще се провеждат така наречените Secret concerts", разказва Желев.
В момента в пространството има сто седящи места. Могат да бъдат сложени допълнителни столове за определени събития и залата може да бъде пренареждана. "Имаме места и отвън на терасата, която ще бъде отоплена през студените месеци. Разполагаме с озвучаване, осветителна техника, така че е възможно тук да се случват всякакъв вид събития, включително театрални - театър на маса, моноспектакли, малки концерти. Мястото наистина е многофункционално", пояснява Желев. Целта му е да създава общност. "Дали през литературните ни клубове, дали въобще от обстановката - за нас поддържането на такава атмосфера е най-важното", посочва Желев. Затова и когато става въпрос за книги, събитията в "Перото" са безплатни. Единствено ако има специални изисквания - необходимост от още микрофони (извън тези, с които разполагат в "Перото"), от мултимедия и екран - неща, които се наемат допълнително, това се заплаща. Но за едно нормално класическо представяне всичко е безплатно. Наемът на пространството за нелитературни събития е определен чрез ценоразпис, който е на Националния дворец на културата, тъй като "Перото" е част от него.

В момента рекламата и новините за пространството се случват предимно през facebook страницата "Литературен клуб - "Перото". "Ще се рекламираме и през новоизградения сайт на НДК, където пространството има своя подстраница. Там ще има публикувана заявка за събития, която просто да бъде попълнена и изпратена на нашия мейл адрес", разяснява Светослав Желев.

Не само за кино

Културен център G8 е ново градско пространство за арт кино и събития, свързани с него, но и с широк спектър на визуалните и сценичните изкуства, литературата. Киното се намира на ул. "Гладстон" №8, откъдето идва и името му. Макар в началото създателите да си представят мястото като пространство, където на почит ще бъде предимно филмовото изкуство, нуждата на пазара показва, че то може да бъде развито и по още и различни начини. За почти една година, откакто работи центърът, в него са се случвали най-различни събития - от корпоративни обучения и конференции до рок концерти. Имало е литературни четения, детски театър, обучения и планиране на рекламни стратегии на фирми, откриването на новия сезон на форматът на HBO "Игра на тронове", презентации на филми, включително и на необработения първи вариант на спорния "Дякон Левски".

Единият от създателите на центъра - Ина Дърова, вижда мястото като подходящо за всякакви срещи и събития. "Имаме три киносалона, в които безспорно се представя кино - това ни е силата. Но доста неочаквано G8 се разви и в друга посока – като място за всякакви други събития", споделя Дърова. Културният център разполага с една голяма зала с 80 места и две малки с по 40. Едната зала е профилирана за детски филми. Тя е и технически оборудвана, за да могат родителите спокойно да оставят децата си да гледат филм сами, а те биха могли да ги наблюдават чрез камерите в салона. Така родителят може спокойно да пие кафе или паралелно да гледа друг филм в някоя от залите. Столовете на детското кино също са оборудвани със специални подложки, за да са по-удобни за децата, а в салона е оставена лека светлина по време на прожекцията. Другата малка зала пък е утвърдена като сцена за документално кино. "Като започнем с излъчване на документални филми на известни автори до представяния на аматьорски филми, презентации, които някой иска да покаже пред приятелите си – разнообразието е голямо", разказва Дърова. Кафенето също се използва като място за срещи, например по време на фестивала "София филм фест" там се провеждат уъркшопове, срещи, дискусии. То може да поеме малко над 100 души, като е оборудвано с всякаква специализирана техника. Друго място за събития, което се развива неочаквано в центъра, е кинодворът на G8, който успява да се утвърди като добро предложение за софиянци в летните вечери.

"Преди една година не съм си представяла,че пространството ще се развие по този начин", коментира Дърова. "Ние сме кино, но около три четвърти от времето е за събития извън киното - подготовка на конференции, обучения, презентации. Включително мястото е домакин и на различни европейски проекти." Според основателката интересът към културния център расте. "Нова тенденция е, че когато имат повод за празник, хората вече да не си го представят в ресторант или заведение. Идват на прожекция, след което споделят впечатления непретенциозно на чаша вино", разказва собственичката. "Това в никакъв случай не е признак за липса на средства, дори напротив. Просто хората имат нужда от различно споделяне на времето. Имали сме случаи дори на наематели на една от залите, които са били на екскурзия някъде и искат на направят слайдшоу и да поканят приятели на презентацията." Затова G8 се определят като ориентирани към интелигентните хора от всяка възраст. Бюджетите за различните събития варират в зависимост от времетраенето, това каква част от пространството ще бъде наета, каква техника ще се използва. "Опитваме се да не разочароваме никой - дори и в последния момент успяваме да удовлетворим потребностите на търсещите пространство. Определено се изисква много гъвкавост", посочва Дърова.

С технически привкус

Иновационен форум – това ще бъде едно от основните пространства за срещи и събития на първия по рода си научно-технологичен парк в България. Сградата ще бъде средище на различни събития по теми, свързани с технологии, иновации, предприемачество, наука и образование. Разгънатата застроена площ на форума е около 5300 кв.м. Очакваното мащабно пространство разполага с 1000 седящи места, като може да бъде разделено функционално на три по-малки зали. Има и открит външен амфитеатър и две фоайета отпред и отзад, което позволява провеждането на паралелни събития. На полунивото се намира малка зала с още 250 места. Площадното пространство пред сградата също е подходящо за провеждането на открити събития.

Иновационният форум ще се намира на мястото на някогашната столова към казармите на Министерството на отбраната на Четвърти километър. Изграждането му е в рамките на проекта за научно-технологичен парк на София и е финансирано с публични и евросредства. Планът е форумът да се самоиздържа, без да се превръща в бизнес за събития. Както многократно беше посочено, целта е паркът да бъде проект на бизнеса и науката. "Той със сигурност ще подкрепя иновациите и предприемачеството в страната, но важна е екосистемата. А тази екосистема само за няколко години отбеляза развитие, което е значимо по мащабите си, ако сравняваме България с други държави в региона и Европа", коментира президента Росен Плевнелиев още в началото на разработването на проекта.

Програмирано за събития

Най-актуалното място за срещи и събирания на IТ и Geek обществото в София e новооткритото споделено работно пространство CowOrKing Space. Зоната за програмисти е създадена от стартиращата компания Puzl, която е растяща английска IT фирма с централен офис в споделеното пространство. CowOrKing се помещава в преобразения склад на бившия завод "Витоша" на бул. "Черни връх". Освен нетрадиционно планирано офис пространство от отворен тип, в което компанията работи и отдава под наем на IT фирми, дизайнери и фрилансъри, мястото ще предложи на софийския пазар за събития още няколко зали за събирания, презентации и споделяне на идеи. А през пролетта на 2016 г. на покрива на сградата основателите на CowOrKing Space ще открият лятна и зимна градина, в които ще организират различни събития.

Целта на CowOrKing Space (от англ. игра на думи с понятието коуъркинг - споделено работно пространство) е да събира на едно място общността на програмистите в София. Идеята е не само фирмите, избрали коуъркинга за свой офис, но и останалата част от работещите в сферата да припознават пространството като място за събития и срещи с цел личностно и професионално развитие. "Може би единственото важно изискване, което ще имаме към събитията, които ще се провеждат при нас, е те да допринасят за личностното и професионалното развитие на участващите в тях. Бихме желали събитията да са ценни не само за развитието на професионалистите, които са част от коуъркинг пространството, но и на другите членове на IT сферата, които ще присъстват на тях", разказва французина Тибо Тетинжер, основател на Puzl. "Ще предоставяме залите не само вътрешно - на компаниите част от CowOrKing Space, но и на други фирми от сектора, които искат да организират специализирани, но и други събития тук." Приоритетни обаче ще са събитията в IT сферата, за които собствениците планират да отдават мястото безплатно. "Нашият бизнес не са събитията, тъй като се стремим да създадем общност. Това обаче няма как да се осъществи, ако не се случват събирания и обмяна на опит", споделя кооснователят на стартиращата компания Антон Стратиев. Затова и предприемачите ще се стремят да поддържат наемната цена на залите максимално ниска, за да покрива почти само разходите по събитието, когато става въпрос за не-IT и големи събития.
Споделеното работно пространство ще предложи няколко различни по големина и предназначение места за събития на софийския пазар. По-голямата от залите на CowOrKing Space побира до 100 души и е разположена на площ 120 кв.м. Тя ще може да се използва за презентации, брейнсторминг сесии, формални срещи, конференции, събирания. До нея има допълнителна стая, в която ще може да бъде сервиран кетъринг. Другата зала е така наречената Games Room, в която ще могат да се съберат до 40 души и която ще може да бъде наемана заедно и отделно от по-голямата. Там ще могат да се организират и прожекции, презентации и други формални и неформални събития. Коуъркинг пространството разполага и със стая за брейнсторминг (от англ. мозъчна атака) - тя ще бъде пространство за по-специализирани IT срещи и побира до 15 души. CowOrKing Space има и малка конферентна зала за до осем души. "Следващата пролет ще открием и rooftop градини с панорамна гледка към Витоша - затворената (зимна) е 450 кв.м, а отворената (лятна) почти 900 кв.м. Там ще правим много и различни събития", разказват основателите.

Програмистите ще разработят система, чрез която IT специалистите, които имат нужда от помощ по даден професионален въпрос, да могат да споделят това и да организират среща, на която да дискутират възможни решения със свои колеги. "Откриваме, че няма много събития в нашата сфера на работа, които реално да предоставят професионална помощ и решения по общи и често срещани проблеми. Повечето от срещите целят да привлекат професионалистите, за да се рекламират пред тях или да си търсят служители", разказва Стратиев. "Затова нашата цел е да предоставим място за ползотворни дискусии и обмяна на идеи за всички от IT обществото - дизайнери, програмисти и други." Пространството обаче ще е отворено и за културни мероприятия. "Разнообразието от събития ще варира от петима програмисти, които дискутират по тясно специализиран проблем, до представяния на крафт бири, прожекции." Идеолозите на CowOrKing не планират да инвестират в маркетинг на пространството, тъй като разчитат, че рекламата ще се случи чрез общността. "Ще използваме фейсбук и уеб страниците ни първоначално, но се надяваме, че идеята и общността във и извън споделеното пространство бързо ще се развият", споделя очакванията си Тетинжер.

Киносалон, книжарница, споделено офис пространство (coworking space), научно-технологичен парк. Както предполагате, между тях няма много общо, но една интересна тенденция на пазара на събития в София ги обединява в последните години. А именно, че всички тези места предлагат различни по големина зали за срещи, презентации, културни или професионални семинари. Противно на очакваното, основната цел не е "правенето на пари". Създателите се стремят към изграждането на общности, които да имат своето пространство за споделяне на цели, идеи и проекти. Интерес към подобни места определено не липсва, а провежданите в тях събития са все повече и по-разнообразни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova

    Светослав Желев вече е уволнен от Поршош, който смени Желев с една женица, която викат "мише". Закъснявате.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал