Място за всеки вкус

Новите пространства за събития в София създават общности, а не са просто зали под наем

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Events Kit. Още текстове по темата може да откриете тук.

Съвременно обзавеждане с внимание към детайла, специфична аудитория и европейски дух. Това обединява новите пространства за събития в София, които имат за цел да създават общности, а не просто да отдават зали под наем. От споделено работно пространство (coworking space), през общностен център (community center) и театрална зала до научно-технологичен парк, всички те предлагат различни по големина пространства за срещи, корпоративни събития и културни мероприятия. Макар и нови на пазара, интересът към тях постоянно расте и определено успяват да раздвижат екосистемата, организирайки иновативни събития и показвайки отношение към изкуството и културата.

Пространство за добри идеи

The Site е мястото, което обединява комуникационния бизнес и предлага комбинация от две големи зали за корпоративни събития и просторен двор с дървен бар и мебели от пелети. В пространството се помещава PR агенцията Site Media с управляващ директор Любомир Аламанов. Първоначалната му идея е да намери просторно място, където заедно с екипа му да работят в по-креативна атмосфера. В началото на тази година наема изоставена фабрика на ул. "Камен Андреев" №17, която за няколко месеца превръщат в общностен център (community center) за комуникационния бизнес и млади предприемачи.

"Искахме да бъде на принципа на споделената икономика. Даваме го основно на хора от комуникационната общност и НПО-та, които организират най-различни и интересни сбирки и събития, без да заплащат нищо. Приветстваме и стартъпи, които са в началото на бизнесите си и не могат да си позволят да наемат голяма зала за срещи", обяснява Любомир Аламанов. The Site разполага с голям двор - около 700 кв.м., с капацитет приблизително 300 седящи места или 1000 правостоящи. Към момента два от етажите на сградата също се отдават под наем за събития, срещи или споделено работно пространство. Капацитетът на всяка от двете зали е повече от 100 седящи гости и поне двойно на това правостоящи. Аламанов уточнява, че всичко в The Site е мобилно и може да се променя по вкуса на наемателя.

"Казваме им, че може да правят всичко на нашето място, даваме им необходимата свобода, за да измислят какво им трябва", допълва той. Мястото се отдава под наем и за частни събития, като тарифите започват от 80 лв. на час, а цената намалява в зависимост от продължителността на събитието. Всеки, който организира събитието си в The Site, по желание може да се възползва от PR услугите на агенцията или да възложи на екипа цялостната организация. "Имаме дългогодишен опит с организирането на събития и предоставяме всякакви услуги, работейки с много подизпълнители", разяснява Любомир Аламанов.

Кино, театър и още нещо

Многофункционалната зала "Сити Марк арт център" съхранява духа на старото кино "Левски" на бул. "Янко Сакъзов" №30. Тя предлага разнообразни възможности за провеждане на мероприятия както в областта на изкуството и културата, така и на корпоративните събития. Пространството отваря врати в началото на годината и цели да се отличи като нетрадицонна нова локация за клиенти, които търсят оригиналност при представянето си.

"Корпорациите се стараят да избягват организиране на събития на едни и същи "конвенционални" места - вече твърде добре познати на гостите и публиката им", обяснява Светослава Димова, мениджър събития към "Сити Марк арт център". Пространството разполага със сцена, партерен етаж и балкон, които са подходящи за кинопрожекции, театрални постановки, корпоративни събития, коктейли и др. Общият капацитет на "Сити Марк арт център" зависи от вида на събитието, организацията и желанието на клиентите, но може да събере приблизително от 100 до 450 души.

Цената също варира според допълнителните услуги, които се поръчват. По думите на Димова пространството успява да привлече вниманието на наемателите заради съчетанието на модерна визия с автентични елементи. "Арт центърът има характер, а дизайнът му е съчетание на модерни и класически елементи, като същевременно запазва аристократичното си излъчване", допълва тя. Залата предлага на клиентите пълно техническо оборудване и ползва услугите на подизпълнители за кетъринг и допълнително събитийно обзавеждане.

"Желанието ни е това пространство да бъде наследник на духа, съхраняван от старото кино "Левски", помещавало се на мястото на съвременния, напълно обновен Център за изкуства", казва Светослава Димова.

С фокус към технологиите

Иновационен форум "Джон Атанасов" е част от научно-технологичния парк в София с фокус върху информационните и комуникационните технологии, който отвори врати в края на миналата година. Събитията, които се провеждат в него, трябва да отговарят на определени изисквания, наложени поради факта, че пространството е построено с публични средства.

"Всяко събитие се разглежда от гледна точка на тематика, като основното ни условие е тя да отговаря на фокусните области на научно-технологичния парк", коментират от екипа на пространството. Иновационен форум "Джон Атанасов" е изцяло пригодено само за провеждане на събития, като най-често посреща научни конференции, институционални и технологични събития и фестивали. Пространството разполага с една основна зала с капацитет до 900 седящи места, която може да бъде разделена на три по-малки зали.

Другата единична зала събира около 350 седящи гости, а трите тераси на покрива са подходящи за организиране на летни събития и коктейли. Мероприятия на открито могат да се провеждат и в амфитеатъра пред сградата "Джон Атанасов".

"Нашето основно предимство е, че сме съвсем нова локация и предоставяме на клиентите ни възможност да разполагат с голямо пространство, което да пригодят спрямо тяхната концепция за организиране на събитието", обясняват от технологичния парк. Ценовите оферти за наем на някоя от залите в сградата се изготвят индивидуално за всеки клиент спрямо характера на събитието, времетраенето и допълнително използваните услуги. За момента от иновационния форум "Джон Атанасов" не разполагат със собствено оборудване и поради тази причини при организирането на всички мероприятия използват услугите на подизпълнители, основно за техническо обезпечаване и кетъринг.

"Обмисляме да започнем да предлагаме такива услуги, но само след като сме намерили доверен партньор с опит в тази сфера", допълват от екипа на научно-технологичния парк.

Артистичен апартамент с история

Място за култура, изкуство и споделено работно пространство е просторният апартамент в центъра на София с името "Малките 5". Целта на основателите на пространството е да предложат място с дух и история, което да е подходящо както за любители на изкуството, така и за индивидуални специалисти с артистични и различни професии. Апартаментът отваря врати през април тази година, а името му до голяма степен идва от мястото, където се намира, в близост до Малките пет кьошета на ул. "Хан Крум" №3.

"Хареса ни духът на мястото, високите тавани и историята му – къщата е на един от първите военни министри Рачо Петров. Много трудно може да намериш подобен голям апартамент в самия център на София", разказва съоснователката на "Малките 5" Цвета Стоева. Пространството е обзаведено с ръчно направени дървени маси и столове, а постерите по стените са спомени от различните събития, които са се провели там. Това са основно изложби на различни тематики, фотосесии и вътрешни събития.

Освен място за изкуство "Малките 5" е и споделено работно пространство, където към момента работят около 10 души. Всички те са фрийлансъри с различни професии – архитекти, интериорни и графични дизайнери. Цената на едно бюро в "Малките 5" е 250 лв. на месец.

"Опитваме се да използваме мястото по по-нестандартен начин. Обикновено хората от споделените работни пространства са в големи халета, а нашата концепция на отделни стаи е малко по-различна. Искаме да създадем общност от хора, които наистина си комуникират, а не просто да седят на компютрите си и да работят", казва Стоева. Апартаментът разполага със седем различни по големина стаи и кухня, а цените за наем за събитие варират в зависимост от времетраенето и каква част от пространството ще бъде наета, но започват приблизително от 100 лв. на час. Профилът на наемателите на "Малките 5" е основно любители на изкуството и културата.

"Стремим се да предлагаме мястото на хора, които имат отношение към изкуството", добавя Цвета Стоева. От пространството най-често използват услугите на подизпълнители за кетъринг и наем на техника. "Можем да предложим на наемателите ни и цялостна организация на събития, защото сме го правили достатъчно пъти, за да знаем с кого можем да работим", обяснява Стоева.

Още от Капитал