Пазарът е разнообразен като видове прояви, но бюджетите имат таван

Намалява броят на годишнини, рождени дни и всичко други имиджови събития

Според експертите, никой не прави самоцелни събития. Фокусира се върху ефективността и възвръщане на вложения бюджет.
Според експертите, никой не прави самоцелни събития. Фокусира се върху ефективността и възвръщане на вложения бюджет.    ©  Надежда Чипева
Според експертите, никой не прави самоцелни събития. Фокусира се върху ефективността и възвръщане на вложения бюджет.
Според експертите, никой не прави самоцелни събития. Фокусира се върху ефективността и възвръщане на вложения бюджет.    ©  Надежда Чипева

Бюджетът на събитията варира в широк диапазон и зависи от вида им, целта, която искат да постигнат организаторите, и плътността на активностите по време на провеждането. Трендът обаче, който наблюдаваме в последните години за увеличаване на броя на събитията, води и до ръст на планираните средства за тази цел от страна на компаниите.

Събития с лимит

Вижданията на играчите от сектора с организиране на събития за мащаба и размаха на проявите са различни. Изпълнителният директор на агенция Site Media Consultancy Ружа Загорска споделя, че все още се организират големи и мащабни събития с бюджети от над 100 хил. лв. например за старт на нов бранд, нов бизнес, нов производствен център. "Но големият процент са събития с бюджет 2000 до 10 000 лв., насочени към изграждане на близки контакти с определени общности, бизнес партньори, директни клиенти и други", дава друг пример тя. "Събития за 200 - 300 хил. евро се правят веднъж на три години. Пазарът в момента се движи от събития с бюджети, вариращи от 5 хил. до 100 - 200 хил. евро. Поне що се отнася до нашия опит. За съжаление още не сме правили събитие за милион", добавя с усмивка Калоян Тодоров от Special Events Group.

Според Александър Ковачев от "Райт Рентал" се организират събития от всякакъв мащаб, но се увеличава броят на тези с над 500 гости и бюджети над 150 хил. лева. "При социалните събития се забелязва повишаване интереса към изграждане, оборудване и обзавеждане на шатри като зали за лекционни курсове. Последните тенденции в тематиката и декора на частните събития значително покачват интереса и към организиране на такива, като тук се включват не само сватби, но и рождени дни, юбилеи, частни партита и други", коментира Ковачев.

Кои видове събития се организират най-често

Според други играчи на пазара най-чести са корпоративните събития. "Не забелязваме свиване на бюджетите като цяло, би трябвало да се промени тяхната структура и да се увеличи делът на храната и напитките, впечатлението от храна и напитки на едно събитие съставлява над 65% от възприятието и оценката за него", допълва картината Ковачев. Също така се наблюдава и ръст на социалните събития – фестивали, изложения, семинари, концерти, спортни мероприятия, като тази тенденция се надяваме да се запази и дори увеличи предвид факта, че София е Европейска столица на спорта и Европейска столица на културата през 2019.

"С развитието на работодателските марки голяма част от бюджетите за събития се разпределят от HR отделите, които организират все повече големи събития и инициативи, насочени както към настоящи служители и техните семейства, така и към потенциални такива", дава пример Ружа Загорска. И допълва: "Затова и интересът към кариерни събития за различни профили работна ръка нараства значително и очаквам скоро подобни големи събития да се организират от отделни компании, представяйки подробно възможностите за кариерно развитие при тях."

Продължават да се правят и медийни събития, като те се запазват като бройка и честота. "Сякаш в тази ниша се намери равновесната точка. Хем журналистите първи да получават информация за новостите в бизнес света, хем да успяват да отидат или отразят повечето, хем да не се прекалява с много събития по незначителни теми", коментира Загорска.

Не липсват прояви за служители, а играчите на пазара констатират, че вътрешните събития нарастват значително. "Част от Employer branding стратегиите вече не са само обикновените TeamBuilding-и, а много и разнообразни събития с екологична, дарителска или друга корпоративна социално отговорна насоченост. И постепенно самите хора започват да се чувстват добре с подобни корпоративни политики и ги очакват. Вътрешните обучения и семинари също се увеличават", споделя впечатленията си Загорска.

В последната година се наблюдава и ръст на събитията, организирани на доброволни начала от самите служители и вътрешни доброволчески групи. Амбициите на подобни събития са изключително високи и все по-често те се превръщат в едни от най-значимите и дългоочаквани мероприятия в корпоративните календари, тъй като предлагат интересни теми и чуждестранни гост-лектори.

Намалява броят на годишнини, рождени дни и всичко други имиджови събития, които не са свързани с конкретни бизнес цели или изграждане на марка на предпочитан работодател.

Запазват дял директни промоции, представяне на продукти – засилено измерване на ефективността и проследяване на действията на участниците след събитието. Тенденцията тук е да се търсят все по-атрактивни варианти за събиране на обратна връзка от участниците, както и проследяване на поведението им и осъществяване на продажби или покупки на представяните продукти.

Все повече се засилва интересът към събития, насочени към различни общности – младежи, майки, ученици, геймъри, маркетинг специалисти, любители фотографи и т.н. Обикновено форматът е на малки групи, за да може да се осъществи директен контакт и да се изгради стабилна връзка с бранд или кауза посредством общи интереси.

"София тех парк" например приема домакинства на специфични събития, насочени към иновациите, информационни и комуникационни технологии, науките за живота, екологията, образованието, бизнеса, затова и фокусът на мероприятията, които се провеждат в иновационния форум "Джон Атанасов", са в тези фокус области, но предназначени за широка аудитория. Мащабът на ивентите в парка е от 30 до 1000 участници.

По думите на маркетинг мениджъра на "Синема сити България" Десислава Дойкова "преживяване" е ключова дума за събитията. "И тъй като в кинобизнеса всеки филм е събитие, в "Синема сити" предлагаме на клиентите си да го "подправят" по свой вкус, като сами да изберат формата на преживяване – от 2D и 3D през IMAX и 4DX", обяснява тя. Киносалоните освен място за кино отдавна се припознават като пространства за събития. "В битката за зрителския интерес, поддържаща роля играят именно събитията, които организираме", казва Дойкова. Пример за това са т.нар. лейдис найт, които "Синема сити" прави за заглавия като "Бриджит Джоунс", поредицата "50 нюанса сиво" и други. "На тези събития даваме възможност на дамите да получат перфектната комбинация от филм, среща с приятелки, питие и подарък. Този формат е особено успешен и планираме да го разгърнем в посока силния пол, а защо не и децата", обяснява Дойкова. Този тип събития са подкрепени и от много рекламодатели, които също имат уникален шанс да общуват по-непосредствено с потребителите си.

Според управляващия директор в All Chanels Activation Владимир Стефанов най-честите събития през тази година традиционно са представянето на нови продукти, спортни събития, концерти и, разбира се, вътрешнокорпоративни събития. "Не мога да кажа, че има свиване на бюджетите, напротив – пазарът се движи стабилно нагоре. Всички клиенти търсят дългосрочност на отношенията между бранда и потребителя, като осъзнават нуждата от инвестиция в това начинание. Основна наша цел е да максимализираме резултатите, до които едно събитие води, като същевременно с това да оптимизираме и бюджета му", споделя опит Стефанов.

"Макар и компания, специализирана в продажбите на реклама в кината "Синема сити", New Age Media съдейства на компаниите и техните ивент агенции при организирането на събития в кината ни. В този аспект най-често се правят презентации, конференции, b2b ивенти, затворени прожекции на филми", допълва картината Зорница Тодорова. Тя казва още, че забелязва много по-разумно инвестиране: "Никой не прави самоцелни събития. Фокусира се върху ефективността и възвръщане на вложения бюджет."

Още от Капитал