Много и различни събития в НДК

Концерти, премиери на книги, театрални постановки ще има, въпреки че сградата ще е щаб на българското председателство на Съвета на ЕС

"Безспорно българското председателство на Съвета на Европейския съюз поставя под светлините на прожекторите страната ни. Провеждането на събития, свързани с него, в дългосрочен план би привлякло за НДК бъдещи клиенти от Европа", е мнениeто на екипа на културната институция.

В същото време НДК има и собствен продуцентски център, който организира и ще продължи и през следващата година няколко успешни, изцяло собствени, продукции на НДК - "Киномания", Новогодишен музикален фестивал, Панаира на книгата, концерти. Сред емблематичните събития тази година бяха концертът на Соня Йончева и "Четиримата пианисти - Ангел Заберски–син, Живко Петров, Георги Черкин и Иван Янъков", дискусии в Годината на детската книга, литературни награди "Перото", театрални и танцови спектакли, изложби.

От отдел "Външни комуникации" на НДК обръщат внимание, че България все по-често попада във фокуса на международните компании и организации като събитийна и туристическа дестинация. "Увеличава се и броят на средно- и едромащабните събития, които припознават НДК като локация с възможност и условия за тяхното успешно организиране и провеждане", казват от НДК. Културната институция предоставя разнообразни пространства за провеждане на събития и често има дни, в които се провеждат шест-седем прояви едновременно: в зала 1, Литературен клуб "Перото", зала 42, "Театър Азарян", ДНК – пространство за съвременен танц и пърформънс, кино "Люмиер Лидл", Мраморно фоайе, както и в по-малките зали. "Все по-често към основните събития се случват и съпътстващи по-малки (например премиерата на филм, създаден по книга, включва в организацията и откриване на изложба с илюстрации от книгата в подходящо пространство, както и продажба на книгата, по която е направен филмът, в Литературен клуб "Перото", разясняват от екипа на националния дворец. Подобни инициативи добавят стойност към всяко събитие, което се реализира на територията на НДК, и обогатяват изживяването на зрителите.

Промоционалните събития, предназначени за точно определена аудитория, също набират скорост. Като едно от най-успешните през изминалата година – с най-широк отзвук в социалните мрежи – е "Нощта на Хари Потър" в Литературен клуб "Перото". Събитието бе насочено към общността на Хари Потър маниаците в София и събра над 800 души за една вечер.

През последната година се забелязва и много силен интерес към обновената зала 2 – "Театър Азарян". "Залата се ползва доста успешно за корпоративни събития благодарение на уникалния дизайн и изключителните технически възможности, както и удобството на артистичното фоайе. "Отсега можем да кажем, че за 2018 г. "Театър Азарян", както и другите реновирани зали на НДК с подобни възможности – зала 6, 7, 8, 9, 10, зала 42 – ще бъдат сред най-търсените ни зали", коментират от националния дворец. По думите им, чрез тези зали ще се повиши интересът към по-малките компании с ограничени бюджети, които в момента организират тиймбилдингите и събранията си в по-малки хотелски зали или в офисните си пространства.

Отдел "Външни комуникации" акцентира и върху тенденцията за засилване на нестандартните решения. Освен комплексните мероприятия, които включват едно основно и няколко съпътстващи събития, се наблюдава все по-фокусирано използване на новите технологии – мапинг и интерактивни прожекции. Обновление има и в начините на комуникация на отделните събития. Фокусът се измества към дигитален маркетинг и btl (Below the Line) събития.

За НДК 2017 г. е свързана основно с подготовката на българското председателствоАнгел Митев, изпълнителен директор на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД

Как оценявате развитието на пазара на събития през тази година?

- Реализирането на конгресни прояви включва не само осигуряване на добра материална база, но предполага и затваряне на цялостен цикъл от услуги, в това число логистика, хотелско настаняване, техническо обезпечаване, изхранване, съпътстващи културни програми и развлечения. Именно този цикъл от дейности определя конгресната дейност като конгресна индустрия и разширява конкуренцията от съревнование между конгресните центрове в съревнование между конгресни дестинации. Чрез обезпечаване на дейности като тези по реконструкцията на НДК, както и с осигуряване на условия за цялостно развитие на туризма, се осигуряват предпоставки за превръщането на България в атрактивна и устойчива дестинация. Категорично доказателство за това е изборът на България от все повече промоутъри и организатори на спектакли, конгреси и конференции като място за провеждане на събития с подобно съдържание.

За НДК 2017 г. е свързана основно с подготовката на българското председателство. Дружеството се подготвя да посрещне над 20 хил. европейски делегати, над 300 международни журналисти, експерти, представители на политическите, научни и културни среди в Европа. Безспорно това ще бъде най-големият форум, реализиран в България през последните години. НДК има опит с организирането на събития с подобен мащаб – Генерална асамблея на ЮНЕСКО, Парламентарна асамблея на НАТО, Годишна среща на министрите на ОССЕ и много други.

Модернизирани са услугите, свързани с поетапно внедряване на собствена онлайн система за продажба на билети и обучение на служителите за работа с новото техническо оборудване. Екипът на НДК следи промените на пазара, опитва се да оправдае очакванията на зрителите и клиентите и провежда политика за привличане нови аудитории.

Предвиждате ли да надграждате услугите, които предлагате? Какви нови пространства разкрихте в НДК през изминалата година?

- Адаптацията и преустройството на сградата на НДК във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. осигуряват модернизиране на пространствата, системите и услугите на двореца. Това е и уникален маркетингов шанс НДК да се позиционира като най-добрия конгресен център на Балканите. През следващата година НДК ще посрещне своите клиенти и посетители с изцяло обновени фоайета, коридори и общи части, с нова зала 3, която ще има нов двоен под, нов акустичен таван, ново техническо оборудване, включващо почти неограничени възможности за аудио- и видеозаснемане и излъчване, нови преводачески кабини и пр. Залата ще бъде едно от най-модерните конферентни пространства в София, като в същото време ще запази своята мултифункционалност с възможност рза разширяване с прилежащите към нея зали 3.1 и 3.2. Изцяло обновено ще бъде и пространството около зала 3, както и терасите с прекрасен изглед към София и Витоша. Ремонтирани, с обновени технически възможности ще бъдат и залите 6, 7, 8, 9 и 10. Паралелно с това през изминалата година НДК отвори ново мултикултурно пространство – зала 42. Функционалното разпределение на залата, обзавеждането и техническите възможности позволяват организиране и провеждане на мултижанрови събития. Само за четири месеца от своето съществуване зала 42 е била домакин на близо 40 събития.

Как ще се отрази на пазара на събития председателството на България на Съвета на ЕС? И в частност на работата на НДК?

- Председателството е най-голямото конгресно събитие в историята на България. То ще промени нивото, критериите и реализацията на събития. България ще повдигне нивото на пазара като цяло. Има голям интерес от български компании и желание те да представят своята дейност в пространството на председателството. Буквално ежедневно ние получаваме запитвания с подобно съдържание. Българският бизнес осъзнава всички възможности, които председателството дава за презентиране на съдържание и утвърждаване на достойно място в европейския и световен бизнес. В същото време екипът ни има амбициозните намерения да превърнем НДК в център на културната програма на председателството, за което разчитаме на пълната подкрепа от Министерство на културата. Освен че продуцентският център на НДК ще реализира свои събития в рамките на културната програма – концерти, изложби, спектакли, литературни събития, изложения, мапинги по фасадата, НДК е предпочитан партньор и за редица партньорски събития, тъй като пространствата, които не са пряко включени в програмата на председателството, се намират в непосредствена близост до него и са изключително атрактивни за клиенти, партньори и зрители.

Безспорно председателството поставя под светлините на прожекторите България. Провеждането на събития, свързани с него, в дългосрочен план би привлякло за НДК бъдещи клиенти от Европа.

Още от Капитал