За кого ще работи председателството

Бизнесите, свързани с организирането и провеждането на събития, чакат европейските делегати, но информацията и подготовката все още се бавят

Продуцентският център на НДК ще реализира свои събития в рамките на културната програма – концерти, изложби, спектакли, литературни събития, изложения, мапинги по фасадата
Продуцентският център на НДК ще реализира свои събития в рамките на културната програма – концерти, изложби, спектакли, литературни събития, изложения, мапинги по фасадата    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Продуцентският център на НДК ще реализира свои събития в рамките на културната програма – концерти, изложби, спектакли, литературни събития, изложения, мапинги по фасадата
Продуцентският център на НДК ще реализира свои събития в рамките на културната програма – концерти, изложби, спектакли, литературни събития, изложения, мапинги по фасадата    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Заради разнообразието от срещи, които ще привлекат различни "нива" държавни представители, би трябвало не само бизнесът, свързан с обществените поръчки за най-големите събития в НДК да спечели допълнително от председателството, а и много странични и по-малки фирми.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е едно от най-коментираните и мащабни събития, които ще се проведат в страната ни през 2018 г. Очаква се между 20 и 100 хил. души, от европейските лидери и министри, през работните групи на различни министерства и европейски институции, до семействата на тези хора да посетят България през шестте месеца от европредседателството.

Заради разнообразието от срещи, които ще привлекат различни "нива" държавни представители, би трябвало не само бизнесът, свързан с обществените поръчки за най-големите събития в НДК, да спечели допълнително от председателството, а и много странични и по-малки фирми. Това може да са туристически компании, които да предоставят екскурзии за гостите и семействата им, рент-а-кар компании, които да отдават под наем автомобили за гостите на страната, решили сами да я обиколят, местните ресторанти и хотели, които ще поемат посетителите на по-ниските класове събития, както и охранителните фирми, които ще бъдат наети за сигурността по време на проявите.

Неяснотата на организацията

"Капитал" разговаря с представители на различните браншове, за да усети настроенията сред тях два месеца преди началото на председателството. И докато някои са оптимисти относно очаквания ръст на приходите в следващата половин година, а други по-скоро не смятат, че европейските институционални събития няма да имат очаквания сериозен ефект върху бизнеса им, всички са единодушни по отношение на критиката си около бавещата се организация, която измества взимането на решения в мъглата на неяснотата до последния момент.

Освен политическите събития трябва да се има предвид и културната програма на председателството, която набираше кандидатури буквално допреди няколко седмици, което означава още редица потенциално интересни събития, които ще трябва да бъдат обслужени, но в последния момент. Всичко това няма да засегне само столицата - очаква се част от културните и бизнес форуми да се случат и извън нея, така че фирмите, занимаващи се със събития по места, ще трябва да си отварят очите на четири в идните месеци.

"Председателството е най-голямото конгресно събитие в историята на България. То ще промени нивото, критериите и реализацията на събития и ще вдигне нивото на пазара като цяло", каза за "Капитал" изпълнителния директор на НДК Ангел Митев. Националния дворец на културата ще приеме най-голямата тежест на събитията, които ще се проведат в страната и според директора му ефектите върху бизнеса ще бъдат значителни: "Има голям интерес от български компании и желание те да представят своята дейност в пространството на председателството.

Освен че продуцентският център на НДК ще реализира свои събития в рамките на културната програма – концерти, изложби, спектакли, литературни събития, изложения, мапинги по фасадата, от двореца очакват да приемат редица партньорски събития, тъй като пространствата, които не са пряко включени в програмата на председателството, се намират в непосредствена близост до него и са изключително атрактивни за клиенти, партньори и зрители, разказва още директорът. От екипа на "София тех парк" също казаха, че председателството ще се отрази положително във всички аспекти на пазара за събития, от техническото обезпечаване, през кетъринг услугите, до хотелско настаняване.

"Към момента, почти всички локации за събития са заети до средата на 2018 г.", заявиха от "София тех парк". Мария Николова, управляващ директор и партньор в агенция All Chanels Activation, която подпомага работата на на представителството на Европейската комисия в България, вече "усеща полъха" на председателството. "До момента сме реализирали над 40 събития, а до края на годината остават още три месеца, в които броя им вероятно ще се удвои. През следващата година очакваме този обем събития само за първото тримесечие", казва тя.

Някои са оптимисти относно очаквания ръст на приходите в следващата половин година, други по-скоро не смятат, че европейските институционални събития няма да имат очаквания сериозен ефект върху бизнеса им, но всички са единодушни по отношение на критиката си около бавещата се организация.

И наистина, дори преди културната програма на председателството да стане ясна, има поне 300 събития, на които столицата ще стане домакин през следващите осем месеца. Една част от тях са т.нар. Клас А и C, които ще бъдат почти или изцяло организирани от българската администрация - за тях се пускат обществените поръчки за охрана, кетъринг, хотели и други. Останалите типове събития обаче - тези от клас В и D, са бизнес конференции, работни и експертни групи и те не биват покривани от бюджета на председателството, но на теория трябва да създадат допълнителна работа за българските бизнеси. На практика обаче неизвестните преобладават, а времето си лети.

Какво мислят бизнесите

"Няма още почти никакъв интерес от онези, които ще влизат в логистиката на председателството. Опитах да се свържа с хотелите, които вероятно ще понесат основния наплив от хора. Но никой нищо не знае - председателството е само след няколко месеца, но е мъгла какво се случва", разказва Иван Николаев, собственик на компанията за отдаване на автомобили под наем (рент-а-кар) "Тани-97". Той споделя, че е притеснен от факта, че нито организаторите от българска страна, нито тези от страна на европейските институции не са сондирали фирмата му за потенциални оферти покрай работните срещи в България.

"Говори се, че ще влизат над 100 хил души, това е един сериозен брой хора, които ще бъдат без автомобили, а трябва да имат някаква мобилност. Това или не се случва, или не стига до мен", категоричен е собственикът на "Тани-97". Според него председателството има потенциала да съживи иначе тихия за рент-а-кар бизнеса зимен сезон, но към момента ясни заявки за интерес от страна на организаторите на събитията в България липсват.

Подобно е усещането на Виктор Костов от туристическата компания "Ви травъл", която основно работи с чуждестранни клиенти. "Мога да кажа, че не откривам за момента повишен директен или индиректен интерес към услугите, които предлагаме, включително апартаменти за дългосрочен наем, свързан с председателството", сподели Костов. Обясненията за това според него са две - или събитията и тяхната подготовка ще се организират в последния момент, или ще бъдат "разпределяни" за хора и фирми с вътрешна информация. По думите му нито в средите на туроператорите, нито в тези на транспортния сектор има твърде сериозен ентусиазъм за председателството към момента.

Трети сектор, който може да бъде облагодетелстван от организацията на странични събития по време на председателството, е охранителният. Здравко Дерелиев, който е говорител на асоциацията на охранителите в България (НАФТСО), споделя, че очаквания за увеличение на търсенето на подобни услуги са големи сред фирмите в бранша, а икономическите ефекти от това не са само краткотрайното увеличение на обема от работа, а увеличаването на интереса на чужденците към страната ни в дългосрочен план.

"Разбира се, когато има увеличаване на потока на чуждестранни гости към България, когато има повече обществени мероприятия с международно участие, когато хотелите и публичните места са по-натоварени с хора и събития, това предполага и увеличаване на необходимостта от охранители постове и охранителни услуги", казва Дерелиев, но не споделя дали има конкретни получени заявки от фирми в сектора.

За ресторантьорите и хотелиерите - позитивно

Позитивни отзиви идват от страна на ресторантьорския бизнес в София, която ще поеме основната тежест от събития по време на председателството. Николай Григоров, собственик на няколко популярни сред чужденците столични ресторанти като "Космос", "Ракета ракия бар", "Спутник" и "Фабрика Дъга", споделя, че очаква с нетърпение гостите на столицата през следващата година и вече има проучвания на ресторантите му сред агенции, които се занимават с организацията около председателството. "Така или иначе в "Космос" чужденците съставляват 70% от гостите ни, в "Ракета" те са около 40% и 30% в "Спутник". Ние знаем за тези 20 хил. човека, които идват, и сме сигурни, че когато дойдат, не трябва да ги разочароваме", споделя Григоров и споделя, че вече подготвя персонала си за по-високите изисквания на институционалните европейски клиенти, защото "специално с "Космос" трябва да сме на световно ниво".

Редица други заведения със специфична атмосфера имат шанса да привлекат вниманието и гостуването на чуждите делегати, като например класически битови кръчми и механи в околността на центъра като "Хаджигеновите къщи" и "Манастирската магерница". Григоров вярва, че събитията около председателството имат потенциала да изгради лицето на България пред Европа. "Интелигентни, позитивни хора ще дойдат тук. Ако покажем, че услугите ни са ниво, летвата ще се вдигне за целия бранш, но за това трябва да положим усилия, а не да гледаме на нещата по класическия български начин", заключва ресторантьорът.

Другият сектор, който със сигурност ще бъде облагодетелстван от идването на високопоставени чуждестранни гости догодина, е този на хотелиерите и други форми на отдаване под наем на апартаменти в София. Прочуване на "Капитал" от началото на лятото показа, че още тогава бе почти невъзможно да се намери място в най-големите столични хотели, а прогнозите за увеличаването на цените в сектора са между 20% и 100%.

И докато апартаментите се изчерпват, има други, все още сравнително нетрадиционни за България услуги за отдаване на апартаменти под наем, като Airbnb и Booking. По-напредничавите вече дори разработват конкретни планове за председателството. Анелия Мангърова, чието основно занимание е актьорското майсторство, разказва, че в последните пет месеца е отдавала под наем една от трите стаи в апартамента си през платформата Airbnb, а сега в очакване на председателството е наела цял апартамент, който смята да отдава под наем чрез услугата. "Очаквам хората да започнат да се интересуват още повече от страната ни. Отдаването под наем през Airbnb не е най-доходоносното начинание, поне ако не го развиваш като бизнес, но за хора с подобна на моята свободна професия е идеално", споделя Мангърова.

Тя отскоро отдава под наем втория, по-луксозен и голям апартамент, и не може да каже колко ще печели от него, но само от едната стая в апартамента си в последните пет месеца е правела 50% отгоре на това, което е плаща като наем. Сега с по-луксозния апартамент смята възвращаемостта да се увеличи до три пъти инвестицията в наем. Разбира се, в този бизнес сигурни неща няма и всичко зависи и от личното отношение на хазяина и маркетинг стратегията, смята Мангърова.

Напук на председателството обаче, според всички предприемачи, с които "Капитал" разговаря, истински позитивния ефект за бизнесът им в последните месеци се свързва с други явления и най-вече с увеличението на нискотарифните полети към страната. "За нас това са евтини дестинации до екзотични места, но за хората от самите тия места ние сме също толкова интересно място", споделя Николай Григоров. Според Виктор Костов комбинацията от нискотарифните полети, отварянето на страната като потенциална европейска туристическа дестинация и макроикономическата и политическата стабилност на България са основните привличащи фактори на туристи. И докато горните фактори се запазят стабилни, туристическите потоци и бизнесът, който те създават, остават сигурни независимо от председателството на ЕС.

Още от Капитал