Умните помощници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Умните помощници

Shutterstiock

Умните помощници

Кои са най-новите технологични тенденции в организирането на събития и как могат да бъдат използвани

1123 прочитания

Shutterstiock

© Shutterstiock


Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Events Kit

Новите технологии в сферата на срещите и събитията продължават да ни изненадват. Само за едно десетилетие дигиталните решения превзеха всички аспекти на планирането, провеждането и анализирането на ивенти. А сега настъпва още по-голяма промяна в това как намираме и каним гостите, как им предаваме информация и как се уверяваме, че те са имали полза от присъствието си на дадено събитие. Тези технологични решения са популярни не само заради тяхната новост, но и заради това как променят начина, по който ние предаваме информация и как нашите гости я приемат.

Следете вашето събитие на живо

Изглежда, като че ли един от най-големите трендове в технологиите за събития е наблягането върху анализирането на данни в реално време. Преди години разчитахме на анкети след събитието, които обикновено или не се попълваха, или това ставаше доста дълго време след като споменът и емоциите от събитието са започнали да избледняват. Докато сега има все повече платформи, които свързват преживяването на гостите по начин, който позволява да реагираш, когато има нужда. Този вид технологии предлагат не само опцията да се следят реакциите на посетителите на живо, но и имат възможност за пускане на анкети, гласувания и дори викторини. Това може да подобри развлекателната част на едно събитие, но също така може да помогне да образовате вашите гости по забавен и ефективен начин.

Как работи тази технология

Технологиите, които улесняват събирането на данни в реално време, могат да покажат какво вашите гости мислят за събитието по време на самото събитие. По този начин можете да съберете обратна връзка за вашия ивент по възможно най-бърз начин. Идеалният момент да разберете колко са удовлетворени вашите гости е, докато те все още активно участват в дейността на събитието. Това ще ви даде по-реална представа за провеждането и за това как са си прекарали гостите. И естествено можете да сте уверени, че ще имате по-точни данни, за да пресметнете възвращаемостта на направената инвестиция.

Технологии за събиране на данни на живо позволяват на гостите да споделят своите преживявания в много по-голям мащаб.

Прибавянето на игри също е популярна тенденция в технологиите за събития. Те добавят много образователни и забавни аспекти към ивентите и ги правят по-привлекателни. Тъй като гостите могат да пускат своите отговори в реално време, водещите на събитието могат да превърнат ситуацията в забавна игра, разрешавайки на гостите да печелят значки, да събират точки или пък да научат нещо ново.

Този вид технологии могат да помогнат на гостите да запомнят важна информация. Водещите могат да променят своите теми според обратната връзка от публиката в реално време. Публиката може да види също така колко е научила по време на събитието, ако то започне и приключи с викторина. Използването на такива технологии може да промени образователната стойност на цялото събитие.

Източник: Shutterstiock

Ако решите да се възползвате от тренда за събиране на информация от публиката в реално време, да й осигурите отговори в реално време, това също ще е ценно средство за вашия ивент. Благодарение на големия брой чат ботове и тяхната все още развиваща се функционалност вече можем да сме в постоянен контакт с присъстващите на събитието. Ботовете например могат да отговарят на общи въпроси или да предложат допълнително информация за специфични образователни сесии. По-прости версии на този вид технология се използват от индустрията от много време, но тяхната роля се разраства и заедно с това нашумява и използването на изкуствен интелект за създаване на по-вълнуващи събития.

Как работи тази технология

Фактът, че чат ботовете са препрограмирани комуникатори, ги прави идеалния асистент, който може да отговори на често задавани въпроси за вашия ивент. Брандиран чат бот може да отговаря на въпроси за програмата, участниците, местоположението на събитието и много други неща. Това може да освободи време на вашия екип да се концентрира върху планирането и изпълнението на събитието.

Умните чат ботове дори могат да персонализират съобщения и да предоставят нотификации за по-персонализирано изживяване на присъстващите. Те могат да предоставят информация за промяна в програмата, както и детайлни упътвания, когато участниците трябва да се придвижват из мястото на събитието.

Представете си, че имате достатъчно асистенти, които могат да регистрират стотици гости наведнъж. Чат ботовете могат да съберат необходимата информация от вашите гости и да подобрят процеса на регистрация за всички участници в събитието.

Източник: Shutterstiock

С различните технологии за събития идват разнообразни платформи, всяка една от които има своето собствено табло за визуализация на данни. Като се започне от софтуер за организиране на ивенти и се стигне до маркетинг системи и имейл кампании, платформи за регистриране на гости, проследяване на присъствието и софтуер за създаване на анкети, всеки вид платформа идва с купчина данни, които да се преглеждат, анализират и използват. Ако използвате оптимизирано табло за визуализация на данни, това може да ви помогне да съберете всичките важни данни и да извадите от тях ценните елементи, които ще помогнат да оцените показателите за ефективността на вашето събитие и да развиете бъдещето планиране на събития.

Как работи тази технология

Ако използвате технологии за събиране на данни на живо и чат ботове, това означава, че имате голямо количество данни и първата ви стъпка е да ги анализирате. Ако интегрирате вашия софтуер с някоя от тези технологии по време на събитието, ще можете да реагирате, когато е необходимо, и дори да промените нещо в реално време.

След като събитието приключи, можете да получите пълната картина за това как са си прекарали присъстващите. Това може да бъде получено, ако съберете данните от различните системи, които сте използвали в планирането и провеждането на събитието. Чрез използването на прогнози, анализи и алгоритми технологиите за събиране на данни позволяват да разберете преживяването на гостите, а това ви дава възможността да получите по-голяма възвръщаемост на инвестицията.

Технологиите в планирането и проследяването на събития са се развили до момент, в който могат да предложат много вълнуващи възможности за професионалистите в тази сфера. От по-ефективни образователни сесии до по-ефикасни начини за актуализация на списъка с присъстващи - технологията се развива в много интересна насока, която си струва да бъде следена.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK