Защо все още не може да се развие винен туризъм в България
Най-предприемчивите винарски изби имат за цел да постигнат между 20 и 50% от приходите си от винен туризъм


Михаил Ванчев

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Текстът е част от специалното издание на "Капитал" Events Kit
За винения туризъм трябват вино и добри традиции в презентирането му на потребителите. Но само това не е достатъчно. България има своите все по-добри вина, има свои местни сортове грозде. Има и ентусиазма на българските винари и лозари. Но за винения туризъм в 260-те български винарски изби трябва да има специална организация и стратегия, за да посрещаш гости и да им представяш винени сортове и вина. Прави впечатление, че за повечето български винари виненият туризъм е между другото. Ако някой иска да дойде във винарското имение, да заповяда. Няма да го върнат. И ако избата не е в кампания – ще има гид на разположение. Обикновено това е най-младият технолог на избата и точно затова – най-ентусиазираният да разказва и обяснява. В събота и неделя обаче не се приемат туристи. Въпреки че това са едни от най-предпочитаните дни за посещения.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
3 коментара
Защото в бранша действа принципа: "Всеки за себе си!"
Все пак е постигнат сериозен напредък спрямо 101-15 г. назад и основата е поставена - има вече доста малки модерни изби, и повечето правят повече от прилични вина. Вчера посетих Ди Вино - 70 щанда от български производители, как да не се зарадваш.
Вероятно избите ще трябва да поизкопират западния опит по темата и да положат фокусирани усилия върху винения туризъм и нещата още ще се подобрят.
Има много потенциал тази индустрия и поне аз лично хем й желая успех, хем с посещенията си директно я подпомагам.
Наздраве!
Жива реклама на три фирми.
А за винен туризъм трябват винени туристи, дори и те трябва да бъат "отгледани". От такъв като мене винен турист не става. Не мога да лежа два дни в хотел и да опитвам вино. Не че не пия, но отдавна съм определил други приоритети в туризма и ми е късно да ги сменям.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход