С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
21 мар 2015, 11:00, 3309 прочитания

За малките, за големите, за безработните, за младите...

Новата ОП "Развитие на човешките ресурси" е обърната към младежката заетост и социалното предприемачество и обещава опростени административни процедури

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


- В първата вече открита процедура ОПРЧР осигурява 12 месеца субсидирано възнаграждение при наемане на безработни младежи.

- Програмата ще финансира обучения на кадри за високотехнологичните отрасли, които изпитват недостиг от работна сила.
Новата ОПРЧР допуска финансиране на дейности за корпоративна социална отговорност.
Всяка тема, съдържаща социален елемент, няма как да бъде лека за обсъждане - обикновено там се засягат тежки хронични проблеми на големи и чувствителни групи от населението. През новия програмен период оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", която е посветена именно на социалната тематика, си поставя за цел поне да улесни процесите по решаване на тези проблеми. За годините до 2020 г. програмата разполага с над два милиарда лева. Те ще бъдат инвестирани най-вече в справяне с младежката безработица, помощ на трайно незаетите и хората с увреждания и социално предприемачество (виж графиката). 

Принципът, по който ще протече вторият цикъл на еврофинансиране на човешките ресурси, обаче изглежда по-добре нагоден към потребностите на бизнеса. От ръководството на програмата обещават, че този път тежката бюрокрация трябва да бъде заменена от електронно кандидатстване, опростено отчитане и улеснен достъп до финансиране. От промените ще могат да се възползват всички бенефициенти, а за микро- и малките предприятия процесите ще бъдат улеснени максимално.


Правила за по-лесна употреба

"Една от причините програмата да върви малко по-бавно в момента е да можем да настроим системата така, че да се възползваме от всички възможности за облекчения на бизнеса и бенефициентите", коментира пред "Капитал Daily" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която отговаря и за развитието на ОПРЧР. Вече са ясни основните щрихи на обещаните облекчения. През април трябва да бъде задействана новата функционалност на уебсайта ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз - бел. авт.). Така всички бенефициенти ще кандидатстват единствено по електронен път за разлика от предишния програмен период, когато това ставаше по желание. "Сериозно работим и върху това кои документи можем ние като администрация да изискваме по служебен път, за да не натоварваме допълнително бизнеса", уточнява Русинова. В момента се разработва и процес за изцяло електронно отчитане на проекти.

Най-малките проекти - на стойност под 50 хил.лв., ще "вървят по съвсем опростен начин и ще бъдат отчитани на база резултати, а не на база документи", обещава още заместник-министърът. От управлението на ОПРЧР гарантират и въвеждане на т.нар. опростени разходи - или фиксирани ставки, скали от постоянни разходи и общи суми, които ще бъдат допълнително улеснение при подготовката на проектни предложения и отчета на извършените разходи.Човешки ресурси за бизнеса

В новата ОПРЧР бизнесът ще може да разчита на финансиране основно по приоритетна ос 1 "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места". Една от новостите тук е обединяването на всички мерки за инвестиции на пазара на труда в една ос. "Вече ще бъде възможно да се финансират проекти на предприятия, в които да бъдат комбинирани както дейности, насочени към съществуващия персонал, като различни обучения, така и такива, свързани със създаването на нови работни места и интеграция на безработни и неактивни лица", твърдят от ръководството на програмата. Осигуреният за целта бюджет до 2020 година е 1.27 милиарда лева, или с 315 милиона лева повече от средствата през предходния програмен период.

Бизнесът е пряк бенефициент по пет от общо седемте инвестиционни приоритета в рамките на първата ос. Идеята е през новия период ОПРЧР да стимулира иновативните подходи. Такъв потенциал е заложен например в инвестиционен приоритет 7 - "Приспособяване на работниците, предприятията и предприемачите към промените". Има дълъг списък с подлежащи на финансиране дейности, които включват:
- подобряване на условията на труд
- повишаване на професионалната и териториалната мобилност
- развитието на социално отговорни практики в предприятията
- развитие на корпоративната социална отговорност
- защита на правата на служителите
- развитието на гъвкави форми на заетост
- усъвършенстване на системите за управление на човешките ресурси.

Първи по важност са младежите  

ОПРЧР 2014 - 2020 започва първо с мерки, насочени към младежката безработица. "Младите хора определено са във фокуса на програмата, като мерките, насочени към тях, са обособени в рамките на два приоритета от ос 1", уточняват от програмата. Инициативата за младежка заетост осигурява съфинансиране от близо 216 милиона лева в тази насока. Вече започна процедурата "Младежка заетост", по която с 35 милиона лева ще бъде осигурена работа на над 7500 безработни младежи (виж календара на ОПРЧР за 2015 г.).

"Фирмите ще могат да подават заявките за работни места, в които искат да наемат безработни младежи, а ОПРЧР ще покрива 12 месеца субсидирана заетост до размера на минималното осигурително възнаграждание. Ако има нужда те да преминат през професионална квалификация или обучение, това ще става централизирано през Агенцията по заетостта", обяснява заместник-министър Русинова. Според нея схемата е много облекчена за работодателите, тъй като не ги натоварва с нетипични за тях дейности. С тази процедура се продължава досегашната практика за улеснен достъп до финансиране чрез разкриване на работни места в бюрата по труда, поясняват от ръководството на програмата.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ударът по НПО-тата Ударът по НПО-тата

Организациите с нестопанска цел вече са ограничени с праговете за държавна помощ

19 юни 2016, 4130 прочитания

Какво става с финансовите инструменти Какво става с финансовите инструменти

От годината на големите надежди това стана годината на голямото чакане

17 юни 2016, 2935 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Еврофинансиране за бизнеса" Затваряне
В очакване на новите пари

Сметищата на гнева в Русия

Боклукът се превръща в политически проблем, който канализира недоволството и обединява различни групи около една кауза

Буреносните облаци пак се сгъстяват

Растежът на българската икономика леко се забавя до 3.3%, в синхрон с цялостната тенденция в Европа

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

БАЗА данни

Какво показва годишната изложба в СГХГ на номинираните за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда