На фокус - енергийната ефективност на фирмите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На фокус - енергийната ефективност на фирмите

На фокус - енергийната ефективност на фирмите

"Иновации и конкурентоспособност" ще подкрепи пестенето на ресурси в компаниите

Мара Георгиева
4278 прочитания

© Дневник


През декември се очаква да бъде обявен прием на проектни предложения по схемата "Енергийна ефективност в малките и средните предприятия". Тя е по програма "Иновации и конкурентоспособност" и е с бюджет 97 791 500 лева. Безвъзмездното финансиране е между 35% и 70% в зависимост от категорията на компанията и мястото на изпълнение на проекта. Минималният размер на един проект е 50 хил. лева, а максималният – 1.5 млн. лева.

Схемата ще финансира:

- Придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи, които допринасят за подобряване на енергийната ефективност на предприятията

- Извършване на строително-монтажни работи, които водят до намаляване на енергоемкостта на съществуващия сграден фонд на предприятията

- Придобиване на системи за отопление и охлаждане и/или производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление на компанията

- Консултантски услуги за извършване на енергиен одит.

Ясни са най-общите параметри на схемата. Подробностите и указанията към фирмите ще бъдат съобщени с публикуването на поканата за прием на документи.

Приоритети

Обявената схема е по ос 3 на програмата, фокусирана върху енергийната и ресурсната ефективност на фирмите. За тази ос са предвидени 22.35% от общия бюджет на "Иновации и конкурентоспособност", който е близо 1.4 млрд. евро до 2020 г.

Ос 3 е с два инвестиционни приоритета:

- Енергийни технологии и енергийна ефективност 

- Ресурсна ефективност.

Възможните типове проекти  в рамките на  първия инвестиционен приоритет са:

- изготвяне и провеждане на обследвания за енергийна ефективност в предприятията, както и последващо прилагане на препоръчаните в одитните доклади мерки

- инвестиции в дълготрайни материални и нематериални активи, системи за енергиен мениджмънт, вкл. ИКТ базирани системи за управление на енергийната ефективност

- повторно използване на остатъчната топлинна енергия в промишлеността и подпомагане на високоефективни микро- и малки когенерации и модернизация на мрежи

- съпътстващи дейности, свързани с използване на енергия от възобновяеми източници за собствено потребление (електрическа и топлинна енергия и енергия за охлаждане)

- допълваща подкрепа за строително-монтажни работи за подобряване на енергийните и топлинните  характеристики на сградния фонд на производствените сгради на предприятията

- проекти в сферата на синия растеж, ако се докаже търсене и потенциал за разработването на синя енергия (енергия от вълни, течения, приливи и отливи, ползване разликата между концентрацията на сол във водите и др.).

Бенефициенти по първия инвестиционен приоритет от тази ос - "Енергийни технологии и енергийна ефективност" - са съществуващи микро-, малки и средни предприятия, както и големи. Ако обаче сте фирма от секторите на търговията и услугите, ще може да ползвате подкрепа за енергийна ефективност само чрез финансовите инструменти по инвестиционния приоритет.

Вторият инвестиционен приоритет на ос 3 - "Ресурсна ефективност", ще подкрепи дейности на фирмите, свързани с по-добро оползотворяване на отпадъците и намаляване на тяхното образуване, както и с по-малък разход на суровини и материали. В рамките на пилотни и демонстрационни инициативи ще бъдат подкрепени мерки за устойчиво използване на суровините. Възможните типове проекти са:

- внедряване на високотехнологични и ИКТ решения за оптимизиране на производствените процеси

- внедряване на съвременни технологии за влагане на отпадъците като суровина в ново производство и/или други алтернативни приложения 

- внедряване на съвременни безотпадни технологии, вкл. и подмяна на морално остаряло и ресурсоемко оборудване 

- внедряване на иновационни производствени материали и повишаване използването на рециклируеми материали, вкл. и чрез инвестиции за пригаждане на съществуващото оборудване към характеристиките на новите продукти

- въвеждане на оборотни цикли за използване на водите в производствените процеси.

По този приоритет бенефициенти са малките и средните фирми от преработващата промишленост.

Други възможности

Подкрепа за мерки за ресурсна ефективност във фирмите се предвиждат и по приоритетна ос 2 - "Предприемачество и капацитет за растеж на малките и средните предприятия", от програма "Иновации и конкурентоспособност". По тази ос се предвижда финансиране за внедряване на нови технологии, практики, методи, системи за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес. Допустими са и проекти за въвеждане на добри практики, технологични методи, технологии и процеси за намаляване консумацията на природни ресурси. Предвижда се подкрепа и за инвестиции в безотпадни технологии, за оползотворяване на вторични суровини и производствените отпадъци, за регенериране и др. Освен това по ос 2 е предвидено безвъзмездно финансиране и за разработване, внедряване и сертифициране на системи за опазването на околната среда, както и за енергиен мениджмънт.

Ос 1 на програмата - "Технологично развитие и иновации", също би могла да подкрепи усилията за ресурсна ефективност на фирмите, ако те са свързани с разработване или внедряване на иновативни решения, нов продукт или услуга, водещи до по-устойчиво използване на суровините.

Енергиен мениджмънт

По ос 3 - "Енергийна и ресурсна ефективност" е предвидена и институционална подкрепа за Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Помощта е насочена към подобряване на качеството и количеството на услугите, предоставяни на българските предприятия, както и за увеличени възможности за енергиен мениджмънт на фирмите.

Финансирането е насочено и към въвеждане на механизъм за търговия на т. нар. бели сертификати (схема за задължения за енергийни спестявания). Това са системи, при които доставчици или дистрибутори са задължени да предприемат енергийно-ефективни мерки за крайните потребители. Сертификатите потвърждават количествата спестена енергия, отчитайки едновременно времеви и ценови параметри. Тези сертификати могат, по принцип, да бъдат обменяни и търгувани. Ако тогава договорните страни не могат да представят предназначеното им количество сертификати, от тях може да се изисква да заплащат глоби, чиито размери могат да надхвърлят установени пазарни стойности.

Текстът е част от специалното издание "Еврофинансиране за бизнеса" на в. "Капитал Daily"Цялото съдържание на изданието може да намерите в Библиотеката на сайта.

През декември се очаква да бъде обявен прием на проектни предложения по схемата "Енергийна ефективност в малките и средните предприятия". Тя е по програма "Иновации и конкурентоспособност" и е с бюджет 97 791 500 лева. Безвъзмездното финансиране е между 35% и 70% в зависимост от категорията на компанията и мястото на изпълнение на проекта. Минималният размер на един проект е 50 хил. лева, а максималният – 1.5 млн. лева.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ударът по НПО-тата

Ударът по НПО-тата

Какво става с финансовите инструменти

Какво става с финансовите инструменти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.