Как да обучите служителите си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да обучите служителите си

Shutterstock

Как да обучите служителите си

Програма "Специфични обучения за заети лица" дава шанс за получаване на професионална квалификация, както и придобиване на ключови компетенции

1581 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Финансовото участие в курса започва от 50%, но може да падне до 30%.

Един от най-големите проблеми на България е лошата демография. Хората намаляват, а бизнесът все по-трудно намира хора, които да работят. Само в IT сферата недостигът на кадри е около 20 хил. души, а недостиг на квалифицирани хора вече се усеща в преработващата промишленост, туризма и дори строителството. Във всеки социално-икономически доклад за България Европейската комисия препоръчва да използваме максимално човешкия ресурс, с който разполага страната. Това означава да се квалифицират хората, така че да помагат на компаниите да се разширяват, а оттам да се постигат достатъчно високи нива на икономически растеж. Но как да се случи това, след като образователната система не се справя, а в настоящата икономическа обстановка фирмите трудно могат да заделят средства за това?

Едно от решенията е да се използват европейските пари. И в новия програмен период (2014 - 2020 г.) е предвидена програма за квалификацията на служителите. Процедурата "Специфични обучения за заети лица", част от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", дава шанс на всеки бизнес да вдигне нивото на своите служители. На пръв поглед не особено голяма (с предвидено финансиране от едва 10 млн. лв.), тази програма дава шанс на работодателите да обучат голяма част от служителите си при ниско самоучастие. Спецификата на програмата я прави изключително ефективна за микро- и малки предприятия, чието финансово участие в обучението може да бъде сведено до 30% от цялата цена на курса.

Какво представлява програмата

Целта на процедура "Специфични обучения за заети лица" е повишаване производителността на труда и адаптивността на наетия персонал и създаване на условия за устойчива заетост. Тя е насочена към всички работодатели, независимо дали са микро-, малки, средни или големи предприятия. Кандидатстването по тази процедура би трябвало да започне през септември 2016 г. и да продължи до ноември.

На база предварителната информация се знае, че може да се кандидатства по четири направления - обучения за придобиване на професионална квалификация, придобиване на ключови компетенции, осигуряване на достъп до продължаващо обучение и осигуряване на достъп до иновативни форми за учене през целия живот. Максималният определен размер на безвъзмездната помощта за един проект е до 3.911 млн. лв. Няма определен минимален размер. Финансирането по тази програма от европейските фондове започва от 50%. За различни предприятия и дейности обаче процентът може да бъде увеличен, съответно участието на фирмата намалено. Така например, ако предприятието е микро- или малко, се дава допълнително 20% финансиране. Ако е средно - 10%. Ако програмата включва хора с увреждания, се дават 10%. Същият процент добавка има и ако се преквалифицират хора над 54 години. Максималният размер на финансирането обаче не може да надвишава 70% независимо от съчетанието на различните обстоятелства.

А изискванията не са толкова много. Има формалности, които се изискват, за да може да кандидатства дадена фирма за обучение от акредитирана за това организация. Ако се иска диплома за професионална квалификация, тогава бенефициентът трябва да е в обхвата на допустимите индустрии. Голямо значение се отдава и на финансовата стабилност и рентабилността на предприятието - финансовите му резултати от предходната година. Това изискване съществува, за да е сигурно, че предприятието е работещо и ще може да покрие разходите по програмата.

Как работи

Детайли около програмата все още липсват, но според експерти тя ще действа така, както е действала в предишния период. Тогава обученията се разделяха основно на два вида. При първия се повишава професионалната квалификация, а акредитираната от Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) обучителна организация трябва да издаде диплома за съответната придобита професионална квалификация. В зависимост от случая хорариумът часове за получаване на диплома е между 300 и 960 часа. "От края на миналата година е възможно да се валидират компетенции. Тоест ако по някакъв начин в практиката хората са придобили някакви компетенции или знания, обучението просто допълва до достигане на нужната квалификация", обяснява Огнян Дренски, търговски директор на Училището за бизнес компетенции.

Когато дадено предприятие поиска да повиши квалификацията си, първата работа на консултанта е да провери каква е спецификата на работниците, които ще участват в обучението. След това се сформират целеви групи. "Ако вземем за пример една търговска верига, служителите се обучават според дейността им. Касиерите се обучават да бъдат по-добри касиери, а мениджърите да са по-добри мениджъри", казва Димитър Конев, основател на консултантската компания novek. Двете групи получават различна професионална квалификация, а обучението може да е както дистанционно, така и присъствено.

Вторият вид обучение, което се търси най-много, е възможността за обучение на ключови компетенции, които имат по-малък хорариум. В този случай не се придобива диплома за професионална квалификация, но пак се дава сертификат. "Тук има повече гъвкавост, защото можем да обучим служителите на точно тези компетенции, от които има нужда работодателят", казва Конев.

Възможност за "настройка" спрямо точните изисквания на бенефициента има и при професионалното квалифициране. Това е възможно в практическата част на обучението, тъй като теоретичната следва изискванията на държавата, които са поставени за всяка отделна дейност според Класификацията на икономическите дейности (КИД). "Понякога има разминаване между поставените изисквания за съответната квалификация и специфичните нужди на фирмите и техните служители", казва дипломатично Конев и допълва, че почти винаги се налага "настройване", което се случва именно в практическата част на курса.

Плюсове и минуси

Предишният програмен период доказа, че програмата е необходима. След забавянето и несигурността в началото през 2013 и 2014 г. търсенето на този тип обучения е достигнало своя пик. Търсенето на услугата е надхвърлило 2 пъти заложеното финансиране. А бенефициентите са били практически от всички видове дейности. "Личното ми мнение е, че като цяло програмата е ефективна. Поне при компаниите, с които работихме, мотивацията беше висока. И това бяха хора, завършили някакво образование", обяснява Огнян Дренски. Мотивите да се запишат на курсовете също са били разнообразни. От желание да се премине на по-висока позиция, през смяна на работата до желание да се стартира собствен бизнес.

И тук обаче не всичко е розово. Няколко са основните проблеми според експертите. На първо място това е необходимостта да се обърне повече внимание на реалните нужди на бизнеса и програмата да се донастрои към тях. "Трябва да се наблегне повече на проблема с демографията и липсата на кадри - на високо и ниско ниво", смята Конев.

Другият проблем е финансирането, което за първия прием е 10 млн. лв., а за останалите все още не е ясно. "Нашите прогнози на база на предишния програмен период са, че интересът към тази програма ще бъде пет пъти по-голям спрямо бюджета", казва основателят на novek. А трябва да се има предвид, че предишният програмен период беше първи и фирмите едва в края се активизираха. "В началото хората донякъде се притесняваха да участват по програмите и, общо взето, тогава работихме при съотношение търсене/бюджет около 2 към 1", казва Конев. В края обаче интересът се е засилил много.

Както повечето програми, осъществявани с европейски средства, тези обучения водят до изкривявания. И тук вече се забелязва, че заради европейските пари фирмите са все по-малко склонни да провеждат обучения със собствени средства. Това не е добре, защото самоинициативата дава шанс на компаниите да обучат своите служители на точните компетенции, без да се съобразяват с административните изисквания, поставяни от държавата. На второ място, се появява проблем със забавянето на програмите.

"Някои фирми се разглезиха и спряха да харчат собствени пари за обучение, разчитайки основно на европейските програми. Това не е добре за самите фирми, защото се получава един период от време, в който не поддържат нивото на служителите си", смята Огнян Дренски. Последният прием на заявления е бил през 2013 г., а последните обучения са приключили през 2014 г. Тоест ще изминат две години и половина, преди да започне следващият прием.

Финансовото участие в курса започва от 50%, но може да падне до 30%.

Един от най-големите проблеми на България е лошата демография. Хората намаляват, а бизнесът все по-трудно намира хора, които да работят. Само в IT сферата недостигът на кадри е около 20 хил. души, а недостиг на квалифицирани хора вече се усеща в преработващата промишленост, туризма и дори строителството. Във всеки социално-икономически доклад за България Европейската комисия препоръчва да използваме максимално човешкия ресурс, с който разполага страната. Това означава да се квалифицират хората, така че да помагат на компаниите да се разширяват, а оттам да се постигат достатъчно високи нива на икономически растеж. Но как да се случи това, след като образователната система не се справя, а в настоящата икономическа обстановка фирмите трудно могат да заделят средства за това?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ударът по НПО-тата

Ударът по НПО-тата

Какво става с финансовите инструменти

Какво става с финансовите инструменти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.