Потенциален длъжник по поръчка
26 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Потенциален длъжник по поръчка

Потенциален длъжник по поръчка

Да бъдете гарант за нечий заем означава не просто да помогнете за одобряването, а да отговаряте солидарно за плащането му

Весела Николаева
2601 прочитания

След като сте плащали вместо получателя на кредита, имате право да си търсите парите от него.

Имало някога в България години, когато всичко изглеждало лесно, оптимистично, икономиката растяла, заеми се давали и вземали лесно и бъдещето изглеждало хубаво. Може би не чак толкова прекрасно, но поне близко до описанието изглеждаше икономиката до 2008 г. Заради повишаващите се доходи и усещането, че идват все по-добри времена, много хора теглеха кредити – потребителски, ипотечни, за бизнес. И тогава банките изискваха гаранция и част от нея понякога е поръчител по заема.

Ролята на поръчителя е да бъде гарант – ако този, който е теглил кредита, спре да плаща, поръчителят ще трябва да го направи. За жалост ниската финансова култура, желанието да услужиш, както и непълната информация от банковите служители превърна много хора в длъжници, без те самите да си дават сметка. Поръчител по кредит означава точно това – съвместен длъжник. Същото се отнася и за компании, които са гарантирали кредит – понякога придружено със залог на машини, имоти, дружествени дялове. Те трябва да гарантират, че заемът ще бъде върнат и ако се наложи – може да се продадат активите за погасяването му.

Какви са правата ви в тези случаи?

Щом длъжникът откаже да плаща, вие няма как да се измъкнете – ще трябва да платите вместо него. След това имате право да си търсите парите. Ако редовно сте си погасявали вноските, събирайте всички документи по плащанията. По Закона за задълженията и договорите след изпълнение на задълженията може да заведете дело срещу длъжника. Имате право да претендирате за главницата, лихви, всички направени разноски. Също така имате право на законните лихви върху платените суми (чл. 143 от ЗЗД). Възможно е поръчителството да отпадне в някои случаи. Единият е изпускането на срока, в който се предявява искането за плащане. Другият е действаща животозастраховка, която да покрие всички или част от вноските. Ако има действаща полица, в зависимост от условията по нея, застрахователната компания може да покрие вноските за няколко месеца при безработица или временна нетрудоспособност. Може да покрие и целия дълг при трайна неработоспособност или смърт на длъжника, когато наследниците съобщят. При смърт банката ще се обърне с иск към застрахователя. При безработица или нетрудоспособност длъжникът трябва да заяви, че има такова събитие.

Относно срока – не са рядко случаите, когато банката търси поръчителя доста време след като не са плащани вноските. Ако са минали повече от шест месеца след падежа на задължението, т.е. след забавянето на вноска или главница, поръчителството отпада. Информацията за падежа и датата, на която банката е започнала да търси поръчителя, се документира. Когато се налага, поръчителят може да изиска документите. Все пак за правилно изчисление на срока и за възможностите да се защитите като поръчител е добре да се посъветвате с добър адвокат.

Потенциално обвързани

Ако нещо се случи с този, който е изтеглил заема и той спре да плаща, банката може да търси поръчителя, дори и той да е спрял да плаща, без да има основателна причина. Освен това е напълно възможно да ви откажат заем, щом сте поръчителствали за голяма сума. Един вид вие по този начин прехвърляте част от собствената си кредибилност върху заемополучателя, но намалявате собствената си. Това може да се окаже особено проблемно за фирми, които при проблеми на бизнеса на контрагенти, за които са поръчителствали, изведнъж може да се окажат с оскъпен или напълно отрязан достъп до финансиране. Затова и компании, които решават по този начин да подпомогнат свои доставчици или клиенти и така да си отпушат забавени плащания, трябва да са особено внимателни. Често изпълнението на банките спрямо изрядните фирми протича относително бързо и те ще трябва да платят, докато една процедура по несъстоятелност на неизряден контрагент може да се проточи с години, което да постави оборотното финансиране на гарантиращата компания на карта. Донякъде този риск може да се минимизира чрез искане на залози и обезпечения в полза на самия поръчител. В такъв случай е полезно да се проследи в съответните регистри - Търговски регистър (за акции и дялове), Имотен регистър (за ипотеки), Централния регистър за особените залози (за оборудване, машини и др.), дали върху имуществото вече няма вписани тежести в полза на кредитори.

Много често хората не разбират какво точно значи да си гарант по кредит и се възмущават, че банката ги търси. Понякога се изпада и в грешната посока на спорове с финансовата институция, жалби, които се отхвърлят, а нерядко хората попадат и на недобросъвестни адвокати, които ги заблуждават. Щом поръчителят откаже да плаща, банката има пълно право да изиска изпълнителен лист и да се стигне до запор на заплата, банкови сметки, дори до продажба на имущество. Още веднъж златното правило – четете добре всички условия по договора, който подписвате, и не приемайте устни договорки и обещания. Никой няма да ви ги признае.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Взаимно очакване

Взаимно очакване

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK