Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 27 апр 2013, 9:00, 6988 прочитания

Психология на цветовете: зеленото

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Поредицата "Имоти и инвестиции" е част от специално издание на "Капитал". Статиите от нея ще намeрите на capital.bg/imoti.
По света зеленото строителство освен бизнес за милиарди в последните години все повече започва да прилича на експеримент за границата между фантазията и реалността. Вече не става въпрос само за спасяването на земята от свръхконсумация на ресурси, а за бизнес модел, който ще създаде предпоставки за подобряването на икономическото развитие и здравето и комфорта на хората. В резултат на това все повече на пръв поглед ексцентрични проекти се опитват да провокират ново отношение към сградите – като към живи структури, които сами осигуряват нужните си "консумативи" (енергия и вода), контролират стриктно разходите си и лесно се нагласят към променящата се среда. Така в последните месеци проектите с претенции за "наистина зелен" и "най-зелен" стават все повече и демонстрират непознати, дори "луди" решения - като например използването на водорасли за производството на енергия и пречистване на въздуха...

Макар в по-малка степен България не прави изключение от зелената тенденция, завладяла света. През последните години стремежът към по-ефективно строителство полека си пробива път на пазара, и то благодарение на частни инвеститори.


Колкото по-рано, толкова по-добре

Зелените сгради вече могат да бъдат построени на цени, не много по-високи от тези на обикновените. Естествено това зависи от поставените цели, използваните технологии и материали. "Дори и да има допълнителни разходи - за консултантски услуги и за самото сертифициране на сградата, те несъмнено ще бъдат компенсирани чрез оперативните икономии по време на експлоатацията и дори от по-добрата ефективност на служителите, поставени в една по-добра среда", е мнението и на арх. Весела Вълчева-Макгий, експерт по устойчиво развитие. Според нея това вече е добре осъзнато и в България и всички по-сериозни проекти, колкото и да са малко към момента, обмислят някаква форма на сертификация.

А колкото на по-ранен етап се вземе решението за изграждането на енергийно ефективна сграда, толкова по-ефективни решения могат да бъдат приложени в нея. Според Мирослав Танчев, управляващ партньор в австрийската компания Robul, инвеститор в комплекса Megapark, още при проектирането на една сграда е важно да се мисли за месечните разходи за поддръжка и комунални услуги, защото те може да натоварят сериозно бюджетите на наемателите. А това става критично важно в среда, в която фирмите са особено чувствителни към разходите, които плащат за наем и поддръжка на офисите си.В този смисъл сертификатите за енергийна ефективност са гаранция именно за по-ниски разходи за сервизни такси. Собствениците обаче трябва да намерят баланса между по-високите разходи по строителството за постигането на високо ниво на енергийна ефективност и наемните нива, на които могат да отдадат площите след това, за да си гарантират заложената възвращаемост от инвестицията.

Зелено поведение

"Имаме вече реализирани примери в България за устойчиви сгради, които даже са по-евтини от останалите", казва арх. Андреа Момерин, консултант по британската система за екологична оценка на сгради BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Според него причината за изравняването на цените между конвенционалното и зеленото строителство, поне в България се дължи на изостанала регулативна база. "Устойчивото строителство в света е винаги най-напредничевото, на ръба на експеримента, иновациите и винаги се базира на доказателствата", допълва Момерин. Той казва, че средната разлика в енергийната част нараства и сега е средно 35% в полза на устойчивите сгради.

Вече има реални данни за България за по-доброто поведение на зелените сгради по време на използването им. Пример за това може да се даде със Сграда 15 от "Търговски център Европа", сертифицирана по BREEAM. При нея спестяването на енергийни разходи е около 50% сравнено с потреблението в конвенционална сграда и в това отношение тя се нарежда в горната граница на сертифицираните сгради (20 до 60% икономии). Мениджърите на "Търговски център Европа" онагледяват това със сравнение на разходите за отопление и охлаждане. При Сграда 15 те са 70 ст./кв.м месечно, докато при стандартно, несертифицирано строителство същите са към 1-1.20 лв./кв.м.
Сградата е строена по стандартна технология, но са влагани висок клас енергоспестяващи материали – фасадата е 100 мм дебелина при стандартни 60 мм, стъклата са 3-пластови със соларна защита, има автоматично регулиращи се външни и вътрешни щори, соларни батерии на покрива, система за сградно управление и висок клас климатична инсталация.

Всичко това осигурява не само удобства за наемателите, но и намалява разходите им под формата на сервизни такси. В Сграда 15 те са 1.20 евро/кв.м месечно, но в тях не влиза токът за общите части. Дори и с него обаче разходите не биха нараснали значително, тъй като сградата е проектирана с малък дял общи части – 8-12%. Освен това около 2/3 от нея са складови площи, при които общи части на практика няма.

Въпреки че зелените сертификати все още са слабо популярни сред бизнеса в България, от "Търговски център Европа" смятат, че това скоро ще се промени. "Получаването на сертификат BREEAM определено ускори запълването на Сграда 15 с наематели", коментира Тодор Кавръков, който отговаря за отдаването под наем на площите в комплекса. Според него под една или друга форма при оглед всички фирми питат за енергийните характеристики на сградите и разходите за комунални услуги. Разликата е, че сертификатите за зелено строителство са по-популярни сред чуждите компании, докато сред българския бизнес все още са по-слабо познати.

"До момента в България основният интерес към сертификация на сгради идва от международните инвеститори, като прави впечатление, че в зависимост от националността на организацията тя търси и конкретната система - било американската, британската или германската", казва Весела Вълчева-Макгий.

Но това вече се променя. Консултантите, работещи по темата устойчиво строителство, смятат, че интересът към зелените сгради от страна на български компании логично ще расте с увеличаване на примерите и практиките. Нещо повече, интерес към сертифициране вече има не само за бизнес имоти, а и за жилищни сгради. "Имаме две заявки за работа с жилищни сгради и ние ще предложим възможност за сертифицирането им", кавза Андреа Момерин. Според него това ще наложи нов модел на проектирането на устойчиви жилища, ориентирани към клиента и неговите нужди.
 
Обновяване на старото

За някои мултинационални компании "зеленото" е задължителен елемент както при търсенето и наемането на площите, така и при собствените им инвестиции. Натискът, който те упражняват на пазарите, на които оперират, ще продължи да оказва влияние не само върху новите инвестиции, но и за обновяването на стари обекти поставяйки ги в една непрекъсната конкурентна ситуация. Именно реновирането на сградите ще е следващото голямо предизвикателство.

България в това отношение е на едно от последните места в Европа и ще са необходими доста усилия и държавна подкрепа, за да се навакса закъснението. Нещо повече, дори и при не толкова стари сгради, строени в годините на бума, има проектни и строителни грешки, които водят до големи енергийни разходи. Ето защо през следващите години обновяването на съществуващите обекти ще е тема не само за бизнеса, но и за частните собственици на имоти. "Следващата тенденция според мен, поне като гледам посоката в света, ще е инвестиции в съществуващи сгради и своеобразното им превръщане в "зелени", казва Весела Вълчева-Макгий. За да се случи това обаче, много ясно трябва да се посочат необходимите дейности, да се определят цели и те да бъдат следвани. Механичното повтаряне на изрази като "обновяване на сградите" и "мерки за енергийна ефективност", без да се конкретизира какво точно стои зад това, няма да постигнат никакъв резултат. "Нито енергийната ефективност е само смяна на дограмата, нито обновяването е просто едно пребоядисване. Това е комплекс от взаимосвързани мерки, които целят конкретен резултат и нещата, за да се случат, трябва да бъдат ясно казани", обобщава Весела Вълчева-Макгий. В противен случай България ще остане с едни от най-енергоемките сгради, предприятия и икономика като цяло.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Варна - морският шампион при имотите Варна - морският шампион при имотите

По брой сделки морската столица е в топ 3 в страната

8 яну 2020, 3731 прочитания

Фондова борса за имоти 1 Фондова борса за имоти

Акциите на дружествата със специална инвестиционна цел дават възможност за инвестиции с малки суми, но има и някои рискове

5 яну 2020, 5084 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти Инвестиции" Затваряне
Плюс-енергийни сгради

Още от Капитал
Непреодолимата сила на короната

Как извънредното положение ще се отрази на облигационните отношения

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Няколко души споделиха пред "Капитал" какъв е новият ритъм на живот в Испания, Англия, Австрия, Германия и Франция и какви са техните опасения за бъдещето

Бушоните срещу икономическия шок

Страната влиза в кризата с прилични финансови буфери, но те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

Шансът за дигиталното образование

Промяната към електронни образователни платформи трябва да ускори промяната на остарелите методи на преподаване

Шоу по време на пандемия

Как културата и шоубизнесът се променят насред постоянните трусове

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10