Какво казват експертите за жилищния пазар
19 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво казват експертите за жилищния пазар

Bulgarian Properties

Какво казват експертите за жилищния пазар

Консултантите очакват строителството на нови проекти в София да продължи

2570 прочитания

Bulgarian Properties

© Bulgarian Properties


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Попитахме някои от експертите в сектора на жилищните имоти каква беше в техните очи изминалата 2016 г. на пазара и какви са очакванията им за следващите 12 месеца.

Ето въпросите, които им зададохме:

1. Каква беше изминалата година, с какво се различаваше от предходната?

2. Каква е прогнозата ви за 2017 г.?

3. Ще продължи ли строителството на нови проекти в София?

Вижте отговорите им:

Силяна Черкезова, регионален мениджър на "Адрес"

Каква беше 2016 г., с какво се различаваше от предходната?

- Настоящата година, особено втората половина, донесе предсказуемост на пазара след динамиката от 2015 г. Цените се стабилизираха, активността се запази на стабилни нива, новите проекти се развиват, купувачите избират внимателно продукта, който ще купят. Остава и продавачите да се ориентират по-правилно в пазарната обстановка.

Каква е прогнозата ви за следващата – на софийския пазар, а извън София?

- Ако продавачите не разберат необходимостта от "по-смирено" отношение към цените и продължат да опитват да ги покачват без основание, на пазара ще се отвори ножица. В случай че предложат разумни оферти и на фона на активно строящите се нови сгради, е много вероятно следващата година да е също толкова активна или дори по-активна от настоящата, което ще бъде подпомогнато и от все по-силната конкуренция от банките.

Ще продължи ли строителството на нови проекти в София? Къде?

- Да, инвеститорите продължават да се опитват да запълнят някои ниши. Нови проекти безспорно са необходими, при това с различни целеви групи, за да се покрие пълноценно клиентското търсене – от нисък, през среден до висок сегмент. Предприемачите знаят това и ще продължат да строят. Но тук идва въпросът с намирането на терени – няма много такива на локациите, които са наистина желани от крайния потребител.


Явлена


Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания и анализи" в "Явлена"

Каква беше изминалата година, с какво се различаваше от предходната?

- Бих я отличил с това, че търсенето вече определено е по-голямо от предлагането. Оттук се отвори глада за ново строителство.

Каква е прогнозата ви за 2017 г.?

- Очаквам същия пазар. Надявам се новите проекти да излязат с едни добри премерени цени и очаквания от страна на инвеститорите. Купувачите ще бъдат активни и тяхната маса ще нараства.

Ще продължи ли строителството на нови проекти в София?

- Необходимо е и трябва да продължи, защото всеки от нас много добре може да оцени един апартамент на 10 - 15 години и едно току-що построено жилище.


Bulgarian Properties


Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties

Каква беше 2016 г., с какво се различаваше от предходната?

- През 2016 г. станахме свидетели на един минибум, или по-точно казано - едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в големите градове, каквото не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара. Като че ли пазарът беше под някакъв натиск в годините 2010 - 2015, който не позволяваше на позитивните процеси да се проявят с пълна сила, да се оттласне пазарът от дъното и макар цените и обемите продажби да започнаха да нарастват още през 2014 г., като че ли винаги оставаше съмнение доколко тези тенденции са устойчиви. Изминалата година показа, че не само, че са устойчиви, но и че са подценени и че има много голям заряд в пазара, който вече не може да бъде задържан и трябва да се компенсират годините на стагнация.

Ето какви са основните различия на 2016 спрямо предходните:

- За пръв път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цени на имотите в София.

- За пръв път може би от 15 години пазарът е движен основно от местни купувачи, които са подкрепени и от отлични условия по ипотечното кредитиране, каквито до момента не сме имали.

- За пръв път имаме такъв огромен недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене.

- За пръв път през тази година близо половината от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи.

- За пръв път имаме възходящ цикъл на пазара, който да е в резултат на фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране.

Каква е прогнозата ви за 2017 г.?

- През следващата година възходящият тренд в София и другите големи градове ще продължи, като създалата се конкуренция между новите сгради и между тях и обектите на вторичния пазар ще доведат до една по-пъстра картина на предлагането, която ще успее да удовлетвори търсенето, което все още не е намерило реализация. В този смисъл очаквам по-значително увеличение на обема продажби, отколкото на цените на имотите. Местното търсене отново ще бъде доминиращо на пазара. При сложната международна картина трудно можем да се предвиди как ще се промени интересът към имоти в България, който през тази година беше потиснат поради липсата на руски купувачи, от една страна, и Brexit, от друга.

Ще продължи ли строителството на нови проекти в София? Къде?

- Строителството ще продължи още поне две години. Инерцията, която в момента се набира, няма как да отшуми, особено когато и търсенето е налице. Все по-трудно ще става намирането на подходящи терени за строителство и новото качествено строителство ще задържи и ще увеличава постигнатите цени, тъй като, от една страна, то е много по-добро от предходната вълна ново строителство, а от друга страна, няма да има възможност за много голямо предлагане на такова поради изчерпване на атрактивните терени.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Собствеността на жилища намалява

Собствеността на жилища намалява

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK