Смесена картина

В тазгодишната класация Лондон изпадна от 15-а на 27-ма позиция от общо 30

Смесена картина

Според проучване на PricewaterhouseCoopers Великобритания изпада от фокуса на инвеститорите, Германия се завръща убедително на картата

1530 прочитания

В тазгодишната класация Лондон изпадна от 15-а на 27-ма позиция от общо 30

© Reuters


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Единствените големи европейски градове, които имат по-лоша перспектива за 2017 г. от Лондон, са Истанбул, Атина и Москва.
Градовете на Великобритания падат в класацията на най-добрите европейски пазари на недвижими имоти.

Докато в света след Brexit има очевиден спад на доверието към Великобритания, инвеститорите продължават да виждат стойността на имотите в много други части на Европа. Това е един от изводите в изследването на PricewaterhouseCoopers "Тенденции на имотните пазари в Европа" (Emerging Trends in Real Estate Europe) за 2017 г., което се базира на анкети с 800 ключови инвеститора. От консултантската компания посочват обаче, че въпреки това очакванията за възвращаемост на инвестициите намаляват и все повече се говори за активното управление на активите като средство за достъп до доходите/печалбите. "В този рисков климат много инвеститори в недвижими имоти очевидно са готови да жертват част от печалбите за по-нисък риск", се посочва в изследването. Друг извод е, че в европейската индустрия се вижда една чувствителна промяна в нагласите - от имотите като финансов актив до имотите като продукт и най-значителното до имотите като обслужване/услуга.

Къде отиват инвеститорите

Отговорът е: в Германия. Според изследването "това новият рай за капитала". Четири от петте водещи града за инвестиции в недвижима собственост в Европа са именно там (виж таблицата), докато градовете на предишният лидер Великобритания потъват в дъното на рейтинга.

В изследването се посочва, че според Real Capital Analytics след Brexit Германия има само с около 20% по-малко инвестиции от Великобритания, или в абсолютна стойност 54 млрд. евро спрямо 66 млрд. евро. Година по-рано разликата в инвестициите между двете държави беше 30%, като те бяха привлекли съответно 64 и 91 млрд. евро инвестиции в имоти.

"Ние сме позитивни за Германия, която ще бъде като спасителна мрежа за повечето сценарии, дори и този европейската зона да се разпадне, което не е главният сценарий", казва един от анкетираните в изследването фондов мениджър и допълва: "Ние сме силно за германските градове, обаче цените са другата страна на монетата, а та са доста голямо предизвикателство за германските активи".

Любимец N1

Любимецът в Европа точно сега е Берлин, който вече се доказа като един от високоликвидните пазари на недвижими имоти.

В проучването се посочва, че безспорният фаворит за инвеститорите е привлякъл 3.6 млрд. евро през първите шест месеца на тази година, а прогнозите са, че растежът ще продължи и през следващите години. "Берлин се превръща в мултикултурен град за разлика от други германски градове. Той се превръща в глобален високотехнологичен град, в който хората искат да работят", казва голям американски инвеститор. Според проучването на PricewaterhouseCoopers Берлин получава най-висока оценка във всички категории - инвестиции, развитие и перспективи за отдаване под наем.

Негативите на Brexit

По-голямата част - 92% от анкетираните, казват, че инвестициите във Великобритания ще намалеят през 2017 г., а почти половината от тях са на мнение, че спадът ще бъде значителен. Очакванията са и цените на имотите да се понижат. Отражението на тези очаквания се илюстрира най-добре с позицията, която британските градове заемат в общия рейтинг за Европа. Спрямо предното проучване например Лондон се срива до 27-ма позиция от 30 възможни. Бирмингам, който в началото на годината беше в топ 10 на градовете за инвестиции в недвижими имоти, сега "пропада" до 22-ро място, следван от Манчестър и Единбург.

И на други места

Както градовете в Германия, така и Швеция и по-специално Стокхолм също се смятат за сигурно убежище за инвеститорите в недвижима собственост. По-малко популярни са държавите, които се разглеждат като осъществими опции само в моментите на икономическа стабилност и цялостна увереност в пазара. "Пазарите на Централна и Източна Европа като Чехия, Унгария и Полша може да пострадат в цялата ситуация. Те се смятат за по-рискови в по-рискованите моменти и затова хората ще се върнат към Централна Европа", коментира един от анкетираните инвеститори в проучването.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Единствените големи европейски градове, които имат по-лоша перспектива за 2017 г. от Лондон, са Истанбул, Атина и Москва.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал