Строителен възход

В страната са издадени повече разрешителни за строеж на офиси

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Повече офисни сгради ще се издигнат в цялата страна, става ясно от статистиката на Националния статистически институт (НСИ). В периода юли - септември на 2016 г. местните администрации са издали повече разрешителни за офиси, отколкото през предишното тримесечие, показват данните. Спрямо предходното тримесечие увеличението на разрешенията за строителство на офиси е с 37.8%. В сравнение с третото тримесечие на 2015 г. разрешенията за изграждане на административни сгради са пораснали с 27.5%. При започнатите административни сгради в страната също има ръст - с 28.0% спрямо юли - септември 2015 г.

Офисно оживление в столицата

Към момента 115 хил. кв.м са в процес на активно строителство в столицата и се очаква да бъдат готови през 2017 г., изчисляват експертите от консултантската компания Colliers. Част от тези проекти са "Милениум център" на НИКМИ до НДК, City Tower на "Македония", новата фаза на Polygraphia, както и етап 4 на "Експо 2000", до бившия "София ленд". Сред големите сгради, чието завършване се очаква през 2018 г., са първа фаза на комплекса Garitage Park, която включва и две офис сгради, Long Tower над "България мол" и GrafiX на Bernard Investment на бул. "Цариградско шосе".

Продължаващ ръст

Очаква се през 2017 г. тенденциите за растеж в индустрията на изнесените услуги да продължат, а на пазара да бъдат завършени допълнителни 115 хил. кв.м, които са в процес на активно строителство. "Очакваме много по-силна година за сегмента и извън София, като заявка за това дават Пловдив, Варна, Бургас и Русе", коментира Верка Петкова от Colliers.

Още от Капитал