Европейският пазар: логистиката на предна позиция

Shutterstcok

Европейският пазар: логистиката на предна позиция

С все по-голямото си БВП и евтина работна ръка Централна и Източна Европа бързо се превръща в предпочитана дестинация за много логистични операции

2927 прочитания

Shutterstcok

© Shutterstcok


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Активността във водещия досега пазар - Великобритания, намалява за сметка на други държави.
Основен тласък на много от пазарите дава недостигът на модерни площи, което насърчава и спекулативното строителство.

Макар да не е официална мерна единица за растеж, но когато една страна започне да вкарва специални сортове кафе, това е ясна индикация, че на потребителския пазар има все по-голямо търсене. Разширението на вериги кафенета като Coffeeheaven е отражение на това разширяващо се търсене. Основно то се вижда сред младото градско население от средната класа на Полша. Според тазгодишен доклад на FocusEconomics потреблението в страната става все по-голямо и няколко рекорда са били разбити през годината.

Полша не е единствената страна с подобен растеж. Докато тя е сред водещите в региона, държавни проекти, комбинирани с вдигане на заплатите, помагат на държави като Чехия, Унгария, Румъния и Словакия да я настигнат. В резултат на тези политики държавите стават горещи точки за логистичния пазар. Според отдела, анализиращ Централна и Източна Европа в консултантската компания Cushman&Wakefield, основните движещи сили на пазара включват компаниите, опериращи с индустриални имоти SEGRO, Mountapark, Portland Trust и Prologis.

В центъра на континента

Кое обаче е основното за разрастването на този сегмент от европейския пазар? И как експертите очакват регионът да се развие като инвестиции? Когато става дума за обем на развитието през последните години, цифрите говорят красноречиво. Мартин Полак, регионален директор на Prologis, казва, че логистичните центрове в Централна и Източна Европа са се удвоили през последните осем години. Отговорът за това на какво се дължи впечатляващото разширение са европейските инвестиции. Само за момента Полша има 12 нови проекта в строеж. Тази година Prologis е започнала строежа на три нови сгради в Централна Полша, две от които се намират в парк Prologis в Стриков. Част от сериозния растеж на индустриалното развитие на тези държави се дължи и на географската им позиция, както и на още по-бързо растящата транспортна инфраструктура.

В плюс се оказват и връзките със силни западноевропейски пазари като Германия, както и възможността за лесна търговия със страните от Прибалтика на север и Балканите на юг. "Има сериозни инвестиции от страна на Европейския съюз в инфраструктурата на региона през последните години – за пример новата магистрала в Полша скъсява пътя от Варшава до Берлин на пет часа", коментира Полак.

Магдалена Шулц, директор на бизнеса на SEGRO, също смята, че разширението на бизнеса се дължи на силната транспортна инфраструктура, като това важи още по-силно за Полша. "Полша е в сърцето на Европа, тя свързва Изтока и Запада и там има сериозно подобрение по отношение на пътищата и магистралите", коментира тя, имайки предвид масовите инфраструктурни инвестиции, направени от Европейския съюз. До 2020 г. по план в страната трябва да са инвестирани близо 73 млрд. евро.

Увеличеното потребителско търсене също е особено важно за развитието на индустриалния пазар в региона. Шулц отново посочва Полша като най-добър пример. "Потребителските възможности се разширяват с всяка изминала година. Има засилено вътрешно потребление, а страната все още е в период на засилено развитие. Виждаме подобрения в продажбите си на стоки, но по-важното е, че потребителите искат тези стоки и на другия ден", казва тя.

Чехия също е сред бързо развиващите се държави и друга голяма цел за инвестиции. Prologis наскоро откриха допълнително предприятие за онлайн потребителски стоки и електроники в Mall.cz, мол, намиращ се в парк Prologis в Прага. Така общата площ, заемана от Prologis в парка, вече надвишава 51 хил. кв. м. Компанията иска да добави още 34 хил. кв.м, като изгради предприятие за дистрибуция в парк Prologis в град Рудна. Той ще бъде изграден за чешкия търговец на спортни стоки Sportisimo.

Сравнително ниски заплати

Въпреки че икономиките от Централна и Източна Европа се развиват бързо, не всичко се движи с еднаква скорост. Безработицата в определени страни остава висока, въпреки че има сериозна вариация от регион на регион и в някои аспекти това се отразява добре на инвеститорите, защото пазарът предлага широк набор от качествени кадри, които могат да бъдат наети на по-ниски заплати, отколкото в Западна Европа.

Именно това е сред основните привлекателности на региона за големите производители. Според Шулц в много случаи компаниите се възползват и от ниските цени на земята, заради което редовно всички операции се събират под един покрив. Фердинанд Хлобил, директор на екипа, който следи индустриалните имоти за Централна Европа в Cushman & Wakefield, е съгласен, че част от привличането на региона идва от това, че той дава много повече възможности за евтини инвестиции спрямо страните на Запад. "В Централна Европа има евтина работна ръка, която по качество не отстъпва на Запада. Транспортната мрежа и потребителският пазар също се подобряват постоянно", коментира той.

Неговият колега Том Листовски, който отговаря за индустриалните и логистичните имоти в Полша, добавя, че преместването на операциите в Централна и Източна Европа дава възможност на компаниите да управляват бизнеса си, обслужващ различни пазари от едно място. Той също така е съгласен и с твърденията на Хлобил, че работната ръка е голям плюс за пазара. "Наличието на качествени работници е много високо, което от своя страна се отразява на качеството на продуктите, които се произвеждат", обяснява Листовски. "Много производители имат силно желание да се развиват в този регион на Европа, а не в други разрастващи се пазари като Китай", коментира още той.

Бъдещите изгледи

Регионът безспорно е привлекателен и компаниите, които искат да се развиват там, се увеличават постоянно. Въпросът е дали потенциалът му е достатъчен, за да се насочат и големите индустриални фондове натам. В момента заради несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз и изборите в Германия и Франция през следващата година интересът към Централна и Източна Европа се усилва и е възможно големите инвестиции да последват. "Страните от региона имат големи предимства, особено откъм разходи, и ние смятаме, че пазарът там ще продължи да се разраства в следващите години", казва Пиер-Дейвид Байлак, фондов мениджър в Европейския индустриален фонд, част от ЕБВР.

И София привлича нови проекти

Едва 2%. Толкова според последния доклад на консултанта Forton са свободните логистични помещения в страната. Това на свой ред отваря възможност за започването на нови спекулативни проекти в този сегмент на пазара на имоти. От консултантската компания посочват, че само в София за третото тримесечие на годината е стартирало изграждането на три нови проекта, които ще добавят 23 хил. кв.м логистични площи към вече наличния обем. И трите проекта предварително са договорени и отдадени под наем. От Forton очакват инвестициите в сегмента да продължат и през 2017 г., когато, провокирани от силното, подхранвано от ръста в потреблението на пазара, ще се включат няколко нови предприемача със спекулативни проекти.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Активността във водещия досега пазар - Великобритания, намалява за сметка на други държави.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал