Договаряне в строеж

Недостигът на качествени офиси на пазара още не е преодолян, поради което се наемат площи в процес на изграждане

Най-значимото договаряне на наемния пазар е това за 20 хил. кв.м на аутсорсинг гиганта Тelus International в новостроящия се проект City Tower
Най-значимото договаряне на наемния пазар е това за 20 хил. кв.м на аутсорсинг гиганта Тelus International в новостроящия се проект City Tower    ©  Nadezhda Chipeva
Най-значимото договаряне на наемния пазар е това за 20 хил. кв.м на аутсорсинг гиганта Тelus International в новостроящия се проект City Tower
Най-значимото договаряне на наемния пазар е това за 20 хил. кв.м на аутсорсинг гиганта Тelus International в новостроящия се проект City Tower    ©  Nadezhda Chipeva
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.
39%

от всички сделки за изминалото деветмесечие са с наематели от секторите IT и аутсорсинг.
"Усеща се лек тренд на покачване на цените поради моментния дисбаланс между търсене и предлагане. Очакваме този дисбаланс да се уравновеси през следващата година."

Верка Петкова, Colliers International

Девет процента. Толкова е ръстът на сделките за наем на офис пазара в периода януари – септември, отбелязаха в последния си доклад консултантите от Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Според експертите повишената активност на офисния пазар е в резултат от силното търсене и затвърждаващата се тенденция за отдаване на площи в строеж.

"Трайно високият дял на наемите на площи в строеж свидетелства, че недостигът на качествени площи още не е преодолян. Не очаквам картината да се промени в краткосрочен план, като се има предвид, че завършените проекти в София през цялата 2016 г. няма да надхвърлят 60 000 кв.м", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton. В допълнение повечето сгради на пазара през тази година са с малки квадратури и няма как да отговорят на търсенето на големите наематели.

Пазарен обзор

През полугодието предлагането на модерни офис площи клас А и Б в София достигна 1 879 400 кв.м, като увеличението е едва 2%, изчисляват консултантите от Colliers International. "Новите офис площи възлизат на 42 000 кв.м, като две трети от тях са в първокласни проекти", коментира Верка Петкова, мениджър "Офис и индустриални площи" в Colliers. През второто полугодие се очакват да бъдат завършени около 36 000 кв.м нови площи. А районите са обичайните за пазара - в "Младост 4", по протежението на булевард "Цариградско шосе", централата част на града и зоната около мол Paradise Center.

Сделките

Отдадените под наем площи достигат 105 000 кв.м за периода юли - септември на 2016 г., посочват в доклада си Forton. Като дял от общия брой сделки за деветмесечието те са 39%, основно заради големите подписвания през третото тримесечие. Най-значимото сред тях е наемният договор за 20 000 кв.м на аутсорсинг гиганта Тelus International в новостроящия се проект City Tower в централната част на София.

Компаниите от аутсорсинг и IT сектора все още доминират на пазара. Според Colliers 39% от всички сделки за изминалото деветмесечие са с наематели от такъв тип компании.

Сред по-големите наемни договори, подписани през тримесечието, бяха този с Cargil за 2460 кв.м в SPS Tower, както и този с Adecco за 6200 кв.м в Kambanite Green Offices. Coca-Cola пък наеха 9300 кв.м в "Адора бизнес център".

Новите на пазара

До края на годината няколко проекта се очаква да получат разрешение за ползване. "Най-големият от тях, вече въведен в експлоатация, е Kambanite Green Offices с площ от малко над 10 000 кв.м в югоизточната част на София", коментира Пашова. Над 70% от сградата вече са отдадени под наем.

Към края на септември в процес на изграждане са били близо 210 000 кв.м, които се очаква да излязат на пазара през следващите три години. "От тях близо 30% вече са договорени с наематели и това допълнително намалява риска от свръхпредлагане в близките години", коментира Станимира Пашова.

Като бързоразвиващ се офис пазар все по-ярко се очертава Пловдив със своите близо 40 000 кв.м в процес на изграждане към края на септември. Подобно на столичния, и този пазар е доминиран от IT и BPO компании, които се разрастват или навлизат в града.

Стабилни нива, но леко нагоре

Границите на наемните нива остават 13 евро на кв.м за център, 12 евро на кв.м за широк център и 11 евро на кв.м за периферия за сградите клас А, очертават картината от Colliers. "Усеща се лек тренд на покачване на цените поради моментния дисбаланс между търсене и предлагане. Очакваме този дисбаланс да се уравновеси през следващата година", заяви Верка Петкова.

Наемните нива в София се доближават до тези в някои от съседните държави. "Относно показателя "средни наемни нива за централни бизнес зони" цените в различните страни от Югоизточна Европа варират между 11 евро на кв.м в Словакия до 19.5 евро на кв.м в Австрия. Хърватия и Гърция държат нива от 12 евро, Унгария – 12.8 евро, Румъния – 14.5 евро, и Сърбия – 15.5 евро на кв.м", прави сравнение Верка Петкова.

Данните на Forton за София са идентични (виж графиката). Консултантите посочват, че наемните нива за висок клас площи в Пловдив също се запазват стабилни и са около 8-10 евро/кв.м.

Още от Капитал