Фасилити мениджмънт - бизнес с потенциал

Фасилити мениджмънт - бизнес с потенциал

Последните години показват нарастващото търсене на специализираните услуги на фасилити мениджмънт компаниите

12053 прочитания

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Темата накратко

- Компаниите от сектора трябва да разширят географското си покритие и към райони, в които има развиваща се индустрия, и да предложат на място своите услуги.

- Инвеститорите все по-често искат и очакват истинска интегрирана и комплексна услуга, която да им помогне да се фокусират върху основния си бизнес.

- Потенциал за развитие има, и то сериозен, който е в поне две направления - публичните административни сгради и производствени предприятия.
Авторът Иван Велков е председател на управителния съвет на Българската фасилити мениджмънт асоциация

На ниво Европейски съюз фасилити мениджмънтът вече е неразделна част от управлението на всяка средно голяма компания. Вземането на средносрочни и дългосрочни решения за бъдещето развитие на компаниите неминуемо минава през оценка на управлението и поддръжката на сградния фонд – цели сгради, отделни офиси – който ще бъде необходим за постигането на целите. Компаниите използват различни стратегии за управление на корпоративните си имоти, така че те генерират добавена стойност за ползвателите им, както работещите, така и посетителите на сградите.

В България засега поне това припознаване на фасилити мениджмънта като изключително важен фактор за развитието (или оцеляването) на компаниите, и то на стратегическо ниво, е още в доста ранен стадий на развитие, но се очаква през следващите няколко години това да стане факт и тук.

Развитието на такива компании и сектори в други държави минава с наистина различна скорост, но през еднакви етапи навсякъде. И това в Българската фасилити мениджмънт асоциация го знаем, виждаме и предвиждаме. Това е една изключително динамична и прогресираща професия, разширяваща все повече границите между инженерния опит и възможностите на новите технологии и дигитални решения, която вече работи за подобряване не само на бизнес плана, бюджета и отчета, а на качеството на живот. Буквално.

Настоящо развитие и бъдещ потенциал

От няколко години въпреки продължилата доста дълго време стагнация в индустрията с недвижими имоти в България все пак има трайна тенденция на увеличение на приходите от продажби на най-успешно развиващите се фасилити мениджмънт компании, като от 2010 г. насам средният процент е на ръста е почти 10%. Единствено за периода 2014/2015 г. се забеляза лек спад на приходите от продажби (-4%).

Последните години показват нарастващото и все по-осъзнато търсене на специализираните услуги на все по-професионализиращите се компании за фасилити мениджмънт. Това се обуславя както и от нарастващите обеми и развитието на строителството на нови сгради и проекти, така и на увеличеното доверие и оценка на работата на фасилити мениджмънт компаниите през годините. Сериозните инвеститори отдавна не свързват фасилити мениджмънта само със стереотипните "малко поддръжка, някакви ремонти и почистване", а все по-често искат и очакват истинска интегрирана и комплексна услуга, помагаща да се фокусират върху основния им бизнес, а не върху всички останали спомагателни, но трудоемки процеси.

Потенциал за развитие има, и то сериозен, който е в поне две направления. От една страна, има не малко производствени предприятия в страната, които могат да се насочат към професионални фасилити мениджмънт услуги, защото определено имат нужда от такива. Тук е мястото компаниите от сектора освен към дейност в големите градове, да се насочат и към почти всички области и райони, в които има развита или развиваща се индустрия, и да предлагат на място своите услуги.

От друга страна, всички компании в бранша очакват и публичните административни сгради – държавни или общински, да спрат практиката да се пускат отделни поръчки за отделните фасилити услуги, а да започнат да търсят възможностите от предоставяне на интегрирани такива. Това освен повишената ефективност за всички заинтересовани среди ще раздвижи и провокира още по-сериозен професионален ръст на пазара в този сектор, а и заетост на цяло едно ново поколение занимавали се с тази материя студенти и специализанти.

Окрупняване в сектора

През последните години в България започна процес по обединяване фасилити мениджмънт компании - процес, отдавна наблюдаван в Европа.

В края на 2015 и началото на 2016 г. двете най-големи по това време компании, работещи в тази сфера – "Фасилити оптимум България" и "Вики комфорт 2004", обявиха своето обединяване. В резултат на това се появи дружеството "Мундус сървисис", което в момента е най-голямата група, която предоставя услуги, свързани с фасилити мениджмънт бранша в България. Учредители на компанията са Лъчезар Петров, управител и собственик на "Вики комфорт 2004", люксембургското дружество "Кей Джей Кей фънд II" и холандската кооперация "Емпауър кепитъл фънд кооператиф У.А.". Собственикът на "Вики комфорт 2004" има записани 7500 акции с номинална стойност 1 лев, което представлява 15% от капитала на новосформираното дружество. Двете чуждестранни фирми държат по 21 250 акции (42.5%) с номинал 1 лев, но с емисионна стойност от 117.65 евро.

"Мундус сървисис" в началото на 2017 г. обявиха ясно, че тяхната експанзия на пазара продължава, като придобиха и компания "Ей Ес Ес – България", която е специализирана в сферата на инсталация, поддръжка и търговия с електрическо оборудване. Разширяването на дружеството обаче не спря дотук, в началото на април в сайта на Комисията за защита на конкуренцията беше публикувано съобщение, от което стана ясно, че "Мундус сървисис" ще придобият и "ВМ аутомейшън". Последната е специализирана в предоставянето на инженерни решения и интегрирани фасилити услуги за енергийна ефективност и автоматизация за предприятия и офис сгради в областта на индустриалната и битова климатизация, отопление и вентилация, хладилното оборудване (Refrigeration), резервното и непрекъсваемо токозахранване и други.

Почти е сигурно, че това окрупняване ще стимулира повече процеси в търсенето на повече професионални, нишови и комплексни услуги. Но това няма да мине бързо и лесно заради малките обеми, с които работи пазарът на фасилити услуги.

Останалите големи участници на българския пазар са "ВНП фасилити", "ИСС фасилити сървисиз", "Окин България", "Фърст фасилити България", "Пи Ел Ейч инвест", "Билфингер ЕЙЧ ЕС ДЖИ фасилити мениджмънт", "Лендмарк пропърти мениджмънт", "Гео фасилитис" и други.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Имоти Инвестиции. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Темата накратко

- Компаниите от сектора трябва да разширят географското си покритие и към райони, в които има развиваща се индустрия, и да предложат на място своите услуги.

- Инвеститорите все по-често искат и очакват истинска интегрирана и комплексна услуга, която да им помогне да се фокусират върху основния си бизнес.

- Потенциал за развитие има, и то сериозен, който е в поне две направления - публичните административни сгради и производствени предприятия.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

BOYANA TERRACE

BOYANA TERRACE