Магията е в какаото

Какво отличава ръчно направения шоколад от масовото производство

"В какаото е магията - колкото повече, толкова по-добре." Ако питате Магдалена Кърлет, която притежава бутика за ръчно направен шоколад Chocolate and Wellness в София, истинският шоколад съдържа не по-малко от 50% или дори 60% какао. "В противен случай са прекалено много добавените съставки, които го разреждат - ако съдържанието е например 30% какао, според мен трябва да се нарича просто шоколадов сладкиш. Можеш да си представиш колко захар и други примеси има", казва тя.  

Не е нужно да си ентусиаст на тема черен шоколад като Маги или да притежаваш диплома за консултант по здравословно хранене като нейната, за да се замислиш какво съдържат малките сладости, които консумираш. Рецептата за шоколад всъщност е много проста. Какаото е магическата съставка, която дава вкуса, консистенцията и полезните свойства шоколада. Може да добавиш захар, мляко, подправка - сушени плодове, лешник, натрошени кафеени зърна (историята познава дори шоколади със зелен чай или чесън). Всичко друго е излишно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове