Магията е в какаото

Какво отличава ръчно направения шоколад от масовото производство

"В какаото е магията - колкото повече, толкова по-добре." Ако питате Магдалена Кърлет, която притежава бутика за ръчно направен шоколад Chocolate and Wellness в София, истинският шоколад съдържа не по-малко от 50% или дори 60% какао. "В противен случай са прекалено много добавените съставки, които го разреждат - ако съдържанието е например 30% какао, според мен трябва да се нарича просто шоколадов сладкиш. Можеш да си представиш колко захар и други примеси има", казва тя.  

Не е нужно да си ентусиаст на тема черен шоколад като Маги или да притежаваш диплома за консултант по здравословно хранене като нейната, за да се замислиш какво съдържат малките сладости, които консумираш. Рецептата за шоколад всъщност е много проста. Какаото е магическата съставка, която дава вкуса, консистенцията и полезните свойства шоколада. Може да добавиш захар, мляко, подправка - сушени плодове, лешник, натрошени кафеени зърна (историята познава дори шоколади със зелен чай или чесън). Всичко друго е излишно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 19
    • + 7

    В какаото е магията - колкото повече, толкова по-добре." Ако питате Магдалена Кърлет, която притежава бутика за ръчно направен шоколад Chocolate and Wellness в София


    Това трябваше да е заглавието на тази откровенно рекламна статия.Сега когато знам за какъв точно е бизнеса на Маги ми олекна дотолкова ,че загубих интерес да продължа да чета до края.
    Браво Маги,браво Кърлетт!

    Нередност?
  • 2
    guguna2 avatar :-P
    guguna2
    • - 3
    • + 35

    До коментар [#1] от "pruch":
    Не съм съгласен. Статията освен че промотира двама създатели на шоколад с лична философия (нещо, дълбоко нетипично за родния кадър), развива най-вече хранителната култура на четящия. Ако ти си свикнал да се тъпчеш с боклуци, това все още не е сериозна причина да правиш хейтърски заключения. Ако държиш да си останеш пръч, стой в обора, а не се бутай в бутици за шоколад. Пръч шоколад не яде. Нито пък магаре боб. Може би пръч яде магаре, но това вече няма общо с темата . ;-)

    Нередност?
  • 3
    pruch avatar :-|
    pruch
    • - 10
    • + 6

    До коментар [#2] от "guguna2":

    Статията освен че промотира двама създатели на шоколад

    Нямам нищо против някой да си "промотира" каквото си пожелае във вестника си.Онова което ме накара да напиша поста си е липсата на информация за цената ,която е платена от двамата,аз спрях да чета до първият, с "философия" за шоколада ,за да може въпросната статия да види бял свят.
    Или с думи простички казано,за да ме разберете Вие ,статията трябваше да е в зоната "Рекламни съобщения".
    Няма нищо хейтърско в това да искаш нещата да са честни и открити.

    "pruch" е съчетание на първите букви на нещо важно за мен и случайно имат (имат ли?) някакъв смисъл на български.Затова пък съжденията Ви:

    "Ако държиш да си останеш пръч, стой в обора, а не се бутай в бутици за шоколад. Пръч шоколад не яде. Нито пък магаре боб. Може би пръч яде магаре, но това вече няма общо с темата ."

    могат да послужат за един добър пример за проява на емоционална нестабилност в урок по психология .Комбинацията от шоколад,пръч,магаре и боб ,която сте била така добра да споделите е просто уникална."Кърти мивки" както биха се изразили някой. :-)

    Искренно Ви желая всичко най-добро.
    И скорошно оздравяване!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 12

    Аз пък съм благодарна за информацията. Ако не бяха посочени никакви имена, нямаше да знам, че и у нас се прави истински шоколад или щях да загубя излишно време, за да се добера до производителите.

    Нередност?
  • 5
    cymbaline avatar :-|
    Cymbaline
    • + 9

    До коментар [#3] от "pruch":

    Аз пък одобрявам напълно публикуването на подобни статии, които ни помагат отново да се върнем към истинските неща. Ужасната хранителна култура на съвремието е едно от най-жестоките ни наказания. Затова допускам, че не е платена и стотинка за този репортаж.

    Нередност?
  • 6
    guguna2 avatar :-|
    guguna2

    До коментар [#3] от "pruch":"pruch" е съчетание на първите букви на нещо важно за мен"
    В този случай се извинявам наистина.

    Нередност?
  • 7
    btg avatar :-|
    btg
    • - 2
    • + 3

    Статията наистина съдържа полезна информация, но от друга страна славословенето в нея идва в повече (за което се съгласявам с pruch).

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал