Кафе с все по-изразен аромат

Въпреки вкуса си към евтината, силна напитка, потребителите плавно се преориентират към по-скъпите сортове

Дали удоволствието от истинското кафе намалява, или българският потребител все още се разминава с него заради дълго изграждания вкус към по-силното, остро и всъщност евтино кафе?

По данни на АС Nielsen, цитирани от "Mondelez България", през последните три години до 2013 г. пазарът на кафе пада в обем и през миналата година процентът е 2.2. В същото време обаче продажбите бележеха ръст в стойност, което означаваше, че потребителите търсят по-скъпо и качествено кафе. "За пръв път обаче през 2013 г. категорията намалява и в стойност – с 1.8% спрямо предходната", коментира Петър Согиндолски, старши продуктов мениджър категория "Кафе" в "Mondelez  България". Пазарът на кафе през 2013 г. се оценява на 7584 тона в обем и 148 млн. лева в стойност според AC Nielsen.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 12

    “Машината за капсули е сравнително опростена и евтина, а това е много силна страна.”

    Само където е “специфична” за всеки производител...

    Нередност?
  • 2
    bolivar avatar :-|
    bolivar
    • + 12

    Машината за капсули е по-евтина (но не много по-евтина), но за сметка на това капсулите са на безбожни цени.

    Нередност?
  • 3
    x2805 avatar :-|
    dj x2805
    • - 1
    • + 6

    Браво някой да обясни, че кофеина е водноразтворим /то затова на италианците нищо има няма след 7-8 къси еспреси :) /мн. ч.//. Факта че се харесва робуста, някои хора отдават на БДС - едно време за качествено кафе се е смятало силното горчиво кафе което те удря в петите... Един бивш служител на ДС разправяше, че по комунизма пиели някакво Виетнамско кафе, на което му викали "ориднж", понеже било пръскано по виетнамската война с американски химии... Те го знаели ама го пиели понеже нямало друго...

    Само нещо си мисля, че е объркано в статията за вкуса на арабиката - не смятам че е кисела... Може и да се бъркам?
    Tschibo е супер - тъкмо пуснах една къса арабика на машинката :)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал