Сладост с градус

Ликьорите с кафе, какао и шоколад и коктейлите с тяхно участие са сред най-изкусителните предложения зад и на бара

Случвало ли ви се тайничко да капнете някоя и друга капка уиски, коняк, ром в следобедното си кафе, какао или горещ шоколад в мрачен и скучен ден? Дори да не сте си позволявали подобни "прегрешения",  дори и да нямате изявен интерес към алкохолните напитки и коктейли, сякаш подсъзнателно знаете, че тези напитки и алкохолът са добра комбинация.

Може би подобна интуиция е накарала и създателя на първите ликьори с участието на горчивите зърна да експериментира. Кой е бил той и кога точно се е случило това историята отдавна е забравила. Можем да предположим, че вероятно е станало през Ренесанса, когато Европа бива запленена от качествата на горчивите напитки от кафе и какао. В съвременния си вид обаче кафеените и какаови ликьори са рожби на модерната епоха и новите технологии. 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал