Новият брой: Накъде след вота
Close

Сладост с градус

Ликьорите с кафе, какао и шоколад и коктейлите с тяхно участие са сред най-изкусителните предложения зад и на бара

Случвало ли ви се тайничко да капнете някоя и друга капка уиски, коняк, ром в следобедното си кафе, какао или горещ шоколад в мрачен и скучен ден? Дори да не сте си позволявали подобни "прегрешения",  дори и да нямате изявен интерес към алкохолните напитки и коктейли, сякаш подсъзнателно знаете, че тези напитки и алкохолът са добра комбинация.

Може би подобна интуиция е накарала и създателя на първите ликьори с участието на горчивите зърна да експериментира. Кой е бил той и кога точно се е случило това историята отдавна е забравила. Можем да предположим, че вероятно е станало през Ренесанса, когато Европа бива запленена от качествата на горчивите напитки от кафе и какао. В съвременния си вид обаче кафеените и какаови ликьори са рожби на модерната епоха и новите технологии. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-P
    izabell
    • - 1

    Ликьор към кафето звучи френско,значи изискано;)

    Нередност?
  • 2
    tucker_case avatar :-P
    tucker case

    малка чашка + половин унция калуа + половин унция бейлис + лъжица-две разбита сметана отгоре = блоуджоб... :)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал