Сладост с градус
Ликьорите с кафе, какао и шоколад и коктейлите с тяхно участие са сред най-изкусителните предложения зад и на бара


Ани Владимирова

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Случвало ли ви се тайничко да капнете някоя и друга капка уиски, коняк, ром в следобедното си кафе, какао или горещ шоколад в мрачен и скучен ден? Дори да не сте си позволявали подобни "прегрешения", дори и да нямате изявен интерес към алкохолните напитки и коктейли, сякаш подсъзнателно знаете, че тези напитки и алкохолът са добра комбинация.
Може би подобна интуиция е накарала и създателя на първите ликьори с участието на горчивите зърна да експериментира. Кой е бил той и кога точно се е случило това историята отдавна е забравила. Можем да предположим, че вероятно е станало през Ренесанса, когато Европа бива запленена от качествата на горчивите напитки от кафе и какао. В съвременния си вид обаче кафеените и какаови ликьори са рожби на модерната епоха и новите технологии.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
2 коментара
Ликьор към кафето звучи френско,значи изискано;)
малка чашка + половин унция калуа + половин унция бейлис + лъжица-две разбита сметана отгоре = блоуджоб... :)
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.