Сладост с градус
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сладост с градус

Сладост с градус

Ликьорите с кафе, какао и шоколад и коктейлите с тяхно участие са сред най-изкусителните предложения зад и на бара

3851 прочитания

© Shutterstock


Случвало ли ви се тайничко да капнете някоя и друга капка уиски, коняк, ром в следобедното си кафе, какао или горещ шоколад в мрачен и скучен ден? Дори да не сте си позволявали подобни "прегрешения",  дори и да нямате изявен интерес към алкохолните напитки и коктейли, сякаш подсъзнателно знаете, че тези напитки и алкохолът са добра комбинация.

Може би подобна интуиция е накарала и създателя на първите ликьори с участието на горчивите зърна да експериментира. Кой е бил той и кога точно се е случило това историята отдавна е забравила. Можем да предположим, че вероятно е станало през Ренесанса, когато Европа бива запленена от качествата на горчивите напитки от кафе и какао. В съвременния си вид обаче кафеените и какаови ликьори са рожби на модерната епоха и новите технологии. 

Как се правят

Вкусово кафето и какаото нямат нищо общо помежду си освен ободряващия ефект, но някак си се привличат и затова влизат в една група. Дори методът на производството на ликьорите с участието на кафе и какао е един и същ. Т.нар. crème liqueurs се произвеждат чрез дестилиране на алкохол и кафеени зърна.

Полученият дестилат е безцветен. Цветът и ароматите си впоследствие ликьорите получават, като се филтрират веднъж или повече пъти през суровината – смлени кафеени или какаови зърна, като в този процес те освобождават своите аромати и вкусове. На практика методът е същият, по който се приготвя кафе, но вместо вода в процеса участва дестилатът.

Тъй като кафето има разнообразни сортове, всеки от които носи своите особености, то и кафе ликьорите имат различни индивидуалности и нюанси на вкуса. Има и марки, които са добили световна слава като Kahlua и Tia Maria.

Какаовите ликьори от своя страна са по-еднообразни като вкус, но пък се създават в повече разновидности. Могат да са тъмни crème liqueurs – филтрирани през смлени зърна какао и допълнително оцветени и подсладени с карамел. Могат обаче и да са светли crème liqueurs - просто дестилатът не се филтрира през какаови зърна, нито се подслажда с карамел, а само със захар и ванилия.

Когато в уравнението обаче влезе и шоколадът, нещата се променят съществено. Шоколадовите ликьори са по-разнообразни. За разлика от кафето ликьорите с какао и шоколад могат да бъдат както crème liqueur, така и cream - на млечна, сметанова основа. Почти всяка известна марка шоколад има и продукт ликьор, но марките кафеени cream ликьори са много малко.

С внимание към дамите

Сладки, меки, кадифени и съблазняващи и задоволяващи cream ликьорите имат изключително голям успех на пазара на алкохолни напитки като десерти и дижестиви. Не е изненадващо, че техни почитатели са предимно дамите.

Историята на cream ликьорите е сравнително кратка - от 1974 г. и без съмнение тя се нарича Baileys Irish Cream. Това е може би най-успешната алкохолна напитка на столетието. Освен невероятно вкусен той е и напълно природен продукт без изкуствени добавки – прави се от ирландско уиски, сметана, шоколад, еспресо и малко лешник. Днес Bailey's е ликьор номер едно и шестата най-продавана марка алкохол в света. Предлага се в 130 страни и представлява 6% от целия износ на храни и напитки в Ирландия.

Подобен успех, разбира се, води до неистово желание да бъде повторен и от други. За това и известни марки ликьори като Tia Maria, Grand Marnier, Cointreau и др. създадоха сметанов вариант.  

Ако трябва да посочим друг успешен продукт в тази категория, това със сигурност ще бъде представеният за първи път на публиката през 1994 г. Sheridan's. Това е още един ирландски успех, който впечатлява и с находчивата си двойна бутилка. Едната част е ванилов крем-ликьор, а другата кафеено-шоколадов ликьор с уиски. При сипването в чаша обаче те се смесват и се получава вкусна, мека и кадифена напитка, близка до Bailey's.

В коктейлите

Ликьорите с кафе, какао и шоколад са много широко използвани за основа или вторична съставка в коктейли – най-вече зимни такива, докато през лятото и пролетта барманите, а и потребителите дават предимство на по-свежите плодови вкусове и добавки.

Комбинират се изключително добре с тъмни алкохоли като уиски, ром, коняк, бренди, рядко водка. Много честа добавка са млечните съставки – течна или бита сметана, пяна от прясно мляко и др. Подобни коктейли не търпят много плодови добавки. Изключения са бананови, черешови или ментови ликьори и червени коктейлни плодове като вишна и череша в някои случаи или резен лайм. Подходящите подправки пък са най-често канела, индийско орехче, какао на прах.

Кафето, какаото и шоколадът се използват и в сиропите за коктейли. Тъй като захарта на кристали не се разтваря лесно в студени напитки и в алкохол, индустрията е изобретила сиропите. Тъй като са течности, те лесно се смесват с други течности в напитки, което ги прави идеална алтернатива на захарта навсякъде в индустриалното производство, а в баровете захарният и ароматизираните сиропи са задължителна част от асортимента за коктейли. Подобно на ликьорите продуктовите серии са в огромно разнообразие от вкусове, включително с шоколад, какао и кафе.

Шоколадовите гарнитури

Гладък и обичан от всички, шоколадът сам по себе си е подходяща гарнитура към коктейли и има не едно и две проявления – от елементарните настъргани люспи до тункваните плодове.

Стърготините са една от най-лесните за приготвяне гарнитури – всичко, от което имаме нужда, е блокче шоколад и ренде. Малко по-трудни са шоколадовите къдрици. Те се използват и за украса на коктейли, на които основната гарнитура е сметана. Получават се с помощта на обикновена белачка за зеленчуци или за твърди сирена.

Друг елемент, но по-рядко използван, са шоколадовите плочки - квадратни, триъгълни или с дори с форми на листенца Проблемът при тях е, че са по-тежки и трудно се закрепват, но пък опитните бармани си имат своите трикове.

И накрая идват облечените в шоколад плодове, или т.нар. тунквани плодове. Най-често това са ягоди, но на практика могат да се тункват всякакви плодове. Все пак създаването на подобна гарнитура изисква време и тя рядко може да се види извън специалните поводи да се насладим на многообразието от шоколад.

2 коментара
  • 1
    izabell avatar :-P
    izabell

    Ликьор към кафето звучи френско,значи изискано;)

  • 2
    tucker_case avatar :-P
    tucker case

    малка чашка + половин унция калуа + половин унция бейлис + лъжица-две разбита сметана отгоре = блоуджоб... :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK