Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 апр 2014, 22:15, 17628 прочитания

Ради и шоколадовата фабрика

Вкусно пътешествие в света на какаото, нестандартните вкусове и бизнес идеите с един от най-известните български шоколатиери - Ради Стамболов

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Текстът е част от специалното издание "Кафе" на в. "Капитал"

Фотограф: Надежда Чипева
Работата на Ради Стамболов е такава, че биха му завидели много деца, а и немалко възрастни. Той създава шоколад. Ради е сред малкото професионални шоколатиери в България. Иначе казано - eдин от онези хора, способни да измайсторят всевъзможни неща от какао - от луксозна кутия бонбони, сърца, яйца и футболни топки до шоколадови картички, покани за събития и запазената му марка - шоколадовото суши. Последното жъне забележителен успех и вече има договор за производство и износ на 2.5 милиона бройки с чужда компания.   

Шоколадовата фабрика в главата на Ради Стамболов обаче не спира и ражда нови и нови продукти. До такава степен, че се е стигало дотам да си тръгва от сватба или да отключва посред нощ цеха си, за да ги изпробва идеи. Но да започнем от началото.


Пътят на какаовата страст

Подобно на всеки запален кулинар, голямата страст на Ради Стамболов е да експериментира с нетрадиционни съчетания на вкусове и продукти. Разказва за опитите си в тази посока - бонбони с черен хайвер, които се превърнали в хит на партито, за което били изработени. Също - за тези от желирана водка, за хайвера от вино, шоколада с черен пипер, джинджифил, билки и други странни на пръв поглед комбинации.

Новият му пазарен хит е шоколад с розови цветчета, който съчетава какаото с типично българска легенда - маслодайната роза. В края на март изпробва и друга рядка комбинация - на шоколад и вино. За наградите "Сомелиер на годината"  сервира сангрия в шоколадови чаши, които гостите можеха да изядат, след като изпият виното.



Ради има и научно обяснение за това как от привидно трудно съчетаеми продукти могат да се родят вкусови находки. Разказва за експеримент на британски учени, които изследвали с какво се съчетава шоколадът.

"Оказало се, че черният шоколад се допълва много добре със синьо сирене, защото молекулярният им състав е много сходен", обяснява той. Продължава през смях как се запалили с негов приятел по идеята и решили да тестват десет вида сирена в комбинация с три вида шоколад - бял, черен и млечен. Направили малки дегустационни хапки, пробвали ги и… си навлекли стомашни  проблеми. "Според мен беше заради млечния шоколад и козето сирене", предполага Ради и допълва: "Не правете това у дома."
Експериментът обаче имал и добра страна. Запалил го да учи и да опознава продуктите - състава, химичните им свойства… А оттам - и различните, често нетрадиционни комбинации между тях. Според Ради вкусът се възпитава и всеки готвач или сладкар израства именно като опознава продуктите, с които работи.

Неговото детство в готварството и сладкарството започнало обичайно - от сладкарския техникум "Христо Ников" в София. След завършването си бил разпределен в хотел "София", но там отказали да го вземат на стаж и така в началото на 90-те се озовал в "Шератон". Оттам пътят му продължил в различни посоки - завършил колежа по туризъм във Варна, последвали доцентура по италианска кухня в Италия, а в средата на 90-те години - и спeциализация в прочутото Cafe Central Palais Ferstel във Виена. Там изучавал сладкарство и минал специален тренинг за провеждане на обучения.

Междувременно работата му за "Шератон" го отвела и извън Европа - в Sheraton Doha Hotel в Катар, където оглавил раздела за десертите. "Започнал съм като класически сладкар и съм се развивал в различни профили - имал съм постижения и в направата на сладолед и хляб, който също е част от сладкарството. Шоколадът е просто едно от направленията", обобщава Ради.

Самият той трудно го разделя от останалите си дейности в сладкарството, въпреки че напоследък му се посвещава все повече. Специалността шоколатиер придобил след специално обучение, каквото предлагат някои от големите шоколадови школи в света.

Ради посочва като една от най-старите сред тях парижката Le Cordon Bleu, от която тръгват и по-малките направления в Швейцария и Белгия. Много от тях имат и свои филиали наблизо - в Истанбул.
Макар и в далеч по-малки мащаби, в България също има обучени хора за подобни тренинги. Самият Ради отскоро е презентатор за голяма италианска "компания за шоколад и сладолед. А неговата шоколадова работилница под марката RS Chocolatier организира и курсове за любители в направата на какаовия десерт. Не забравя обаче и страстта си към експериментите в кулинарията.

Равиоли от шоколад

Всъщност такива няма. И то не защото на Ради Стамболов не му е хрумвало да направи, а защото самите италианци, не без доза шовинизъм, не приели идеята. Всичко започнало от хрумването на българския кулинар да направи италианската кухня от шоколад. Родило се по време на престоя му в Италия и започнал работа. "Докато правехме пицата, нещата бяха нормални - с черен шоколад, много захаросани плодове, бял настърган и стопен шоколад, който се точи, като вдигнеш парчето… Като истинска, но шоколадова", описва той.

В момента, в който започнал да прави разновидностите на пастата, като равиоли, тортелини, тарталети, капелачи, капелини, лазаня... обаче катастрофирал. "Това са хора, които са истински шовинисти на тема национална кухня", обобщава Ради.

Ради и шоколадовата фабрика

Преглед на оригинала

Автор: Надежда Чипева

След прибирането си в България приготвял част от италианските си експерименти по различни поводи. Все още прави равиоли с вишни и черен пипер. Но като цяло идеята и тук не пожънала особен успех.
Съвсем различно обаче се развили нещата с шоколадовото суши. И то се родило случайно, преди около три години, като приятелска закачка - с шоколадово водорасло, кокосови стърготини вместо ориз, сладко от ягоди на мястото на червения хайвер…

По думите на създателя си обаче в момента се продава във феноменални количества - не само в шоколадовата му работилница на столичния бул. "Ал. Стамболийски", но и в суши баровете на веригата Happy. Наскоро започна и износ - на първо време за Европа, а в Япония се обмисля франчайз. Естествено след необходимата подготовка за серийно производство, която сама по себе си е цяла история.

След като идеята за шоколадовото суши се оказала сполучлива, Ради решил да механизира изработката му. Написал писмо на японската фирма за производство на машини Suzumo, в което обяснил, че е измислил шоколадово суши. Отговорът бил кратък: шоколадово суши няма!

Късметът на Ради обаче проработил. По стечение на обстоятелствата по това време участвал в азиатски кулинарен фестивал, организиран от Външно министерство, и подарил на японския посланик кутийка с въпросното суши. "Той ми записал имейла и последва благодарствено писмо за развитието на японската кухня.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Доктор Шоколад 2 Доктор Шоколад

Кофеинът и какаото са често използвани съставки в козметичните продукти

4 апр 2014, 3972 прочитания

Здраве на зърна 10 Здраве на зърна

Как истинските шоколад и кафе помитат стреса

4 апр 2014, 7958 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Кафе" Затваряне
Сладост с градус

Ликьорите с кафе, какао и шоколад и коктейлите с тяхно участие са сред най-изкусителните предложения зад и на бара

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10