Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Къщичката от захар в приказката за Хензел и Гретел, песничките за сладки сънища, легендите кой точно е открил захарта и на кой континент, почти еднаквото име с общи корени на много езици, легендите за откриването на захарната тръстика и употребата й за направа на захар са отпреди новата ера. Рицарските хроники съдържат данни за търговията в Близкия изток със "сладка сол". През XVIII век в Германия бил открит методът за извличане от захарно цвекло и през XIX век то вече било основен източник за получаване на захар в Европа. Дотогава захарта обикновено се продавала на калъпи, които се разчупвали със специални клещи. След това се появил гранулираният продукт, пакетиран в торби, а през 1843 г. швейцарски предприемач патентова бучките захар.
Днес една от най-популярните съставки на храните има пазар от 200 хил. тона годишно само в България по данни на Красимир Добрев, търговски директор на "Захарни заводи".
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
1 коментар
"Пазарът на захар в страната е около 200 хил. тона годишно", т.е. по 28,6 кг на чутура от населението годишно*, или над 78 грама на ден среднопретеглено за целия възрастов диапазон - от пеленачета до столетници.
А мед ядем средно под 5 кг. годишно?
Машаллах, и ашколсун даже. Умни, бе.
(*Ако все пак сме 7 милиона население, де. Че то с тия данни на това НСИ... )
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.