Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 4 апр 2014, 11:00, 8013 прочитания

Здраве на зърна

Как истинските шоколад и кафе помитат стреса

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация



Удоволствие, мощно антиоксидантно действие, убиец на стреса, превенция срещу развитието на рак, инфаркт, инсулт, най-мощното средство за събуждането на хормоните на щастието, за повишаване на жизнеността и работоспособността. Това е шоколадът.
По подобен начин действат кафето и чаят и диетолозите препоръчват горещо умерената им употреба.
Съставът на продуктите и начинът им на употреба обаче все повече притесняват лекарите през последните години и затова те съветват потребителите да се вглеждат внимателно в съдържанието на продукта, да внимават как го приготвят и консумират и да знаят доколко помагат на тялото си или му вредят.

Как действа шоколадът?


На растителните полифеноли, молекули, които имат мощно антиоксидантно действие и се съдържат в шоколада се дължи подобряването на настроението, отделянето на ендорфини.
"Често пъти в качествените видове шоколад полифенолите достигат 20% от съдържанието и това повлиява благоприятно съдовете, предпазва от рак и действа освежаващо. Говоря за истинския, черния шоколад, с повишено съдържание на какао. Когато шоколадът не е качествен, а той често пъти изобщо не е, той всъщност е арена за вмешателство на различни производители с цел повишаване на печалбата, които влагат в блокчето некачествени продукти с добър вкус", коментира проф. д-р Донка Байкова, диетолог и ръководител на катедрата "Превантивна медицина" на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет – София.
По думите й шоколадът е източник на пълноценен растителен белтък от какаовото зърно, богат е на калий, магнезий, на витамини от група В. В шоколада се съдържат няколко аминокиселини, които действат съдоразширяващо, леко успокояващо, а една от тях е предшественик на хормона на щастието – серотонина, който също се образува след употребата на шоколад.  
"Ето защо и по време на по новите войни в историята – и войната в Персийския залив, и Втората световна война, шоколадът се е използвал за повишаване активността на войската и зареждане с енергия, с настроение. Шоколадът е своеобразно лекарство за хората, които учат или се занимават с тежък умствен труд, тъй като има меко психоактивно и ободряващо действие", отбелязва проф. Байкова.
По думите й основният проблем при шоколадовите изделия през последните години е, че производителите им често влагат в тях хидрогенирани растителни мазнини - трансмазнини. "Това е един вид мастни киселини, които организмът на човека не е в състояние да ги обработи и те се натрупват в тялото, без да могат да бъдат ефективно излъчени. Те стават структурни елементи на клетката. Клетъчната мембрана се състои от дълговерижни мастни киселини и в случая, когато се филтрират такива трансмастни киселини, клетката променя своите физиологични елементи, а именно – наблюдава се удебеляване на клетъчната мембрана, което означава, че вносът на хранителни вещества към клетката и излъчването на разградни продукти на обмяната е затруднено. Това води до намаляване на имунната устойчивост на организма с редица други неблагоприятни ефекти - на първо място повишен общ холестерол, триглицериди, лош холестерол и ефект върху сърдечно-съдовото здраве", отбелязва проф. Байкова.
Тя изтъква, че е особено важно да се консумира качествен шоколад.
"Четете етикетите. Евтините шоколади, без цената да е единственият индикатор за качество, често съдържат не само натурално какаово масло, а и хидрогенирани мазнини. Те се влагат не само за подобряване на вкуса, но са структуроопределящ ингредиент – предпазват шоколада от това да се разтече и му придават форма", отбелязва тя. Проф. Байкова припомня, че употребата на хидрогенирани мазнини е забранена в редица европейски държави.
"Всички вериги, които произвеждат пържени картофки, филета, бургери, в Дания например не работят с хидрогенирани пържилни мазнини. Кроасаните там се правят без влагане на хидрогенирани мазнини, а в България един фабрично произведен кроасан съдържа 5.5 грама при максимална допустима дневна доза от 2 грама. Защо се прави това с шоколадите, бонбоните и шоколадовите десерти - защото са вкусни, придаващи форма и структура и най-вече защото са евтини за сметка на здравето", смята тя.
В края на 2014 г. с нова европейска директива производителите ще бъдат задължени детайлно да изписват съдържанието на продукта върху опаковката, както и да използват по-видим шрифт.


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Кенче енергия 3 Кенче енергия

Пазарът на енергийни напитки е все още ненаситен и с потенциал за растеж

4 апр 2014, 10602 прочитания

Закуска по всяко време 4 Закуска по всяко време

Бисквитите продължават да са един от най-популярните десерти с пазар за над 124 млн. лв. годишно

4 апр 2014, 7246 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Кафе" Затваряне
Доктор Шоколад

Кофеинът и какаото са често използвани съставки в козметичните продукти

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10