Шоколадови фантазии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шоколадови фантазии

Шоколадови фантазии

Как да приготвим у дома няколко лесни сладкиша

Весела Николаева
4257 прочитания

© Весела Николаева


Текстът е част от специалното издание "Кафе" на в. "Капитал".

Сред морето от готови шоколадени и тестени изкушения, полуготови торти и замразено тесто мнозина сигурно си задават въпроса дали си струват времето и усилията да приготвиш шоколадени сладкиши у дома. Да, струва си, колкото и рядко да се случва, неповторимият аромат на току-що изпечен кейк и на карамел да обхване дома ви. Предлагаме ви няколко рецепти, които да ви помогнат още веднъж да опознаете отблизо кралският вкус на шоколада.

Кейк с какао

Продукти: 2 яйца 1 чаена чаша кристална захар
2 ч.ч. брашно 1 ч.ч. вода ½ ч.ч. олио
3-4 супени лъжици конфитюр 1 ч. лъжичка сода бикарбонат и няколко капки оцет или лимонов сок 1 супена лъжица с връх натурално какао
Щипка сол

Около 50 грама настърган шоколад

Яйцата и захарта се разбиват до гъст крем – готов е, когато измъкнете перките на миксера и може да изпишете с падащата смес осмица с линия, която не прекъсва. Постепенно се добавя брашното, след като поеме, се прибавят водата, олиото, какаото, солта и содата, в която са добавени оцет или лимонов сок. Накрая в сместа се разбърква конфитюр и се излива в намазана с масло форма или в тавичка. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна около 30 - 40 мин. Кейкът е готов, след като се набоде с клечка за зъби и тя е суха. Още докато е топъл, се поръсва с настъргания шоколад.

Фотограф: Весела Николаева

Скалички с орехи

Продукти: 2 чаени чаши смлени орехи 1 ч.ч. пудра захар
2 белтъка 2 супени лъжици какао 2 с.л. брашно
1 ванилия

Щипка сол

Всички продукти се бъркат с лъжица и от сместа се пускат купчинки в намаслена или застлана с хартия за печене тава. Пекат се на 190 градуса за около 10 - 15 мин. Трябва да се извадят, докато са още малко меки. Оставят се да изстинат и ако сте ги препекли и са прекалено твърди, се затварят в кутия с парче ябълка за една нощ.

Шоколадов пай

Приготвянето му е малко по-трудно от това на кейка с какао, но наистина съвсем малко. Ако нямате много време, може да приготвите тестото предишния ден и да го оставите в хладилника. В камерата също може да престои няколко дни. Не го оставяйте обаче за по-дълго време, защото е много маслено и при по-дълъг престой структурата му се променя и придобива дъх на застояло. Самият сладкиш трябва да престои поне едно денонощие, а най-добре два-три дни на много хладно (по възможност не в хладилник), преди да се консумира. В първите дни масленото тесто е много тежко и не особено приятно за консумация.

За тестото

2 жълтъка
125 грама краве масло 50 грама захар Около 600 грама бяло брашно
1 супена лъжица с връх царевично брашно 1 супена лъжица мед

Ванилия, настъргана лимонова или портокалова кора

Студеното масло се размесва със захарта с ръка или с шпатула, добавят се жълтъците, медът и ароматите и всичко се омесва до еднородна смес. Добавя се брашното и за кратко се меси плътно тесто. Помещението, в което се работи, не трябва да е с температура, по-висока от 20 градуса. Готовото тесто се увива в плик и се оставя в хладилника за поне 40 мин.

Тестото се изважда от хладилника и се оставя леко да се отпусне – колкото да може да се разточва. Разстила се на един блат с дебелина около 0.5 см (в зависимост от вкуса може да е по-плътен) и се пренася на дъното на форма, като се покриват и стените й. Изпича се на 180 градуса докато леко се зачерви и се оставя да изстине.

Фотограф: Весела Николаева

За пълнежа:

200 мл (една малка опаковка) млечна, неподсладена сметана 80-90 г черен шоколад с минимум 70% какао 2 белтъка
4-5 с.л. захар (ако обичате сладко може и повече) Щипка сол Сметаната се загрява в дълбок съд, без да завира. Когато е гореща, се отдръпва от котлона, добавя се начупеният на парчета шоколад и се бърка, докато се разтопи в нея. Белтъците се разбиват на твърд сняг със захарта и щипката сол и се прибавят към изстиналата сметанова смес. Всичко се сипва върху изпечения блат и отново се запича за около 15 минути при температура на фурната 190 градуса. Отгоре паят първоначално се надига, после спада и се напуква.

Преди да се извади от формата, се оставя поне 24 часа на хладно, иначе ще се разтроши.

Основната рецепта за тестото е от книгата Scuola di cucina на международната организация за чиста, честна и вкусна храна Slow Food; edizione ottobre 2012. По-долу може да прочетете основните типове шоколад, описани в същото издание.

Сладкиш с карамел и кафе

За блата
10 яйца, от които се отделят 4 белтъка 2 чаени чаши захар 2 чаени чаши брашно
1 пак. бакпулвер (1 супена лъжица) 5 с.л. олио

1 ванилия

За сиропа:

1 чаена чаша захар 1 ½ чаени чаши вода

1 непълна чаена чаша еспресо

За крема

4 белтъка
10 с. л. пудра захар 10 с. л. кристална захар

1 с.л. разтворимо кафе

Яйцата за блатовете се разбиват със захарта до гъста бледожълта смес. Прибавят се постепенно брашното, след него олиото, ванилията и бакпулверът, който предварително е залят с 5 с.л. вода. След като се разбърка добре, се излива в кръгла форма и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. Блатът е готов, когато клечка за зъби, забодена в средата, излиза суха.

Оставят се да изстинат и се приготвя сиропа – кристалната захар се изгаря с 1 с.л. вода до светъл карамел. Залива се с водата и се оставя на котлона, докато втвърденият карамел се разтопи напълно. Внимание – докато изливате водата, горещият карамел пръска силно и може да ви изгори! След сваляне от огъня се налива кафето, разбърква се и готовият блат се сиропира. Оставя се да поеме, докато направите крема.

Белтъците се разбиват със захарта до твърд сняг. Захарта се изгаря до светъл карамел и се сипва към белтъчната смес. Горещият карамел се излива на тънка струя между перките на мискера докато продължавате да разбивате с тях. Накрая се добавя разтворимото кафе, разбърква се, оставя се за няколко минути да се разтопи, пак се разбърква и се намазва върху готовия сладкиш.

Основните типове шоколад (по класификация на Slow Food):

Шоколад – обикновен – 35% какао, 18% какаово масло; захар или друг подсладител

Шоколадов фондан – 43% какао, 26% какаово масло, не повече от 57% захар
Шоколад – екстрафондан – до 70% какао, 28% какаово масло, до 55% захар

Млечен шоколад – 14% производни на мляко субстанции, най-малко 25% какао, ванилия, не повече от 55% захар

Бял шоколад – най-малко 30% какаово масло, мляко, ванилия, не повече от 55% захар


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    teri_beri avatar :-P
    Terry bear

    Чудесни "диетични" рецепти сте предложили.
    Утре ще пробвам да направя шоколадовия пай.

  • 2
    vesselan avatar :-|
    Весела Николаева

    До коментар [#1] от "Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)":

    :) Препоръчвам да не се яде веднага, дори ако можете направете първо блата, оставете го да престои един ден, после пълнежа и след това още поне 24 часа на хладно. Ако нямате търпение - пак е вкусно, но е по-тежко.

  • 3
    izabell avatar :-|
    izabell

    Невероятно вкусни слaдкиши стaвaт с кaкaо. Скaличките може дa пробвaте с ронени трохи от козунaк


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кенче енергия

Кенче енергия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK