Леко раздвижване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Леко раздвижване

Въпреки че в Пловдив има вече няколко обособени промишлени зони, изградени основно по време на социализма, нуждата от тяхната модернизация възпира повечето големите компании и те предпочитат да строят на зелено

Леко раздвижване

Пловдив отчете няколко нови големи инвестиции. Приходите на компаниите в региона се увеличават, но това се дължи основно на инфлацията

Христо Съйнов
9190 прочитания

Въпреки че в Пловдив има вече няколко обособени промишлени зони, изградени основно по време на социализма, нуждата от тяхната модернизация възпира повечето големите компании и те предпочитат да строят на зелено

© Красимир Юскеселиев


500

млн. лева са били инвестициите в Пловдивския регион през 2012 г. според областния управител Здравко Димитров, като 90% от тях са от външни компании.

10%

е нивото на безработицата в областта за 2012 г., което е по-ниско от средните за страната 11.4%.

Чуждестранните инвеститори като че ли преоткриват Пловдив като добра дестинация в последната година, а най-големите предприятия в областта бележат добри ръстове на своите приходи. Бизнесът обаче все още изразява недоволство от неефективната администрация, от съдебната система в региона и от корупция в публичните институции. В същото време въпреки че безработицата е една от най-ниските в страната (10%), компаниите непрестанно се сблъскват с проблема с липсата на квалифицирани работници.

Реални инвестиции

Сред последните реализирани инвестиционни намерения бе и това на германската фирма Mecalit. В началото на февруари заработи новият завод на фирмата край Пловдив, който ще произвежда специални плотове, врати и други компоненти за бяла техника. Инвестицията бе на обща стойност 7.5 млн. евро и бе направена чрез дъщерното им дружество "Мекалит България".

Основната причина да направят завода си там беше желанието на компанията да си подсигури стратегическа близост до основните й западноевропейски клиенти, които все по-често изнасят производствата си на изток, привлечени от големите азиатски пазари. И макар че засега българското поделение на Mecalit не обслужва "Либхер хаусгерете Марица" в Радиново, а работи за завода на BSH в Черкезкьой, Турция, в скоро време се очаква предприятието да поема доставките за цяла Югоизточна Европа и дори има планове да започне да изнася за свои клиенти в Индия.

Фирмите, решили да инвестират в региона, наистина не са малко. В средата на февруари бе направена първа копка на поредната голяма инвестиция на АВВ в зоната в Раковски, където ще работят 600 души. Това е четвъртото предприятие на компанията в България и второто край Пловдив. Тази година започва изграждането на завод за козметика и на българската компания "Биофреш" в Радиново. Голямата компания Heinz лятото ще започва да строи там, а Sсhenker откри своя логистична база само преди две седмици.

Ангел Хронев, изпълнителният директор на ТПП - Пловдив, каза, че отраслите, в които фирми са обявили инвестиционни намерения през миналата година и в началото на тази, са металургия и металообработване, машиностроене, хранително-вкусова и лека промишленост, производство на промишления изделия за електропреносните мрежи, производство на климатична техника, велосипеди и др. Фирми, членуващи в камарата, обявят намерения за инвестиции, които обикновено са до 1 млн. евро и които ще открият между 10 и 20 работни места.

<#text>  

Не толкова доволен бизнес

Въпреки че заетостта е на едно от най-високите нива в страната, заради икономическата криза през 2012 г. тя е под нивата си от 2007 г. Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) концентрацията на предприятия на глава от населението е четвъртата най-висока в страната след областите Бургас, Варна и София. На сравнително високо ниво са и натрупаните чуждестранни инвестиции в компании от нефинансовия сектор на глава от населението, въпреки че регионът отново е на четвърто място след гореизброените области.

Отново според ИПИ възприятията за корупция в областта са около средните за страната, докато тези за нерегламентираните плащания са малко над средното ниво. Голяма част от бизнеса обаче не е доволен от работата на съдебната власт, която се оценява като една от най-лошите в страната.

До същия извод стига и анкета на Търговско-промишлената палата (ТПП) в Пловдив и Българската търговско-промишлена палата - София, която констатира, че фирмите продължават да са най-недоволни от съдебната система, което е особено характерно за Пловдивския регион.

Основните проблеми, които са възпрепятствали бизнеса през 2012 г., според същото проучването са неефективното административно обслужване (посочено от 80% от анкетираните) и честите изменения в нормативните документи (76% от запитаните). Над половината компании са се оплакали и от корупция в публичните институции.

Въпреки нарастващата безработица в страната намирането на подходящи служители попада на трето място като пречка пред фирмите. Това, което се отчита от бизнеса като положително през миналата година, е макроикономическата и фискалната стабилност.

Бизнесът прави бизнес

Това, което е липсвало последните 20 години, според кмета на община Пловдив Иван Тотев е рекламата, защото обективните дадености на региона според него са наистина добри. Затова сега общината залага много на това да представи добрите условия в региона на инвеститорите.

Така Пловдив стана единственият град, който се презентира в Шанхай заедно с правителствената делегация, а на 26-29 май в града ще бъде организиран и най-големият българо-китайски форум, като на него се очакват от китайска страна да има над 200 компании. Според кмета е необходимо "набирането на критична маса компании в региона, защото бизнесът прави бизнес".

Областният управител Здравко Димитров също смята, че условията и бизнес средата в региона са добри. Затова според него свидетелстват инвестициите, направени в областта за 2012 г. "Те са за над 500 млн. лв. (общо за страната са 1.478 млрд. евро - бел. ред.), като 90% от средствата са от външни компании. Сред най-големите инвестиции е изграждането на най-големия соларен парк на Балканите, който се намира в първомайското село Караджалово, фотоволтаична централа бе изградена и край село Шишманци. Край пловдивското село Ново село беше изградена фабрика за преработка на плодове и зеленчуци и т.н."

Областният управител обаче признава, че политическите сътресения от последните месеци вероятно ще забавят някои от проектите, по които се работи. "Боли ме, че може да се забави работата по проекта "Въча" например" (за водоснабдяването на Пловдив и още 21 населени места от прилежащите общини от каскадата "Въча" - бел. ред.). Димитров обясни, че заради искането на проектанта "АЕКОМ Фейбър Монсел" за допълнително финансиране и заради политическата нестабилност проектът се бави. Най-вероятно изпълнителят ще чака да минат изборите, защото няма легитимно правителство, с което да предоговори финансиране.

Кметът Тотев каза, че инвестиционната програма на общината върви с най-бързи темпове от всички общини, защото бюджетът е приет най-рано."Започнахме да работим с новия бюджет от 6-7 януари, което ни позволи да започнем с инфраструктурните проекти още март. Миналата година например реално проектите стартираха август."

Въпреки че в Пловдив има вече няколко обособени промишлени зони (повечето от тях изградени по време на социализма), нуждата от тяхната модернизация и рехабилитация възпира повечето големите компании и те предпочитат да строят на зелено.

Така постепенно около града започнаха да възникват нови индустриални зони, като се обособиха модерни промишлени и складово-търговски площи. Именно тези зони сега се превръщат в рекламното лице на Пловдив като добра дестинация за инвеститорите.

Според кмета "регионът на Пловдив трябва да се разглежда като една голяма икономическа зона, която има четири основни проявления (икономически зони - бел. авт.), работещи с една обща концепция" – общо над 1500 хектара около КЦМ, около Радиново, около Раковски и около Калековец.

Блиц: Иван Тотев, кмет на Пловдив 

"Политическата нестабилност може да намали и инвестиционната активност"

Какво ще кажете за повишаването на местните такси и данъци и броженията срещу тях?

- Имаше брожения, които обаче бяха основно политически. В продължение на 6 години преди това в общината се управляваше основно по политически начин, без много икономическа логика. Така се изваждаха политически дивиденти. Данъците бяха задържани на нивата си отпреди 6 години, а социалните придобивки за населението нарастваха - безплатни ясли, 10, а после 12 лв. карта за транспорт за цялата градска мрежа на месец и др. Всичко това не е лошо, но в общината нямаше пари да се направи една улица и бизнесът с право негодуваше, че той прави вложения, а насреща няма нищо.

Затова миналата година направихме пълно национално проучване на другите общински политики. Сравнителният анализ показа откъде другите получават приходи, а ние не, и се взе решение от гледна точка на дългосрочното развитие на града да направим еднократно увеличение на данъците за този мандат. Това "огромно" увеличение донесе 6 млн. лв. повече, докато приходите от всички данъци би трябвало да достигнат 40 млн. лв.

Политическата нестабилност от последните два месеца ще се отрази ли на плановете на общината?

- Ще се отрази дотолкова, доколкото ние разчитаме на правителството за конкретни проекти независимо кой ще управлява държавата. За два големи проекта зависим от републиканския бюджет. Единият е спортната зала, а другият е по-скоро регионален - входната артерия от магистралата, който касае и община Марица, и индустриалната зона на Радиново.

Имаме обаче друг по-голям проблем и това е водният. Там общината трябва да осигури съфинсиране от 28 млн. лв. по проектите за ремонт и обновяване на инфраструктурата. Ние ги нямаме, а да не говорим, че водното дружество е държавно и то прибира после всички приходи и цялата добавена стойност от модернизацията.

Политическата нестабилност може би ще намали и инвестиционната активност. Една германска фирма, с която преговаряхме активно допреди два месеца, просто ни пусна писмо, с което ни информира, че засега ще изчака с реализирането на проекта си.

Защо липсват ИТ компании в региона?

- Товa е така, защото София засега си остава естествения притегателен център и това е разбираемо. Ако някоя компания иска да се изтегли от Гърция или Унгария например, столицата е мястото, където за тях е най-лесно да отидат. Въпреки че филиалът на Техническия университет в Пловдив дава една немалка част от кадрите за тези компании.

От миналата година обаче се забелязва и нова тенденция на компании с присъствие от 5-7 години в София - да започват да проучват възможности да изместят поне част от дейността си или да я разширят към други региони. От началото на тази година тук са "Софика груп", преговаряме и с китайската Huawei, която търси възможност за разширение извън София. Другият проблем е липсата на достатъчно подходящи офиси, защото, ако има изградени такива, те вече са заети, но и това ще се урегулира.

Положителното е, че тук населението не намалява през последните години и има един вид подмяна. От Пловдив има миграция към София и чужбина, а от Смолян, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Карлово и други околни селища към Пловдив. По този начин се запазва дори възрастовата структура. Имайте предвид, че в момента тук има 35 хил. студенти. Всичко това заедно с малко реклама на региона и съдействие от страна на администрацията ще спомогне и за навлизането на IT компаниите.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Кмета металист - просперира му Пловдив браво

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Тъй като познавам Пловдив много добре знам, че този град има огромен икономически потенциал. Кеф ти туризъм, кеф ти земеделие, кеф ти промишленост. Ако имахме пазарна икономика щеше да е икономически център на Балканите.

 • 3
  bucksy_blue avatar :-P
  bucksy_blue

  Има още какво да се желае! :) Безработицата все още е висока!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.