Община Несебър: Целта е да привличаме туристи през цялата година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Община Несебър: Целта е да привличаме туристи през цялата година

Община Несебър: Целта е да привличаме туристи през цялата година

На принципа на публично-частното партньорство общината планира да изгради газопреносна мрежа

5743 прочитания

158

проекта с обща прогнозна стойност от 350 млн. лв. е разписала община Несебър в плановете си до 2020 г.

Една от основните цели, която си е поставила община Несебър, е градът да бъде привлекателен за туристите не само през лятото, но и през всички сезони на годината. "Старият Несебър е уникален град. Имахме два мониторинга на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО и те са положителни - Несебър върви в добра посока. Напрежението, че градът ще бъде изваден от ЮНЕСКО, беше създадено изкуствено", казва кметът на черноморския град Николай Димитров.

Археология, черкви и стари къщи

Това лято старинният град ще посрещне туристите с изцяло сменени настилки на улиците.

Община Несебър ще инвестира значителни средства и в археология, защото Несебър е вписан в списъка на градовете със световно културно наследство по три показателя - археология, средновековни византийски църкви и старинни къщи, обявени за паметници на културата от местно значение. Общинската администрация планира да изгради в стария град и нови зони за отдих, спортни и детски площадки. В типичния за стария град стил ще бъде построена нова детска градина.

В плановете на общината влиза и реставрацията на всички 11 църкви - паметници на културата, намиращи се на територията на Стария Несебър. "Развитието на религиозния и поклоннически туризъм става един от главните акценти в програмата за развитие на Несебърска община", казва Николай Димитров. В стария град по проект "Духовен път" вече са реставрирани няколко от старинните църкви. В една от тях - "Света Параскева", е подредена експозиция на старинни стенописи. В църквата "Христос Пантократор" се открива изложба на стари карти от Средновековието, които доказват, че още тогава Несебър е бил важен стратегически център. Църквата "Йоан Кръстител" е превърната в оригинална концертна сцена, от която известни изпълнители даряват с незабравими мигове гостите на града.

В ход е проектът за укрепване и реставрация на църквата "Свети Йоан Алитургетос", одобрен за финансиране от фонда на посолството на САЩ в размер на 700 хил. долара.

Малко статистика

През изминалата 2014 г. Несебър е посетен от 25 хил. туристи от круизните кораби. През всеки ден от летния сезон в стария град Несебър влизат 30 - 40 хил. туристи, посочва кметът. За изминалия туристически сезон общината отчита ръст на туристите от 2-3%.

В Несебър живеят около 22 хил. жители, безработицата е много малка, обобщава кметът. Повечето хора са заети през лятото и почиват през зимата. В общината има 38 хил. имота, собственост на руски граждани. Дори и през зимата в Несебър живеят между 2 и 3 хил. руски граждани. Проблем за тях остават визите. "Тези хора, инвестирали хиляди рубли в България, не могат да живеят тук, не могат да вземат виза, ако нямат акт 16 за имота", казва кметът. Той допълва, че проблемът е поставен пред Министерство на туризма и очаква да бъде намерен начин за разрешаването му.

Планове за 2015 г.

"Не планираме повишаване на местните данъци и такси, тъй като в Несебър данъчната оценка е една от най-високите в страната", казва Димитров. Акценти в работата на общината ще бъдат и довършването на проектите за новия програмен период, подготовката за летния сезон и посрещането на туристите.

Община Несебър е изпълнила на 100% бюджета си за 2014 г., приключвайки годината без дефицит и задължения. Бюджетната рамка тази година е 63.5 млн. лв., което е приблизително колкото и за 2014 г. Всяка година общината реализира капиталова програма от близо 20 млн. лв., като тази година не прави изключение - инвестиционната програма е 23 млн. лв. От тази сума 1.4 млн. лв. са предвидени за проектиране, а останалите средства са за строителните дейности по общинските проекти. Един от важните проекти на общината включва изграждането на Културен дом – голяма многофункционална сграда със зали, гримьорни, зала за опера, театър и балет. Инвестицията в проекта е 5.5 млн. лв., общината ще го реализира със собствени средства.

Приоритет на управата са инвестициите в инфраструктура. През август трябва да бъде завършена пречиствателната станция на Несебър, която включва разширение за още 225 хил. жители. Проектът е на стойност 94 млн. лв. и се финансира от оперативна програма "Околна среда". Самото съоръжение е разположено на територията на Равда и ще обслужва общо осем населени места, сред които Несебър, Кошарица, Свети Влас, Равда и Ахелой. Обработените количества отпадни води от пречиствателната станция ще бъдат извеждани на 2.5 км навътре в морето.

От 2008 г. досега в Несебър са изградени осем нови детски градини. Градът разполага с Център за рехабилитация и интеграция на деца със специални образователни потребности и Център за обществена подкрепа. Общината е изготвила проект за изграждане на многофункционална спортна зала, като надеждите са той да бъде финансиран през новия програмен период. Несебър планира да изгради и Център за опазване на флората и фауната. С този проект общината ще кандидатства за финансиране пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Общо по европейски проекти от 2008 г. досега община Несебър е усвоила около 140 млн.лв.

И до 2020 г.

"Не водим политика на оцеляване, а на планиране, дългосрочно развитие и растеж на общината", посочи Димитров. Доказателство за това е приетата програма за развитие на общината до 2020 г. В документа са заложени за изпълнение рекорден брой проекти - общо 158, а индикативната им стойност достига 350 млн. лв. Основна част от средствата (близо 60%) се планира да дойдат от еврофондовете, 17% могат да бъдат осигурени от общинският бюджет, а 12%  - от частния бизнес, чрез реализацията на проекти за публично-частно партньорство. Най-големият такъв проект е изграждането на газопреносна мрежа на Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и Равда, чиято прогнозна стойност е 50 млн. лв. На същия принцип на финансиране общината обмисля да направи и модернизацията на рибарското пристанище, както и изграждането на яхтклуб в южната част на стария град. Сред проектите, които биха могли да се реализират на принципа на публично-частното партньорство, е създаването на индустриален парк в с. Оризаре.

158

проекта с обща прогнозна стойност от 350 млн. лв. е разписала община Несебър в плановете си до 2020 г.

Една от основните цели, която си е поставила община Несебър, е градът да бъде привлекателен за туристите не само през лятото, но и през всички сезони на годината. "Старият Несебър е уникален град. Имахме два мониторинга на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО и те са положителни - Несебър върви в добра посока. Напрежението, че градът ще бъде изваден от ЮНЕСКО, беше създадено изкуствено", казва кметът на черноморския град Николай Димитров.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK