Завръщане на икономическата карта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Завръщане на икономическата карта

Завръщане на икономическата карта

За разлика от големите бизнеси, които се развиват успешно в общината, малките страдат от липсата на перспективи

5392 прочитания

© Мария Съботинова


Една от причините градът да привлича инвеститорите е "Индустриален парк Русе" с обща площ 638 дка, изграден от общината с финансовата подкрепа и съдействието на държавата.

Често сме чували различни консултанти да повтарят като мантра думата "локация, локация, локация". Правят го, когато става въпрос за избор на имоти за започване или за развиване на бизнес. А каква по-добра локация от тази, която може да осигури достъп до широк кръг пазари, особено ако сте производител или търговец. Едно от местата в България, които най-много се доближават до представата на добра локация, е Русе и въпреки че има какво още да се желае, общината все по-осезаемо се налага като един от индустриалните центрове в страната.

Като повечето градове и Русе не беше подминат от сътресенията, предизвикани от кризата, но днес икономиката на областта започва да проявява признаци на възстановява. Това се вижда и от изводите на Института за пазарна икономика (ИПИ) от традиционното изследване "Регионални профили: показатели за развитие". Безработицата е под средната за страната, а БВП на човек от населението и доходите са над средните (ако изключим София-град).

Според Милен Добрев, изпълнителен директор на Русенската търговско-индустриална камара, икономическата криза е подложила на сериозно изпитание както малките, така и големите бизнеси в града. "Само най-гъвкавите фирми, обикновено с млад мениджърски екип, успяха да оцелеят", каза той пред "Капитал Daily". Но в последните години завръщането на чуждите инвестиции, стабилизиращото се търсене на външните пазари както и подобряващите се връзки между образованието и бизнеса спомагат градът да се върне отново на икономическата карта на България.

Една от причините за това са действията на местната администрация. Макар и критики към микормениджмънта на публичните поръчки да не липсват, на макроикономическо ниво община Русе се стреми да предостави добра инфраструктурна и бизнес среда, от която градът се нуждае, за да привлече едрия бизнес. Според кмета Пламен Стоилов точно тези две категории са приоритетни за общината, като само тежките процедури по стартиране на регионални европроекти и нестабилната доскоро политическа обстановка в София са забавили напредъка на града. Работата на администрацията е оценена положително от ИПИ основно заради поддържането на ниски нива на местните данъци и такси. Данъците върху недвижимите имоти, превозните средства и възмездното придобиване на имущество, както и таксата за битови отпадъци са по-ниски от средните за страната.

Кои са големите в града

Статистиките показват, че от работата на общината по привличането на едри капиталовложители от чужбина, изглежда, има смисъл. Преките чуждестранни инвестиции в област Русе към края на 2013 г. възлизат на 372.8 млн. евро, като нарастването спрямо предната година е със 7.3%, сочат данните на НСИ. По данни на Териториалното статистическо бюро - Русе, най-голяма е стойността на направените инвестиции в промишлените предприятия в областта - 269.6 млн. евро. Най-много инвестиции пък са привлечени от областният център.

Една от причините градът да привлича инвеститорите е модерният индустриален парк, изграден от общината с финансовата подкрепа и съдействието на държавата. Около 1800 души са наети от седемте фирми, които оперират там, като най-големите работодатели са компаниите, произвеждащи автомобилни компоненти - френската "Монтюпе" дава работа на 760 души, а за немската "Витте аутомотиве" работят 309 души. Чрез финансиране от банков заем по програма Jessica "Витте" изпълнява проект за разширяване, като след окончателното му завършване постепенно ще бъдат разкрити още 300 работни места. В "Индустриален парк Русе" е и заводът на испанската компания "Керос керамика", който произвежда фаянс и подова керамика.

Един от традиционно силните сектори в града край Дунава е шивашкият. Според изявление на председателя на Специализирания клъстер и институт по облекло и текстил  (СКИОТ) - Дунав, Петя Милушева пред сайта Ruseinfo между 9 и 10 хил. души от града и околността са заети в сектора. Милен Добрев казва, че средните шивашки компании са излезли първи от кризата и си възвръщат позициите и пазарите. Добрев споделя още, че по-големите фирми от сектора свързват производството си с по-малките и им прехвърлят поръчки.

За добрата среда за развитие на едрия бизнес говори и присъствието на седем русенски компании в ранглистата на стоте фирми с най-големи приходи в България на "Капитал". В "К 100" най-сериозно присъствие от региона имат компаниите от сектора на продажбата и разпространение на горива - "Ромпетрол България", "Булмаркет ДМ" и "Полисан" АД и "Приста ойл", както и заводът за производство на биодизел "Астра биоплант". Освен тях в челната стотица присъстват още "Монтюпе" и заводът за добив на пясък "Каолин". На заводите на "Каолин" се крепят малките съседни на Русе общини Вятово и Ценово, в които нивата на безработица достигат рекордните 30-40%.

За разлика от големите обаче малките бизнеси не се развиват оптимално. Според Катя Горанова от Бизнес центъра за подпомагане на малките и средните предприятия и Калин Минев от Агенцията по развитие на човешките ресурси в Русе основната причина е липсата на нисколихвено кредитиране при започването на бизнеса. Според Минев и Горанова единствените средства, на които русенските предприемачи могат да разчитат, когато стартират компанията си, са собствени спестявания и еврофондове, но последните не са лесно достъпни и популярни.

Перспективите пред бизнеса

Създаването на работещи клъстери е една от възможностите, които да увеличат конкурентоспособността на местния бизнес. Интермодален транспортен терминал, финансиран от Европейската програма за регионално развитие, е един от тези клъстери и трябва да заработи в близост до Дунав мост преди 2020 г. Шивашкия клъстер и планираният областен земеделски клъстер са добри идеи, но според Горанова и Минев те трябва да се изградят на основата на партньорство и споделена отговорност, а не за да обслужват големите местни предприятия. Друга сериозна перспектива пред града е тази за развитието на технологичните индустрии.

Нов ИТ център?

Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton, коментира, че Русе има потенциал да се превърне в дестинация за аутсорсинг и IT компаниите, които търсят място за втори офис в България. "Ключовите предимства са квалифицираната работна ръка, основно покрай наличието на технически университет, както и по-ниските разходи за бизнес", казва Пашова. От друга страна, според нея заради по-голямата отдалеченост от София градът по-трудно привлича интерес в сравнение с центрове като Пловдив и Бургас. Като цяло нагласата сред компаниите, които търсят локация за втори офис, е той да е на не повече от 2-3 часа път от столицата, където е базиран оперативният им мениджмънт. Основното предлагане на офис площи в града е съсредоточено в "Бизнес парк Русе" – проект с добри технически характеристики, макар и разположен извън централната част, но в близост до Mall Rousse. Наемните нива варират в рамките на 4-4.5 евро/кв.м плюс разходи за поддръжка.

Въпреки логистичните неудобства все пак има интерес от страна на софийски фирми от сектора. Ивайло Къцарков от "Мусала софт" потвърди, че до края на май ще заработи русенският развоен офис на бизнеса, а от "Сирма груп" са в града вече от 7 години. Освен по-ниските цени на офис площите Къцарков казва, че летището в Букурещ, което предлага много повече и по-евтини полети е удобно за компания с международни клиенти като "Мусала". Освен това подобряващите се връзки между бизнеса и образованието са фактор, който привлича ИТ фирмите - един от безспорните плюсове на града е наличието на университета "Ангел Кънчев", известен с техническите си специалности и кадри.

Добра локация, лоша инфраструктура

Въпреки очевидните предимства като близостта до румънските пазари, подобряващата се градска инфраструктура и добрите административни условия за правене на бизнес Русе има няколко много сериозни проблема. Падащите нива на заетост са един от тях. Въпреки че безработицата в града е ниска (4.7% през януари 2015 г.), само 85 хил. души, или 54.6% от хората на възраст между 15 и 64 г., са заети в реалния сектор на икономиката. Това може би е свързано с факта, че голяма част от заетите в областта работят в чужбина или в сивия сектор. Ректора на университета "Ангел Кънчев" Христо Белоев споделя, че голям процент от най-добрите кадри, които излизат от института, не могат да си намерят добре платена работа в града и го напускат, което влошава и без това тежката демографска тенденция в общината.

Вторият най-сериозен проблем пред града след ограничения човешки ресурс е ниското ниво на изградената инфраструктура между него и останалата част от страната, което спъва бизнеса и възможността на Русе да използва напълно логистичния си потенциал. Въпреки че местната власт е започнала да търси начини да финансира подобряването на транспортната инфраструктура с Румъния по регионалната и дунавската стратегия, българското правителство трябва също да свърши своята част от задачата и да свърже града с качествени пътища към Варна, София и Южна България. Дотогава русенци трябва да гледат на север.

Една от причините градът да привлича инвеститорите е "Индустриален парк Русе" с обща площ 638 дка, изграден от общината с финансовата подкрепа и съдействието на държавата.

Често сме чували различни консултанти да повтарят като мантра думата "локация, локация, локация". Правят го, когато става въпрос за избор на имоти за започване или за развиване на бизнес. А каква по-добра локация от тази, която може да осигури достъп до широк кръг пазари, особено ако сте производител или търговец. Едно от местата в България, които най-много се доближават до представата на добра локация, е Русе и въпреки че има какво още да се желае, общината все по-осезаемо се налага като един от индустриалните центрове в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK