"Тирбул" строи нова производствена база
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Тирбул" строи нова производствена база

"Тирбул" строи нова производствена база

Млекопреработвателната компания ще инвестира 7 млн. евро до края на годината

5653 прочитания

Приходите на дружеството са нараснали през миналата година до 63 млн. лв. в сравнение с 56 млн. лв. през 2013 г.

 

Сливенската млекопреработвателна компания "Тирбул" започва строеж на нова производствена база. База, която ще заема площ от 5.2 дка, ще се намира в близост до сегашните производствени помещения и ще бъде готова до края на годината, съобщи финансовият мениджър на предприятието Мария Стойкова. Изпълнител на строително-монтажните дейности ще бъде също сливенска фирма - "Строй консулт", която е изградила и сегашните халета. "Тирбул" очаква до края на ноември доставката на модерен конвейер за пресовене на твърди сирена на стойност 5.9 млн. евро, който ще бъде монтиран в новата база.

"Заложили сме на модернизацията, която ще премахне ръчните операции, ще направи производството ни значително по-съвременно и качеството на продукцията - безкомпромисно. Ще разкрием работни места за по-квалифицирани работници, като ръчният труд ще бъде сведен до минимум", казват от ръководството на предприятието.

Инвестициите

Тази година по план "Тирбул" ще инвестира 7.12 млн. евро. Те са част от 2-годишния инвестиционен план на компанията в размер на 15 млн. евро, който беше обявен в началото на годината от изпълнителния директор на дружеството Димитриос Сарандис. С първата част от планираната инвестиция е изградена зала с рафтове за зреене и система за динамично осоляване на сирена. Обмисля се инвестиция и за по-добри конвейери за опаковане на сирената и нови хладилни мощности за съхранение на сирена. За реализацията на инвестиционния си план "Тирбул" използва инвестиционен кредит, както и собствени средства.

От началото на създаването на предприятието си в Сливен гръцката група "Тирас" е инвестирала в България 40 млн. лв. Инвестициите са направени поетапно през изминалите 10 години. През 2010 г. в сливенското предприятие беше изградена пречиствателна инсталация на стойност 2.3 млн. лв. "Производството във фабриката е напълно екологично. Предимство е това, че пречиствателната ни станция на практика надхвърля три пъти капацитета на отпадните води, които можем да отделим", казва Деян Камаринчев, заводски директор на "Тирбул".

Производството

Сливенското предприятие произвежда основно твърди сирена и кашкавали с незавършен процес на зреене и извара. След реализирането на новата инвестиция предприятието ще разшири значително палитрата от произвеждани млечни продукти, като голяма част от тях ще са предназначени за местния пазар. През 2014 г. дружеството е преработило общо 36 хил. тона мляко. Капацитетът ни на производство е 200 тона на ден, казва Камаринчев. Дали за в бъдеще ще увеличим този капацитет зависи изцяло от това какви нови пазари ще намерим за нашите продукти, добавя той. Произведената продукция в "Тирбул" през 2014 г. бележи ръст от 16% спрямо предходната година. Това ни прави оптимисти за бъдещето, казват от ръководството на сливенското предприятие. В него днес работят 120 души. Оборотът на "Тирбул" за миналата година е 63 млн. лв., като предходната година е бил 56 млн. лв. Печалбата на фирмата за 2014 г. е 600 хил. лв.

Пазарите

Основната част от продукцията на предприятието е за износ,. "Тирбул" е дъщерна компания на гръцката Tyras S.A., която притежава общо пет завода в Гърция, България и Румъния. От 2007 г. българската "Тирбул" чрез търговската марка Olympus, динамично разширява присъствието си на българския пазар, като работи с всички търговски хранителни вериги, в резултат на което все по-голям дял от продукцията на предприятието се реализира в страната. Компанията обмисля разширяване на търговската си дейност в страната чрез навлизане в нови продуктови категории, както и още по-интензивна дистрибуция.

Суровините

Предприятието работи само със свежо фермерско мляко и млечен концентрат. Основният дял от млякото е българско, вносът е предимно от Румъния. През последните месеци настъпи разместване на пазарите за мляко. Основният фактор, който влияе на този процес, е наложената забрана за износ на млечни продукти към Русия, казва Камаринчев. Според него тази ситуация влияе глобално на износа на мляко. Големите европейски производители намаляват цените и търсят нови пазари, в които да реализират по-евтини продукти на непознати за тях пазари. Това е причината и за навлизане на голям процент евтини млечни продукти и на българския пазар, които конкурират местната продукция. Така българските производители са принудени да намаляват изкупните цени на млеката. Проблемът в бъдеще ще бъде свързан и с по-голямата неяснота на пазара на суровини, която ще настъпи в Европа, след като отпадат квотите за производство на краве мляко в целия ЕС. Това означава, че много държави може би ще предприемат политика за увеличаване на произведеното мляко, което вероятно ще повлияе на цената на продуктите, казва Камаринчев.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK