🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регион Кърджали се надява да привлече гръцки инвестиции

През последните години броят на малките и средните фирми е намалял драстично, а крупните инвестиции са предимно в преработвателната индустрия

   ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Област Кърджали стои на последно място по показател брутен вътрешен продукт на човек от населението в рамките на Южен централен район, което говори за влошаване на икономическия й статус. "Регионът ни попада в групата на слабо развитите и необлагодетелствани райони на България, които се възприемат като непривлекателни за правене на бизнес и се нуждаят от целенасочена държавна политика за насърчаване на икономическата активност", казва областният управител на регион Кърджали Илия Илиев. Областта е с преобладаващ планински и полупланински релеф, разпокъсана селищна мрежа и недостатъчно развита техническа инфраструктура, което затруднява разкриването на нови производства и "охлажда" интереса на инвеститорите. Основната част от населението живее в селата, а това предпоставя ниски нива на заетост и високи нива на бедност. През последните години бяха закрити някои от ключовите предприятия в региона, други работят с намален капацитет. Като цяло броят на малките и средните фирми е намалял драстично, респективно и броят на работните места.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал