"Голямата тройка" от Девня

Напук на общия песимизъм, стабилна положителна тенденция в развитието си отчетоха "Солвей Соди", "Агрополихим" и "Девня цимент"

Новата производствена линия, открита в "Девня цимент", нарежда завода сред най-големите в Европа.
Новата производствена линия, открита в "Девня цимент", нарежда завода сред най-големите в Европа.    ©  Дневник
Новата производствена линия, открита в "Девня цимент", нарежда завода сред най-големите в Европа.
Новата производствена линия, открита в "Девня цимент", нарежда завода сред най-големите в Европа.    ©  Дневник
140 млн. лв. e нетната печалба на "Солвей Соди", Девня, за 2014 г.25
млн. лв. е инвестицията на "Агрополихим" в новия терминал за течен амоняк.320
млн. лв. инвестира "Девня цимент" в новата си производствена линия.

С по над 50% се е подобрила рентабилността през 2014 г. на две от най-големите компании във Варненска област - "Солвей Соди" и "Агрополихим". Трета - "Девня цимент", в края на май пусна в редовна експлоатация новия си завод. Така дружествата очертаха "тройката на големите" в региона, които, напук на общия песимизъм, отчетоха стабилна положителна тенденция в развитието си.

"Солвей Соди" и "Агрополихим" застанаха на лидерски позиции, заемайки места в тазгодишната класация на "Капитал" за 50-те компании с най-добра рентабилност през 2014 г. Първата от тях е увеличила нормата на печалбата си от 20% на 34%, а втората от 4.7% на 9.5%.

"Кипящ" бизнес

Заводът "Солвей Соди" в Девня е най-големият в Европа за производство на синтетична калцинирана сода. Той е проектиран за производството на 1.5 млн. т продукция годишно. В началото на лятото "Солвей Соди" откри нова вакуумна дестилационна инсталация, която трябва значително до понижи производствените разходи. От нея се очаква също и сериозен екологичен ефект. Инвестицията в съоръжението е близо 60 млн. лв., които са част от по-мащабна програма на стойност 200 млн. лв. Нейната реализация трябва да завърши до 2017 г.
Другият инвестиционен проект в рамките на тази програма трябва да бъде втори котел, работещ по технологията на т.нар. циркулиращ кипящ слой. Той ще бъде инсталиран в дъщерното дружество на "Солвей Соди" ТЕЦ "Девен".  Изграждането на вакуумната дестилационна инсталация започна преди около около две години.

След пускането й в експлоатация се очаква консумацията на пара за нуждите на содовото производство да бъде значително намалена. Ефект от това трябва да бъде троен - снижаване на производството на топлинна енергия, на консумацията на твърдо гориво и на емисиите от въглероден диоксид в ТЕЦ "Девен".

Печалба по две

По данни на "Солвей Соди" нетната печалба на дружеството през 2014 г. е била 140 млн. лева, а през миналата година продажбите му са достигнали 406 млн. лв. при 378 млн. лв. през 2013 г. На този фон печалбата на компанията отбелязва двукратен ръст - от 78 млн. лв. на 140 млн. лв.

Продукцията на девненския завод е базова суровина за производството на стъкло, перилни и почистващи препарати, химическата промишленост и металургията. По тази причина почти 90% от производството на дружеството са предназначени за износ.

Пълна независимост

След близо 13-годишни усилия вторият девненски отличник "Агрополихим" в момента въвежда в експлоатация собствен терминал за течен амоняк. Стойността на инвестицията в него е около 25 млн. лв. "За нас това е жизненоважен проект, който ще ни позволи да започнем внос на течен амоняк, обясни изпълнителният директор на компанията Филип Ромбаут. Суровините за производство му са природен газ, въздух и вода. Затова близо 80% от себестойността му се формират от цената на газа. За нас той е суровина, а не енергоносител." Проектът е жизненоважен за компанията, тъй като ще и позволи в относително кратък срок да си осигури независимост от евентуални колебания в цената на газа.

"Новият терминал ни позволява да имаме алтернативен източник за доставки от други пазари. Така, ако в бъдеще се появи проблем , ние ще имаме възможност да си доставяме амоняк от чужбина, където в момента той е много по-евтин, отколкото тук", казва Филип Ромбаут.

Бързо усвояване

Вторият проект на компанията, чието завършване предстои в края на този ноември е реконструкцията на инсталацията за производство на гранулиран амониев фосфат и мононатриев фосфат. Инвестицията на дружеството в подобряването на двете производства е в размер на 3 млн. евро. "Тези торове са лесно разтворими и се усвояват бързо, обясни Филип Ромбаут. По тази причина те са изключително важни за подхранването на младите растения при производството на пшеница, слънчоглед и царевица." През януари и февруари догодина с пълен капацитет ще заработи и новата производствена линия на "Агрополихим" за т.нар NPK – комбинирани торове с микроелементи. Нейната стойност е 1.5 млн. евро.

"Линията е готова и тествана, направени са маркетинговите проучвания, каза Филип Ромбаут. Това е отличен продукт с изключително конкурентна цена, която постигнахме с производствен процес, основан на собствена технология."

Пара от слама

Безспорно "най-зелената" инвестиция на "Агрополихим" на стойност 11 млн. евро са двете инсталации за производство на пара чрез изгаряне на отпадъци от зърнопроизводството - слама, слънчогледови люспи, кочани от царевица, стебла на зърнени култури и др. Те трябва да влязат в оперативен режим през март следващата година. Получената пара ще задоволи напълно нуждите на завода, а с използването на биомаса трябва да бъдат елиминирани емисиите от парниковите газове. "През лятото натрупахме запас от около 45 хил. бали слама, казва Ромбаут. За следващата година сме предвидили да достигнем 50 хиляди тона, а за работа на тази инсталация ще открием 25 нови работни места."

По данни на компанията всички нови проекти са финансирани със собствени средства и заеми от банки извън страната.

Завод за 320 млн. евро

От края на май "Девня цимент", част от групата Italcementi, пусна в редовна експлоатация новата си линия за производство на цимент и клинкер. Изграждането й струваше 320 млн. лв. и една от най-големите индустриални инвестиции в България. Капацитетът на новата линия е повече от 4 хил. тона цимент дневно, съобщи при откриването и Карло Пезенти, главен изпълнителен директор на Italcementi Group, която освен на завода в Девня е собственик и на "Вулкан цимент" в Димитровград. Това прави българския завод един от най-големите в Европа.

Новото производство на линията, която на практика представлява нов завод, ще бъде 70% за местния пазар и 30% за износ в страните от Черноморския регион и най-вече Румъния, Русия и Турция.

Хитовете

"Нашите продукти са технологично много по-добри от тези, които в момента се предлагат на пазарите в Черноморския регион", каза при откриването на линията Стефано Коста, който от началото на лятото пое поста на изпълнителен директор на Italcementi Group в България. Според него стратегията на дружеството е чрез използване на най-модерните технологии да произвежда в България широка гама циментови продукти, сред които двата "хита" на компанията - iLight и iDrain.
Първият от тях е известен като прозрачния цимент заради пропускливостта на светлина благодарение на технологията за вграждане на стъклени сегменти в бетонни панели. Замазките, приготвяни с втория вид цимент, пропускат водата и влагата, което ги прави подходящи за подови покрития, позволяващи бързо отводняване. Неотдавна у нас за пръв път беше използван и новият продукт на компанията i.design EFFIX CREA. Той позволява изработването на прецизни облицовъчни елементи по индивидуален дизайн. Последният продукт на Italcementi Group, който вече се произвежда в България, е i.active BIODYNAMIC. Неговите качества бяха демонстрирани при откриването на павилиона "Палацо Италия" за изложението "Експо2015" в Милано.

Активната съставка на този цимент с търговското название TX Activeе патентована от Italcimenti. При пряка слънчева светлина тя "улавя" част от замърсителите във въздуха и ги превръща в инертни соли. Биодинамичният бетон се състои от 80% рециклирани агрегати, част от които мраморни частици. Те осигуряват блясък, който не е характерен за традиционните бели цименти. От друга страна, високата флуидност на бетона позволява създаването на сложни архитектурни форми.

Цимент за смет

Новите инсталации в Девня цимент имат възможността да използват алтернативни енергоносители като модифицирани горива и биомаса. "Заводът беше създаден с идеята в него да се използват най-високите технологии на алтернативните горива, които се извличат от отпадъци, каза Клаудио Диалберти, технически директор на Italcementi Group за България и Гърция. Опитваме се да увеличим обемите на отпадъците като гориво до 50% от общото количество на енергоносителите, които използваме. Доставяме ги от близките общини – Варна, Девня, Провадия и Търговище, като в момента подготвяме и търговските си отношения със завода за преработка на отпадъци в Белослав.

"Тази година техническото ни предизвикателство е да достигнем 30 хил. т преработени отпадъци, като сме отворени към използването на "боклук" от цялата страна", каза още Диалберти.

Пазарната среда

Приходите на "Девня цимент" за миналата година са 110 млн. лв., с близо 7% над предходната. Печалбата е 2.5 млн. лв., а в дружеството работят около 250 души.
В момента сериозен проблем на компанията е нелоялната конкуренция на търговци, които предлагат на българския пазар цименти, произведени извън ЕС, които не отговарят на стандартите, обясниха от "Девня цимент". До неотдавна проблем за дружеството беше и нелегалният внос на цимент, произведен в Турция. 

"Тук изобщо не става дума за създаването на ново законодателство, казва Стефано Коста. Настояваме единствено за спазването на съществуващите закони и разпоредби в България и вече установените правила на пазара."

Още от Капитал