Горски бизнес за 90 милиона лева

Горски бизнес за 90 милиона лева

Южноцентралното държавно предприятие разполага с ресурс от 132 млн. куб.м дървесина, годишно изсича 1.1 млн. куб.м

6184 прочитания

© Дневник


1.8 млн. лева са заложени в инвестиционната програма на дружеството през тази година за създаването на нови гори.
Основните инвестиции на предприятието са за проектиране и строителство на горски пътища и съоръжения към тях, за което са предвидени близо 16 млн. лева.

Ако богатството на едно предприятие са неговите активи, то най-богато със собствени ресурси е Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП). Неговият основен актив са горите в Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска област. Това е най-горската българска територия, защото почти половината от нея е заета с гори. Справката показва, че общата площ на четирите области е 1 683 300 хектара, а горите в тях са 715 052 хектара (42.47%). Близо 85% от горите на предприятието са държавни.

За потенциала на Южноцентралното държавно предприятие говори фактът, че то има ресурс от 132 млн. куб.м дървесина, която се изсича много икономично - 1.1 млн. куб.м на година. Годишният прираст на стопанисваните от предприятието гори обаче е два пъти по-голям от годишния добив на дървесина - 2.4 млн. куб.м. От гледна точка на горския бизнес това не е най-добрата пропорция. Защото при средна възраст на горите в региона от 62 години само след десетилетие предприятието ще започне да се притеснява от застаряващи гори, които просто ще умрат от старост, без да са донесли очакваните ползи. Но и при сегашната пропорция прираст/потребление на дървесина Южноцентралното държавно предприятие е печеливша компания. Освен със своето горско богатство компанията разполага още с активи в сгради на стойност 16.5 млн. лева, машини и оборудване за 3.3 млн. лева, високопроходими автомобили за 11.6 млн. лева и горски пътища за 15.4 млн. лева.

Икономически обрати

Точно за една календарна година - от юни 2014 до юни 2015 година, бизнесът на Южноцентралното държавно предприятие преживя криза и подем. Фалитът на КТБ през лятото на миналата година доведе до загуба от 7.2 млн. лева (по баланс) за компанията, защото част от средствата й бяха в тази банка. Вземанията, които има Южноцентралното държавно предприятие, от банката са общо в размер на 9.1 млн. лева. За първото полугодие на 2015 година предприятието отчита положителен финансов резултат, който е в размер на 1.3 млн. лева. "Към момента загубата от 2014 година може да се счита за покрита", казва директорът инж. Ботьо Арабаджиев, който е в този бранш от 24 години и има куража и опита да изведе компанията си от тежката финансова ситуация. Като опитен мениджър той разчита на най-печелившата дейност на бизнеса - добива на дървесина. За първото полугодие на 2015 година общите приходи са в размер на 38 млн. лева, като 92% от тях идват от продажбата на дървесина. Останалите 8% от приходите се формират от продадени фиданки за залесяване от горските разсадници, ловна дейност, странични дейности, приходи от административната дейност.

Разходите на Южноцентралното държавно предприятие са на стойност 36.6 млн. лева и представляват 44% от заложените във финансовия план за 2015 година. По-голямата част от тях - 46%, са за външни услуги, свързани с добива на дървесина и ремонта на горската пътна инфраструктура. Административно управленските разходи са 44% от общите. Направените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи възлизат на 712 хил. лв.

Горски инвестиции

Инвестиционната политика на Южноцентралното държавно предприятие на практика се определя от директорите на държавните тридесет и пет горски и ловни стопанства - териториални поделения на предприятието. Приетата инвестиционна процедура е такава, че предложенията за инвестиции се съгласуват и одобряват от управителния съвет на компанията и от министъра на земеделието и храните.

Общата инвестиционна програма за 2015 г. е за 28.4 млн. лева, 17.7 млн. лв. са само предвидените разходи от фонд "Инвестиции в горите". Средствата в този фонд се набират, като се заделя част от продажната цена на дървесината – 13 лв./куб.м за ЮЦДП, и те могат да се изразходват само за определени дейности, регламентирани в Закона за горите – строителство и проектиране на пътища и технико-укрепителни съоръжения, основен ремонт на съществуващи горски пътища, създаване на нови гори и закупуване на горски територии.

През тази година средствата от фонда ще бъдат инвестирани в проектиране и строителство на горски пътища и съоръжения към тях (15.9 млн. лева) и за създаване на нови гори (1.8 млн. лева).

Разликата от 10.7 млн. лева е за закупуване и строителство на сгради, закупуване на автомобили, специализирана техника и друго оборудване, за изработване на горскостопански планове на стопанствата и за сертификация.

"Планираните инвестиции извършваме със собствени средства", обяснява инж. Ботьо Арабаджиев. Компанията ползва и други източници на финансиране, като участва в програми на ЕС. Със собствени инвестиционни средства компанията строи и закупува сгради, транспортни средства, специализирана техника, компютри и софтуер и друго оборудване, извършва основен ремонт на сградите и инфраструктурата, изработва горскостопански планове за горски територии - държавна собственост, и сертификация на горските територии.

През 2015 година с приоритет се финансира закупуването на специализирана техника за ремонт и поддръжка на горската пътна инфраструктура на компанията. Предвижда се закупуването на 10 багер-товарача и 2 булдозера, за тази инвестиция се предвижда да се възвърне в кратък срок – 5 години, защото в момента ремонтът на горски пътища се възлага по Закона за обществените поръчки на външни изпълнители. В началото на 2015 година са закупени 31 автомобили с висока проходимост за изпълнение на дейностите по опазване и защита на горските територии, а до края на годината ще бъдат закупени още 11 нови автомобила с висока проходимост. Очакванията на инж. Ботьо Арабаджиев са, че точно тази инвестиция ще се възвърне в много кратък срок - около 5 години. Инвестиционни средства се влагат и в основния ремонт на административни сгради и ловни бази, стопанисвани от държавните горски и ловни стопанства, както и закупуването на административна сграда за нуждите на предприятието в Смолян.

1.8 млн. лева са заложени в инвестиционната програма на дружеството през тази година за създаването на нови гори.
Основните инвестиции на предприятието са за проектиране и строителство на горски пътища и съоръжения към тях, за което са предвидени близо 16 млн. лева.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  naturebox avatar :-|
  nature_box

  "От гледна точка на горския бизнес това не е най-добрата пропорция. Защото при средна възраст на горите в региона от 62 години само след десетилетие предприятието ще започне да се притеснява от застаряващи гори, които просто ще умрат от старост, без да са донесли очакваните ползи"

  Ще умрат от старост?? Личи си че икономист е писал статията. Гората не е единица биологичен вид, който УМИРА, а една цяла екосистема. В старите гори има много по-голямо биоразнобразии и дърветата, които падат, гният и т.н. са среда за биологични видове, които не живеят никъде другаде. Ама така е който мисли само за пари. Нищо че здрави гори е равно на устойчив климът, чисти вода и въздух за всички нас.

 • 2
  destino avatar :-|
  destino

  [quote#1:"nature_box"]Гората не е единица биологичен вид, който УМИРА, а една цяла екосистема.[/quote]

  Поздравления, за точното дефиниране.

  Еко-системата има нужда от стари и мъртви дървета.
  Аз лично съм за за забрана на изсичането на горите.

 • 3
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Една от последните инвестиции - 200 хиляди лева за Рейндж Ровър за директора Арабаджиев. Щото тригодишния Ланд Ровър му ръби задника. Но тази инвестиция бързо ще се избие - гори бол.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал