Втори фонд подпомага летище Пловдив

След общините в региона сега и предприемачите ще помагат на аеропарта да оцелее

Новият пътнически терминал на летището беше открит преди шест години
Новият пътнически терминал на летището беше открит преди шест години    ©  Дневник
Новият пътнически терминал на летището беше открит преди шест години
Новият пътнически терминал на летището беше открит преди шест години    ©  Дневник

Когато един фонд носи името "Феникс", е показателно за това, че парите му ще отиват за някого, който трябва да възкръсва. Сега засега летище Пловдив все още не е фалирало. Но ако кредиторите му решат, могат да го обявят в несъстоятелност всеки момент. И имат основание за това - летището е голям длъжник.

"Феникс фонд" обаче няма намерение да покрива загубите на летището. Идеята на частните компании, учредители на фонда, е да запазят дейността му. Логиката им е икономическа: има полети - има летище. Иначе това са само счетоводни активи: хубава писта, обновена сграда на терминала, добри условия за пътниците. И толкоз.

Вторият фонд

На 28 септември на аеропорта кацна 350-хилядният пътник на основната авиокомпания, която лети дотук - Ryanair. Ирландският нискотарифен превозвач всъщност е и част от проблема с летище Пловдив - ако той прекрати полетите си до летището, то ще изпадне в колапс. Ето защо "Феникс фонд" е обявил, че сега задачата му е да се наберат достатъчно средства, които да бъдат предостави на дъщерно дружество на Ryanair, което в замяна рекламира региона пред потенциалните пътници. Тази т.нар. маркетингова подкрепа, която авиокомпанията получава, всъщност представлява компенсация за евтините полети и е условие, което Ryanair поставя на всички летища, до които лети. Идеята на членовете на сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на Южен централен район - Феникс фонд" е по-широка от привличането на средства само за летище Пловдив. Целта им е чрез популяризация на Южен централен район на България да го превърнат в целогодишна туристическа дестинация. Компаниите, които участват във "Феникс фонд", най-голямата сред които е "Тракия икономическа зона", не могат да не са загрижени от досегашните взаимоотношения с Ryanair.

Още след стъпването на авиопревозвача в Пловдив през 2010 година общините от региона учредиха изисквания фонд за реклама на Пловдив, на региона и на България - "Фонд за развитие на летище Пловдив – Южната врата на България". От бюджетите си те заделяха най-напред по 0.5 лева на човек от населението, а от 2015 година вноската в летищния фонд е вече 1 лев на човек от населението. Този общински фонд обаче невинаги бе най-изрядният партньор. И към момента задълженията му към рекламиращата фирма на Ryanair се изчисляват на около 300 хил. евро.

По-широка подкрепа

Авиопревозвачът също е длъжник на пловдивското летище, а то на свой ред изпитва финансови затруднения. В тази ситуация "Феникс фонд" не може веднага да се впише като решаващ фактор във взаимоотношенията с Ryanair. Защото няма ресурс за това - средствата във фонда се събират от членски внос и дарения, като цената на членуването е 100 лева месечно за малки фирми, 500 лева месечно за средни фирми и 1000 лева месечно за големи фирми. При обявения членски състав "Феникс фонд" не е в състояние да набере 50 хил. лева годишно от членовете си. Това обаче не е най-важното. "По-важно е ангажиране на гражданското общество за постигане на определен обществен интерес", казва управителят на сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на Южен централен район - Феникс фонд" Христо Коляшев. Той смята, че е добре, ако във фонда се включат и браншови организации, защото те имат огромен брой членове и по този начин ще се постигне масовото участие на хората.

Още от Капитал