Планираме да изградим четвърта индустриална зона в село Равнец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Планираме да изградим четвърта индустриална зона в село Равнец

Планираме да изградим четвърта индустриална зона в село Равнец

Димитър Николов, кмет на община Бургас пред "Капитал Daily"

3952 прочитания

През тази година за бизнеса ще има голямо облекчение на патентния данък за малките туристически оператори, особено в комплексите Крайморие и Сарафово.
Наскоро продадохме терен на италиански инвеститор в индустриална зона Българово. Той ще изгражда фабрика за производство на обувки.

Господин Николов, какви са очакванията на бизнеса от работата на общинска администрация за подобряване на бизнес средата в града?

- Исканията на бизнеса са насочени основно към благоустрояване и подобряване на инфраструктурата. Днес бизнесът настоява за още по-добър диалог с местната власт и ускорено придвижване на техническата документация, когато става въпрос за разширяване на бизнес плановете. Създадохме добри възможности за развитие на бизнеса в града. Организирахме две индустриални зони край Бургас. Едната се намира в рамките на града - това е Северната промишлена зона, която разполага с 24 парцела и необходимите комуникации - ток, вода, газ и оптика. От тези 24 места вече са продадени девет. Изграждат се четири предприятия, а други три проекта са подадени в общината във връзка с три нови производствени дейности. Наскоро продадохме терен на италиански инвеститор в индустриална зона Българово. Той ще изгражда фабрика за производство на обувки. В процедура сме по изграждането на още една фабрика за строителни материали. Индустриална зона Българово е все по-предпочитана, защото се намира само на 1 километър от магистрала "Тракия". Така Бургас вече разполага със Северна, Южна индустриални зони и индустриална зона Българово. Предвиждаме изграждането и на четвърта индустриална зона, която ще се намира в село Равнец, на мястото на бившето военно летище. Отправили сме искане към военното министерство във връзка с намеренията ни да изградим новата индустриална зона. Искаме да направим инфраструктурата в партньорство с държавата. Индустриалната зона в село Равнец ще се простира върху повече от 2400 дка. Надяваме се да намерим за партньор голям стратегически инвеститор. Новата индустриална зона Равнец е в непосредствена близост до магистралата и само на няколко километра от пристанище Бургас и от летището. Колко точно ще ни струва все още не знаем, тъй като сме на етап предпроектно проучване.

Успешна ли се оказа формулатана публично-частното партньорство?

- По този въпрос, искам да подчертая, че с нетърпение очакваме новия закон в областта на публично-частното партньорство. Имаме стабилен опит, защото на принципа на публично-частното партньорство изградихме в Бургас спортна зала, нова поликлиника, част от спирките на градския транспорт. За съжаление имаме и отрицателен опит в тази посока. Имахме подписано партньорство с федерацията по борба, която трябваше през последните три години да изгради спортен комплекс на принципа на публично-частното партньорство, но не успя да изпълни ангажиментите си. Прекратихме договора и ще разчитаме на собствени средства за изграждането на комплекса. Законът във вида, в който съществува сега, не дава достатъчно гаранции на общините, както и на инвеститора партньор. Липсата на гаранции за подобни бизнес проекти в момента ги правят неустойчиви. Бихме могли да помогнем с опита си на законодателя да изработи един много по-добър закон за публично-частното партньорство.

Какви нови туристически атракции предвиждате за туристически сезон 2016 г.?

- Предвиждаме и тази година да продължим работата си по древния балнеокомплекс "Аква Калиде". Там сме осъществили едва 10% от археологическите разкопки и ни очаква още много работа. Допълнително сме си поставили задача да изградим археологически музей, по-съвременен SPA център, където да можем да презентираме минералните бани в древността. Обектът се намира на 11 км от Бургас и на 3 км от магистрала "Тракия". За изграждането му разчитаме на средства по оперативна програма "Региони в растеж". Съвсем скоро започваме изграждането и на новия олимпийски басейн. Той ще струва близо 12 млн. лв. На практика басейнът е част от голям спортен комплекс, който ще изградим в кв. "Славейков". За него ще използваме средства по програма JESSICA. В кварталите започваме масово благоустрояване на жилищните комплекси и междублокови пространства, като за целта ще използваме собствени средства и допълнително привлечени средства по програма "Региони в растеж".

Надявам се тази година да започнем изграждането на новата регионална библиотека, за която имаме готов технически проект. В момента тя е разпръсната на четири места в града и това създава неудобство на бургазлии. Нужните за нея средства ще дойдат от "Региони в растеж", необходими са ни около 5 млн. лева.

Какъв ще бъде бюджет 2016 г. за община Бургас?

- През тази година бюджетът няма да се различава особено като размер с този през предходната година. Проектобюджетът е на стойност 146 млн. лв. Поставяме акцент върху благоустрояването на града. Увеличихме данък сгради от 1.46 на 1.75 промила. В същото време обаче намалихме с 1 промил такса смет за юридически и физически лица, които използват нежилищни площи. Голямата част от приходите от такса смет се формираше от високия промил за юридическите лица. Като цяло лекото увеличение на данък сграда ще се компенсира от намалението на таксата за смет. За бизнеса ще има голямо облекчение на патентния данък за малките туристически оператори, особено в комплексите Крайморие и Сарафово. Малките хотелчета, които плащаха до момента 200 лв. за патент, сега ще плащат 50 лева. Намалението е драстично. От една страна, ние разчитаме чрез него да се увеличи събираемостта, а от друга страна, да помогне на собствениците на тези туристически обекти да бъдат по-устойчиви на икономическата криза.

Колко средства усвоихте по европейски програми през стария програмен период?

- Със сигурност усвоените до момента средства не са малко, числото ни поставя на едно от челните места в страната. Не сме пропуснали възможност по нито една оперативна програма. Успяхме на 99% да завършим проекта "Интегриран градски транспорт", остават само някои технически детайли. Този проект е на стойност 136 млн. лв. и беше пилотен за цялата страна. Въведохме в експлоатация автогара "Юг", предстои да заработи обновената и реконструирана жп гара Бургас благодарение на възможностите, които даде оперативна програма "Транспорт". Стойността на ремонтните работи беше 6 млн. лв. Това е много важно, защото Бургас е център на туризма в Южното Черноморие. Много туристи пристигат с автобуси и жп транспорт. Надявам се те да се увеличават, защото в момента приключва цялостната рехабилитация на жп отсечката до Бургас. Ще се вдигне средната скорост на движение на влаковете. Завършихме централната автобусна спирка, площад "Тройката", както и вътрешна магистрала в комплекс "Меден рудник", която разделя комплекса на две и допълнително улеснява автомобилния трафик. Изградихме новия експоцентър "Флора" в Морската градина, който вече негласно се превърна в комплекс, който приютява всички инициативи, свързани със здравословен начин на живот, медицина, спорт, туризъм. През 2015 г. успяхме да реализираме и много проекти със собствени средства от капиталовата програма на общината.

Оказва ли общината съдействие на университетите в града?

- Тази година акцент в нашата работа ще бъде подкрепата на Бургаския университет "Проф. Асен Златаров" в изграждането на нов медицински факултет. Това беше темата, по която се обедини целият политически елит на Бургас. Получихме лиценз за този факултет. Той ще бъде изграден на мястото на недовършения учебен корпус на университета. Осигурили сме половин милион лева за продължаване на строителството на сградата, необходими са ни и още средства за довършването й. Надявам се през 2017 г. студентите да влязат в нови, хубави помещения. Градът расте и нуждата от качествени лекари и медицинска инфраструктура е все по-голяма. Бургас трябва да догони другите големи градове, които притежават медицински университети. Работим добре и по различни проекти с Бургаския свободен университет. Развитието на университетите е изключително важно за града. Радвам се, че привличат за обучение качествени млади хора, тъй като това ще помогне и на инвеститорите да намират по- лесно квалифициран персонал.

През тази година за бизнеса ще има голямо облекчение на патентния данък за малките туристически оператори, особено в комплексите Крайморие и Сарафово.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.