Казанлък става университетски град

Общината стимулира развитието на балнео- и СПА туризма

В момента в центъра се изгражда нов Музей на розата, в който ще се премести експозицията, която сега е в покрайнините на града.
В момента в центъра се изгражда нов Музей на розата, в който ще се премести експозицията, която сега е в покрайнините на града.
В момента в центъра се изгражда нов Музей на розата, в който ще се премести експозицията, която сега е в покрайнините на града.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
В момента в центъра се изгражда нов Музей на розата, в който ще се премести експозицията, която сега е в покрайнините на града.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Филиал на Техническия университет в София ще отвори врати в Казанлък през септември тази година. "Направихме всичко възможно да удовлетворим желанието на бизнеса в нашия град, който има нужда от кадри в областта на машиностроенето", казва кметът на Казанлък Галина Стоянова. Общината ще има ангажимент да предостави база за нуждите на филиала и заедно с бизнеса да осигури практиката на студентите. Нуждите от кадри в областта на машиностроенето в Казанлъшко са големи, особено в областта на хидравликата. Добре подготвените и квалифицирани специалисти са необходими както за нуждите на "М+C хидравлик" и "Капрони", така и за "Арсенал". За университетския филиал в Града на розите са предвидени 25 бройки в специалност "Технология на машиностроенето". Обучаващите се студенти ще получат степен "Професионален бакалавър", а периодът на обучение ще бъде три години, или шест семестъра. Формата на обучение във филиала ще позволява на студентите да работят и едновременно с това да се възползват от пълния лекционен план, предвиден за редовно обучение.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  Работната ръка в Розовата долина е константна величина и въпреки встъпващите в плододаване нови насаждения, броят берачи не може да се завиши, а технологията "тревен килим" също редуцира добивът от розов цвят. За основната технологична операция "подрязване" явно има работна ръка.

  Преразпределението на златните запаси привърши и цената на златото ще достигне по-нормални измерения, което ще доведе до по-реални стойности на земеделската продукция. Т.е. изкупните цени ще нарастват и като израз на климатичните промени с увеличени валежни норми. Подобрените условия за развитие на полезната ентомофауна ще увеличат процентното количество полезни в-ва в розовото масло, което също води към увеличаване на цената му.

  Разбира се разумният подход при третиране на полезните насекоми в розовите насаждения е резултат и от групиране на препаратите за растителна защита според въздействието им спрямо полезните насекоми. Грамотното застъпване на третиранията са фактор, който превръща секторът в дейност с висока принадена стойност, фиксирана по бройка група берачи и по-добре заплатен труд. Т.е. постъпленията от реалният сектор дават възможност за всичко описано в статията - филиал с IT, субсидии за туристически дейности и като цяло частично възраждане на този китен край с хармонично запълване на даденостите предлагани от една котловина.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал