Кметът на Шумен: Стремим се да създадем по-добри условия за развитие на бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Кметът на Шумен: Стремим се да създадем по-добри условия за развитие на бизнеса

"Индустриален парк Шумен" е един от най-модерните в страната

Кметът на Шумен: Стремим се да създадем по-добри условия за развитие на бизнеса

4587 прочитания

"Индустриален парк Шумен" е един от най-модерните в страната


2.3 хил. дка е площта на "Индустриален парк Шумен".

Оценката, която бизнесът дава за работата и взаимодействието си с областната и общинската администрация в Шумен, се доближава до средните нива за страната. Това показват данните от анализа на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие". Нивата на местните данъци и такси в областта също са около средните за страната. Относително най-ниска оценка в последната година преди изборите за местна власт през октомври 2015 г. са получили бързината на обслужване и неподкупността на общинските служители.

Малко по-висока от средната за страната през 2014 г. е била и оценката за качеството на електронните услуги, предоставяни от местната администрация в Шумен. Хората, които заявяват, че са ползвали електронни услуги, предоставяни в общината и областта, са около 35% от анкетираните. Това е под средното ниво за страната, което е 38.6%.
В същото време мнението на гражданите за работата на институциите и удовлетворението от живота в Шумен са равни на тези в страната. Най-голям брой от предприятията в общината попадат в т.нар. микросегмент, следвани от малките и средните предприятия. Въпреки това при формиране на нетните приходи от продажби основен принос имат големите предприятия.

Тенденцията, очертана от анализите, направени в периода 2007-2012 г., сочат, че като последица от икономическата криза броят на малките предприятия е нараснал за сметка на едрия и средния бизнес.

Какви са проблемите

В опит да оцелеят през последните няколко години тези две категории са се преструктурирали, като са преминали в по-ниската категория с по-малко наети работници. "Още с встъпването си в длъжност аз и екипът ми заявихме, че искаме да създадем по-добри условия за развитие на бизнеса и за създаването на повече работни места, казва кметът на града Любомир Христов. Един от основните проблеми, които предприемачите поставяха по време на предизборната ни кампания, беше липсата на равнопоставеност при възлагане на обществените поръчки. Категоричното мнение, което нашите съграждани споделяха, беше, че условията за възлагане на обществените поръчки бяха определяни така, че те да бъдат спечелени от определени хор и определени фирми." Друг проблем, който кметът на Шумен поставя сред приоритетите, с които екипът му трябва да се справи, е мудната работа по издаването на разрешителни за изграждането на промишлени обекти.

"За да решим тези проблеми, първото, което направихме, беше да открием в центъра за обслужване на граждани каса, която да работи след приключване на работното време на администрацията, обяснява Христов. Целта беше гражданите, а и бизнесмените да могат да платят таксите си в удобно за тях време. На всички каси въведохме и възможност за плащане с кредитна или дебитна карта - нещо, което до момента също беше невъзможно - всички плащания към местния бюджет се извършваха само в брой."

Нови правила

Според Любомир Христов още в първите месеци след встъпването в мандата си той е възложил на екипа, с който работи, да създаде възможност за директна комуникация на бизнеса с администрацията. В резултат на въведените нови правила за работа сега в определен ден и по определен проблем гражданите могат да се срещнат и да разговарят с всеки един от служителите в администрацията, за да му поставят въпросите си и да получат отговор от първа ръка.

"При големи строителни проекти имаме идеята да определяме служители на администрацията, които да са пряко ангажирани с реализацията им и да обслужват инвеститорите. Целта е те по-бързо да разкрият нови работни места в общината", казва Христов.

Още място за бизнес

Икономическите дейности в община Шумен са концентрирани на територията на двете промишлени зони в града – кв. "Индустриален–изток" и новата индустриална зона, създадена през 2008 г. с решение на общински съвет. Терените на зоната са включени в активите на "Индустриален парк Шумен" АД, впоследствие обособени като селищно образувание със същото име. В града съществува и още една малка производствена зона, в която дейност осъществява пивоварната "Шуменско пиво". Голяма част от територията на кв. "Индустриален-изток" е все още неусвоена, но общият устройствен план на града предвижда бъдещо развитие и уплътняване на зоната с производствени и складови дейности.
Размерът на зоната дава възможност в по-дългосрочен период да се посрещнат и обслужат инвеститорските намерения, като по този начин създава необходимия резерв за нова инвестиционна дейност, необходима за развитието на града, сочи анализът, отразен в стратегията за развитие на общината до 2020 г.

Общият устройствен план на Шумен предвижда и реализирането на нова производствена зона върху площ от 166 ха в близост до жп линията и пътя за Варна. Тази зона естествено ще се свързва със сега съществуващата в югоизточната част на града.

Индустриалният парк

Акционерното дружество "Индустриален парк Шумен" е учредено с решение на общинския съвет в града с предмет на дейност "изграждане на индустриална зона с цел продажба на имоти на инвеститори, желаещи да изградят промишлени и търговски предприятия".
В дружеството община Шумен е апортирала поземлени имоти – общинска собственост, с обща площ 2308 дка. Тези имоти са били оценени на 3.974 млн. лв. Частният инвеститор в дружеството – "Ники БТ", участва с парична вноска в размер на 5.9 млн. лв. Малко над 98% от дяловете в него са собственост на регистрираната в Кипър офшорна компания "Ормекс трейдинг лимитед". "Индустриален парк Шумен" е един от най-модерните в страната, казва Любомир Христов. До всеки от парцелите е изградена необходимата инфраструктура - газ, ток, вода и канализация. В зависимост от желанието на инвеститора парцелите, които се предлагат за продан, могат да са 5, 10, 15 или повече декара." В момента най-голямата компания, която е разположила производствените си мощности в парка, е шуменското дружество "Херти". То е специализирано в производството на повече от 40 различни размера алуминиеви капачки за алкохолни и безалкохолни напитки, вино, зехтин и фармацевтични продукти, а продукцията й е предназначена в голямата си част за експорт.

"Вече има интерес и от други компании, тъй като паркът е разположен в близост до пътя, който свързва Петолъчката с кръстовището за Варна и Русе, обяснява кметът на Шумен. Така, ако за експорта на продукцията си бизнесменът има нужда от воден транспорт, то само на 80 км от парка има пристанище. Ако продукцията е предназначена за износ в страни от ЕС - Румъния, откъдето минава пътят за Западна Европа, е само на 120 км."

Според Любомир Христов нито една общинска администрация не разполага с потенциала сама да разкрива работните места, необходими за развитието на икономиката й. Начинът това да стане е чрез подобряване на условията за обслужване на бизнеса и намаляване на административните пречки за реализация на проектите му.

2.3 хил. дка е площта на "Индустриален парк Шумен".

Оценката, която бизнесът дава за работата и взаимодействието си с областната и общинската администрация в Шумен, се доближава до средните нива за страната. Това показват данните от анализа на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие". Нивата на местните данъци и такси в областта също са около средните за страната. Относително най-ниска оценка в последната година преди изборите за местна власт през октомври 2015 г. са получили бързината на обслужване и неподкупността на общинските служители.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK