Шумен - лошо наследство и бъдеще в проект
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шумен - лошо наследство и бъдеще в проект

Шумен - лошо наследство и бъдеще в проект

Проекти за общо 26 млн. лв. планира да изпълни общината по новата оперативна програма "Регионално развитие"

2625 прочитания

© Дневник


Общият размер на безвъзмездната финансова помощ, която община Шумен очаква да получи от оперативна програма "Регионално развитие", е в размер на 26.3 млн. лв. Това сочи справка, изготвена от администрацията на новия кмет на града Любомир Христов.

"Поради некачествена подготовка на проектната документация от предишния кметски екип сега се налага цялостно препроектиране, обясни той. Затова и всички строителни дейности са планирани за 2018 г.". Проекти на обща стойност малко над 7 млн. лв. са включени в направлението "Градска среда" на програмата. Те ще бъдат използвани за благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоари в кв. "Тракия" (2.5 млн. лв.), на части от улиците "Съединение" (6.5 млн. лв.) и "Тича" (2 млн. лв.).

Пак със средства от същото направление ще бъдат благоустроени зелените площи до "Диагностично-консултативния център I" в града (667 хил. лв.) и района на кръстовището на ул. "Станционна" на бул. "Симеон Велики" (1.3 млн. лв.).

За изграждането на

социална и културна инфраструктура

община Шумен очаква финансиране в размер на 6.4 млн. лв. Общата стойност на проекта за изграждане на нови социални жилища е близо 3 млн. лв. Става дума за два четириетажни жилищни блока с 50 апартамента, всеки от които ще има около 40 кв.м жилищна площ.

Най-важният обект в това направление е Младежкият дом в Шумен. Реализацията на този проект на стойност близо 2 млн. лв. е сред приоритетите в инвестиционната програма на общината. Предвидени са ремонт на покрива, цялостно саниране на сградата с поставяне на топлоизолация и нова дограма, както и изграждане на достъпна среда за хора с двигателни увреждания.

Ремонтът на Летния театър

в Шумен е другият значим проект в направлението "Социална и културна инфраструктура". Предвидена е цялостна реконструкция на залата с амфитеатрално разположените места за публиката, възстановяване на сцената, тоалетните и гримьорните, както и облагородяване и озеленяване на района. Средствата, които ще бъдат вложени в този проект, са планирани в размер на 1.6 млн. лв.

Обектите, които са включени в направлението за образователна инфраструктура, са средните училища "Васил Левски" (3.5 млн. лв.), "Трайко Симеонов" (близо 5 млн. лв.) и "Панайот Волов" (3.3 млн. лв.), както и началното "Илия Рашков Блъсков" (1 млн. лв). Така общата сума, предвидена за реновиране на училищните сгради в Шумен, достига близо 13 млн. лв.

Още няколко проекта са включени в т.нар.

резервен списък

на инвестиционната програма на общината. Общата сума за тях е 13.2 млн. лв. Очаква се тя да бъде осигурена от евентуалното преразпределение на средства, неусвоени от общините в цялата страна, или от спестения паричен ресурс след реализацията на проектите по основния списък след 2018 г. Дотогава общината е заявила намерение да преработи изцяло проекта за благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и
тротоари в района на бул. "Славянски" от площад "Кристал" до хотел "Мадара" (над 6 млн. лв.). "Предложението, подготвено от предишното общинско ръководство, беше проверено и върнато със забележки от управляващия орган, защото предоставената по него документация беше непълна както по отношение на обема, така и по отношение на съдържанието на проекта", каза Роза Енчева, ръководител на пресслужбата на община Шумен.

По тази причина според нея не могат да бъдат издадени необходимите строителни разрешения. "Сега предстои да бъде направено цялостно или частично препроектиране, въпреки че общината е получила средства като техническа помощ за подготовката на проекта, каза още Енчева. "Налага се част от тези пари

да бъдат върнати на държавата

а общината да ги доработи със собствени средства." В "резервния списък" с проекти на община Шумен е включен и Регионалният исторически музей в града. По този проект трябва да бъде ремонтиран покривът и да бъде извършено цялостно саниране на сградата на стойност 2.5 млн. лв. Ще се работи и по два проекта в частта за образователна инфраструктура. Предвидено е благоустрояване на дворовете на средното общообразователно училище "Сава Доброплодни" и гимназията с преподаване на чужди езици "Н. Й. Вапцаров" с целия й училищен комплекс. Стойността на двата проекта е 2.4 млн. лв.
Цялостно саниране и реконструкция трябва да бъдат извършени и на приземния етаж в училище "Йоан Екзарх Български", където ще бъде изградена и нова столова. Стойността на този проект е малко над 2 млн. лв.

Според източници от новата общинска администрация в Шумен съставянето на допълнителен списък с проекти, чиято реализация засега няма как да бъде предприета, се е наложило заради

зле изготвени проекти

Проблем се оказали и търговете за възлагане на обществени поръчки, за които се предполага, че е трябвало да бъдат спечелени от предварително избрана фирма. По този повод преди време местни архитекти в Шумен изготвиха протестна декларация, но тя не бе взета под внимание от тогавашното общинско ръководство.

Въпреки че 16 проекта от общо 25 от инвестиционната програма, наследена от новото общинско ръководство в Шумен, се оказали негодни за изпълнение, екип от проектантски дружества е получил сумите по договорите си с общината, твърдят от администрацията на сегашния кмет на града Любомир Христов.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ, която община Шумен очаква да получи от оперативна програма "Регионално развитие", е в размер на 26.3 млн. лв. Това сочи справка, изготвена от администрацията на новия кмет на града Любомир Христов.

"Поради некачествена подготовка на проектната документация от предишния кметски екип сега се налага цялостно препроектиране, обясни той. Затова и всички строителни дейности са планирани за 2018 г.".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.