Сливен с над 22 млн. лв. просрочени задължения
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сливен с над 22 млн. лв. просрочени задължения

Сливен с над 22 млн. лв. просрочени задължения

Общината изпълнява оздравителен план за стабилизиране на финансовото състояние

4291 прочитания

© Сашка Панайотова


Просрочените задължения на община Сливен са повече от годишните собствени приходи на общината, те надхвърлят 22 млн. лв. Водят се и дела към общината за 20 млн. лв. "Отделно имаме банкови кредити, кредити към ФЛАГ, с които сумата набъбва до 60 млн. лв.", казва новият кмет на общината Стефан Радев. "Постарахме се да направим така, че да осигурим повече приходи в бюджета, както и да преструктурираме задълженията", допълва Радев, който е дипломиран експерт-счетоводител, работил е като одитор и преди да поеме поста кмет на Сливен, е бил финансов директор на голяма компания повече от 10 години.

"Когато сме неизрядна страна по всичките си договори, общо взето, силата ни като контролен орган до голяма степен намалява заради нашата неизрядност. За да изискваме от фирмите и гражданите, на първо място ние трябва да сме пример за коректност."Стефан Радев, кмет на Сливен

"Заехме се спешно със стабилизиране на финансовото състояние на общината, това сега е най-важно за нас", посочва кметът. Общинският съвет на Сливен е взел решение за емитиране на облигационен заем от 25 млн. лв., с който да бъдат разплатени всички 13 млн. лв. просрочени задължения към фирмите, да се рефинансират банковите кредити на общината и да се върнат задълженията към ФЛАГ. "Така ще влезем в ритъм и ще се отървем от заплахата от запориране на сметки и възбрана на имоти на общината", смята Радев. Според него трябва да се сложи край на съществуващата до момента практика в общината да се поемат задължения, срещу които не стои финансов ресурс. "Така например Сливен до момента има поети ангажименти за 140 млн. лв. – това са подписани договори за строителство, ремонти, без да има финансова обезпеченост", допълва Радев. След проведени разговори с няколко банки община Сливен избра Общинска банка за финансов посредник при пласиране на общинската облигационна емисия за 25 млн. лв. Емитирането й е част от програмата на кметската администрация за финансово оздравяване на общината.

Общината ще разчита и на безлихвен заем от държавата в размер 8 млн. лв. за стабилизиране на финансовото си състояние. "Целта ни е първо да преструктурираме задълженията така, че да нямаме просрочени задължения и да станем добър платец. Когато сме неизрядна страна по всичките си договори, общо взето, силата ни като контролен орган до голяма степен намалява заради нашата неизрядност. За да изискваме от фирмите и гражданите, на първо място ние трябва да сме пример за коректност", казва Радев. Общината е увеличила данъка върху сградите със 100%, но не е променила такса битови отпадъци. Така общото плащане за имоти е увеличено с около 60%.

Общинският съвет на Сливен предстои да разгледа и да одобри подготвената от кмета Наредба за насърчаване на инвестициите в общината. Документът включва няколко групи дейности за привличане на нови инвеститори, сред които ускорено административно обслужване, както и предоставяне на общинска земя без търг или конкурс. "Ще съкратим срока на обслужване на инвеститорите, което смятаме, че ще увеличи интереса към нашата община", казва Стефан Радев. Интерес на инвеститорите към община Сливен се забелязва в сферата на развитие на балнеотуризма в Сливенски минерални бани. "Обсъждаме и възможност за изграждане на логистичен център в града", казва Радев.

Сред основните проблеми на бизнеса в община Сливен остава недостигът на квалифицирани кадри. От една страна, градът все още има голяма безработица, от друга, липсата на квалифицирани кадри става все по-осезаема. Според кмета сред проблемите в общината е и ранното отпадане на учениците от образователната система. За да реши този проблем, общината предвижда да ремонтира едно от старите общежития, което се е ползвало за нуждите на Строителния техникум в града. То ще бъде реновирано със средства, предоставени от Министерството на образованието, и ще даде възможност да бъдат настанени в града всички ученици, които пътуват от други малки общини и има риск да отпаднат от образователната система. "Сред решенията за създаване на квалифицирани кадри е прилагането на дуалното образование, както и постепенното привличане на тези наши съграждани, които заминаха в чужбина, за да изкарват прехраната си", казва Радев. Според него това може да стане чрез увеличаване на доходите на наетите в предприятията. "Бизнесът през последните години осъзна, че за да привлече квалифицирани кадри, трябва да увеличи трудовите възнаграждения. Смятам, че това постепенно ще стане в бъдеще", казва кметът. Общината ще изпълни проект за 800 хил. лева, свързан с подобряване на инфраструктурата пред предприятията в индустриалната зона на града и най-вече пред производствената база на "Е. Миролио". "Това са средства от държавата, тъй като "Е. Миролио" е сертифициран инвеститор клас А", казва Стефан Радев.

Община Сливен ще усвои около 24 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж" през новия програмен период. Най-големият проект на общината по тази програма е "Интегриран градски транспорт" на стойност 14 млн. лв. Предстои да бъдат закупени нови автобуси, да бъдат подновени автобусните спирки, да се направят велоалеи. По "Региони в растеж" ще бъдат ремонтирани няколко детски градини и ще бъде извършено благоустрояване по поречието на река Асеновска. "Първият етап от водния цикъл беше правен по времето на Лечков, той не е въведен в експлоатация. Вторият етап е правен при предишното управление и също частично не е въведен в експлоатация. Там проектът е около 42 млн. лв. Ако не въведем втория етап в експлоатация, общината трябва да върне тези пари. Затова сега, за да пуснем втория етап от проекта за водния цикъл на града в експлоатация, правим рехабилитация и реконструкция на първия етап. Целта ни е да спасим тези 42 млн. лв., които иначе трябва да върнем", обяснява Стефан Радев. Плановете са проектът да приключи окончателно през септември тази година.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK