Винарско имение "Драгомир" стартира проект за 1.3 млн. лева

Със средствата ще бъде създаден нов лозов масив от 24 хектара

Приходите на винарска изба "Драгомир" за 2015 са 1.2 млн. лв., а година по-рано са били 787 хил. лв.

През 2016 г. винарско имение "Драгомир" стартира проект за създаване на лозов масив от 24 хектара на стойност 1.3 милиона лева. "Работата по проекта започна още през 2007 година, когато започнахме да комасираме парцел в землището на село Свирково, община Симеоновград", казва Наталия Гаджева, управляващ съсобственик на винарското имение.

Избата, чийто основен собственик е основателя на куриерската компания "Спиди" Валери Мектупчиян кандидатства през 2015 година за финансиране на проекта по мярката за преструктуриране и конверсия на лозя към Държавния фонд "Земеделие" - сектор "Вино". Проектът е одобрен, като субсидията е 70% от стойността му, а останалите 30% трябва да инвестира винарско имение "Драгомир". "От 2 месеца работим с банка, за да използваме кредит, с който да финансираме новите си лозя", казва Наталия Гаджева. "Средствата по кредита ще погасяваме с продажбата на вино от сегашната ни винарска изба в Пловдив, но целта ни е чрез новите лозя да постигнем по-голяма стабилност по отношение на суровината и така ще имаме възможност да работим и по увеличение на капацитета на произвежданата продукция", допълва тя.

От няколко години собствениците на "Драгомир" купуват грозде от съседно лозе, за да опитват какво качество на виното ще се получава, когато лозята им започнат да плододават. От тях вече са получени по-мощни, по-агресивни червени вина. "Имаме колеги винари, които успяха по-бързо от нас да акумулират капитал и да създадат лозя в близост до нашия масив, следим продукцията им и виждаме, че условията са отлични", споделя Наталия Гаджева.

Проектът

Земята за лозовия масив е купена предварително от собствениците на винарското имение "Драгомир", като цената на 1 декар варира между 400 и 500 лева. Характерната почва на новото лозе е канелено-горска с каменисти примеси. В момента земята се риголва (специфичен вид много дълбока оран - бел. авт.), а наесен ще започне засаждането на лозичките. Проектът включва 3 части: засаждане на лозе, конструкция на лозе и изграждане на система за капково напояване. "Драгомир" е направило заявка за посадъчен материал във Франция и в България. От Франция ще бъдат закупени лозички от сортовете мерло, каберне совиньон и пти вердо, от България - мавруд и рубин, които се засаждат за първи път в региона. Носещата конструкция на новото лозе е от бетонови и метални колчета. "А капковото напояване за региона на Свиленград е задължително, защото имаме нестабилни валежи, обяснява Наталия Гаджева. Тези две части от проекта ще бъдат извършени следващата пролет, а отчитането на реализацията на целия проект пред Министерството на земеделието ще стане през есента на 2017 г.

От винарското имение "Драгомир" планират още да инвестират допълнителни средства и в специална мрежа, с която да предпазват лозето от градушка и от птици.

Хората и виното

Новият "лозов проект" на "Драгомир" ще създаде няколко постоянни работни места, но и ще генерира сериозна сезонна заетост на хора от региона. Лозята се отглеждат с десетилетия и ако виното се хареса на пазара, това значи, че мнозина в село Свирково ще имат добра заетост и доход. Гроздето ще се носи за винификация в Пловдив. "Когато лозето встъпи в пълно плододаване, тогава гроздето ще надмине възможностите на сегашния капацитет на винарската ни изба. Но се надявам в това време да осъществим и втория си важен проект за нова винарна с по-голям капацитет от сегашния, като целта ни е суровината за винопроизводството да бъде изцяло наша собствена", допълва Наталия Гаджева.

Още от Капитал