До края на годината ще заработи депото за отпадъци на Стара Загора
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

До края на годината ще заработи депото за отпадъци на Стара Загора

До края на годината ще заработи депото за отпадъци на Стара Загора

В момента тече процедура за избор на оператор на съоръжението

5342 прочитания

© Капитал


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора, Димитровград. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
52

млн. лв. е общата инвестиция в проекта.

Регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора е снабдена с високотехнологични съоръжения и е втората по големина в България. Тя ще обслужва над 360 хил. жители от всички населени места на 12-те общини от региона. Регионалният център в Стара Загора ще приема за третиране неопасни твърди битови отпадъци от всички общини. От петте общини - Стара Загора, Опан, Братя Даскалови, Чирпан и Раднево, те ще бъдат транспортирани директно, а от останалите ще идват компактирани от изградените три претоварни станции.

Регионалният център за управление на отпадъците е най-големият обект от инвестиционен проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора, финансиран чрез оперативна програма "Околна среда 2007- 2013 г." на обща стойност 51.667 млн. лв., от които 41.72 млн. лв. са европейско финансиране, 7.36 млн. лв. - национално съфинансиране, а останалите почти 2.59 млн. лв. - собствен принос на общините от региона.

В изграждането на Регионалния център за управление на отпадъците – Стара Загора, който се намира в село Ракитница, са инвестирани 32.5 млн. лв. Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД "Иринополис", в което влизат свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98" (наскоро закупена от "Хидрострой"),"Инфраструктурно строителство", "Трейс груп холд" и "Енергоремонт строй". В момента тече процедура за избор на оператор, която е на финалната права. Всеки момент се очаква общината да подпише договор с класирания на първо място в търга кандидат - консорциум "РСУО - Стара Загора". Срокът на договора ще е пет години, а прогнозната стойност на изпълнение на поръчката - 17 млн. лв. без ДДС. Съоръжението се очаква да заработи до края на годината.

Параметри

Обектът е разположен на площ от 325 дка и включва клетка за депониране на неопасни отпадъци с обслужваща инфраструктура, общински център за рециклиране, инсталация за сепариране и закрито компостиране, система за улавяне на газовете. Изградени са четири пречиствателни съоръжения за пречистване на водите от експлоатацията на регионалния център. Само излишъкът от чистите води евентуално при проливни дъждове ще се отвежда в река Сазлийка.

Обектът беше открит през юли. "Досега Стара Загора изхвърляше своя отпадък на Мандра баир, където еконормите и стандартите не се спазваха и се замърсяваше околната среда", каза тогава кметът на Стара Загора Живко Тодоров. "Всички граждани трябваше да плащат непосилни такси, защото най-близкото модерно съоръжение - в Шишманци, е на 80-90 км. Това означава в пъти да вдигнем таксата и да обременим гражданите", допълни той.

Технология

Системата на новото депо е изградена така, че да отговаря на съвременни изисквания за подобни съоръжения, опазвайки не само почвите и водата, но и въздуха. Реализирани са инвестиции, свързани с изцяло нови технологии. Отпадъците ще се преработват в компостиращата инсталация, преминавайки през четири биофилтъра и стружки от борови кори, така че да не се допуска замърсяване на въздуха. Сегашното градско сметище на Стара Загора - Мандра баир, ще бъде закрито.

Чрез реализацията на проекта ще се постигне увеличаване на разделното събиране на битови отпадъци и тяхното рециклиране, както и въвеждане на ефективна и екосъобразна система за съвременно управление на отпадъците. Като краен резултат се очаква да намалее замърсяването на околната среда в общините от региона. В експлоатацията на обектите от регионалната система ще бъдат заети 64 лица, от които 32 ще обслужват Регионалния център за управление на отпадъците в Стара Загора. По проекта са изградени и претоварни станции за общински отпадъци в Казанлък, Гурково и Гълъбово.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора, Димитровград. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
52

млн. лв. е общата инвестиция в проекта.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK