"Ейнджълс естейт" става голям производител на вино
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Ейнджълс естейт" става голям производител на вино

"Ейнджълс естейт" става голям производител на вино

От 2015 г. компанията вече притежава общо 1500 декара лозя

29189 прочитания

© Михаил Ванчев


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Когато производственият директор на едно от най-добрите семейни винарски имения в България каже, че годината обещава да бъде интересна, това означава добро или дори превъзходно вино, произведено по трудния начин. Александър Велянов, производственият мениджър на "Ейнджълс естейт" (Angel's estate), вече знае, че белите вина костват много грижи на целия екип заради природните предизвикателства. Но червените!

Какво се променя

Семейното винарско имение на собствениците на производителя на пилешко месо "Градус" братя Ангелови е създадено с мечтата тук да се произвеждат вина от собствено грозде. Най-напред от 1000 декара, засадени през 2009 година, през 2015 година "Ейнджълс естейт" добавя още 500 нови декара лозя. Във винарското имение има около 60% предимно червени "Бордо сортове", сира и сициалианско Верментино, както и 40% от няколко емблематични бели сорта. Плюс пино ноар за розетата на "Ейнджълс естейт", които формират най-забележимият пазарен ръст в продукцията на младото винарско имение.

Според Александър Велянов имението на панагюрската фамилия Ангелови е един амбициозен проект, който се гради за поколения. Започнало с името "Анжелус естейт", сега новото име еднозначно сочи, че е истински фамилен проект на Ангелови - Angel's estate. "Вложено е много и продължава да се влага, затова съм убеден, че имението има добро бъдеще", казва Александър Велянов.

Винарската изба "Ейнджълс естейт" е наполовина под земята, вкопана в камъка, за да запазва температурата за отглеждане на виното относително постоянна. "За последните 3 години ние утроихме производството си", казва Велянов. И счита, че това са добри темпове на развитие на една млада винарска изба като "Ейнджълс естейт". Още повече че изграденият капацитет е 1 млн. литра.

В началото бе романтизмът

Стартът на винопроизводството в "Ейнджълс естейт" е с елитарни вина, които носят слава. С нарастването на добивите от лозята винарското имение започва да търси по-широк кръг ценители на виното си. "Логичният ни подход бе да създадем нови марки вино, които да са достъпни за хора с различни вкусове и с различни възможности", обяснява Велянов. В по-нисък ценови клас са новите марки Angel и Cattleya. "Вече имаме и едносортови вина, които показват как класическите сортове грозде се развиват на нашия тероар", обяснява Велянов. "Ейнджълс естейт" пусна малка серия вина Deneb, предназначена само за ресторанти. Нови са и двете купажни вина - мерло със сира и каберне совиньон и каберне фран.

"С новите си марки искаме да докажем, че могат да се правят отлични и по-достъпни вина. Средните продажни цени в България са в диапазона 10-15 лева и това определя подхода към пазара. А в съотношението качество/цена сме със сигурност една крачка пред конкурентите ни", обяснява Велянов.

Предприятието

Предприятието "Ейнджълс естейт" изпревара в техническо и технологично отношение болшинството български винарни. Съвременната техника за отглеждане на лозята, капковото напояване за младите лозички, единствената в страната лазерна сортировъчна машина за гроздови зърна, щадящите гроздови преси, новото поколение ферментационни съдове за ефективен контрол върху процесите на превръщане на гроздовия сок във вино и най-сетне превъзходните френски бъчви за съзряване на най-добрите вина - всичко това прави компанията високо технологична. "Ценното в нашето предприятие е, че прилагаме утвърдени винарски практики чрез съвременни технологични подходи", казва Александър Велянов.

От солидната си практика във винопроизводството на известни изби в Нова Зеландия и Австралия той е достигнал до извода, че на българските винопроизводители все още им липсва производствена организираност. Неговото голямо предизвикателство в България е да вкара лозята на "Ейнджълс естейт" в такъв ред, че да посрещне пазарните изисквания като голям производител на вина. Велянов иска да въведе добри производствени практики за устойчиво производство на добро вино при минимизация на разходите.

"Ще вкарам повече наука и повече експертиза в лозята, за да уточним кои парцели са наистина за премиум и суперпремиум вина и кои - за по-масовите ни марки", разказва още за подхода си Велянов. Той преоценява възможностите на тероара и прогнозира, че следващите години ще бъдат благодатни за белите вина, които тук имат отлични условия за изява. "През 2015 година обрахме 800 тона грозде, което е най-големият добив досега, но когато новите лозя почнат да плододават, добивът трябва да нарасне с около 50%", казва Александър Велянов.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Когато производственият директор на едно от най-добрите семейни винарски имения в България каже, че годината обещава да бъде интересна, това означава добро или дори превъзходно вино, произведено по трудния начин. Александър Велянов, производственият мениджър на "Ейнджълс естейт" (Angel's estate), вече знае, че белите вина костват много грижи на целия екип заради природните предизвикателства. Но червените!


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    tanyotanev avatar :-|
    T.Tanev

    Чудесна новина. Само извън темата за вестника, редактори и автора - думата болшинство е чуждица. не е българска. :)

  • 2
    drb35612594 avatar :-|
    Красимир Георгиев

    Ивелин Кючуков е пълен измамник!! Представя фондацията за много добра, но зад всичко това стоят само измами...

  • 3
    adz50592077 avatar :-|
    Betina

    Фондация Ейнджълс е пълна измама, мръсните им сделки край нямат….

  • 4
    scp29579546 avatar :-|
    cvetomir_borisov_11_22

    Никога не се доверявайте на г-н Кючуков... Може да ви заблуди дброто му държание

  • 5
    rrj04579546 avatar :-|
    damyanov_ivan

    Напълно съм съгласен! Тези измамници трябва да си платят! Не знам как ме подведоха...Със сигурност вече ще бъда по-внимателен, не искам да участвам в техните мръсни сделки

  • 6
    xlr28588192 avatar :-|
    Maria Damianova

    Г-н Ивелин спри се с твоите лъжи, как може да си такъв лицемер...

  • 7
    bsn45579546 avatar :-|
    samuil.kostov.129

    Напълно съм съгласен с вас. Радвам се, че повече хора са го разбрали

  • 8
    iap16579546 avatar :-|
    valeriya_bogdanska_121

    Изобщо не се занимавайте! Некоректен работодател, не подкрепя служителите си, а мисли как да се възползва максимално от тях.

  • 9
    ehf21590630 avatar :-|
    lora-andreeva90

    Добре,че са колегите,че да ме държат. Много е лошо като властта(именно г-н Ивелин Кючуков) те нарочи. Нямам търпение да минат още 3 седмици и да забравя за тази фондация. Пълни измамници. Ще с платиш!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.