Ръстът в икономиката на Карнобат ликвидира проблема с безработицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ръстът в икономиката на Карнобат ликвидира проблема с безработицата

Бюджетът на Карнобат за 2017 година е в размер на 20 млн. лв., като община очаква допълнително 10 млн. лв. от европейски проекти.

Ръстът в икономиката на Карнобат ликвидира проблема с безработицата

1600 души от съседни общини работят в местните предприятия

10635 прочитания

Бюджетът на Карнобат за 2017 година е в размер на 20 млн. лв., като община очаква допълнително 10 млн. лв. от европейски проекти.

© Сашка Панайотова


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Бургас. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
Основната движеща сила в Карнобат е преработващата промишленост, която се развива на базата на силно земеделие. Звучи невероятно, но по документи Карнобат разполага с около 540 хил. дка земеделска земя, а обработва 560 хил. дка.

Община Карнобат е сред малкото общини в България, в които проблемът с безработицата почти не съществува. В бБюрото по труда са регистрирани едва 600 безработни – предимно хора с изключително ниска квалификация, която се явява основна пречка за намирането на работа. Голяма част от регистрираните безработни получават социална помощ и разчитат на социалните услуги на общината, които са сред най-добрите в страната. Социалният патронаж в Карнобат обслужва 400 души – колкото обслужват и големи градове като Пловдив и Бургас.

"Закупихме чисто нови автомобили за разнасяне на храната, оборудвахме кухненския блок и създаваме чудесни условия. Имаме 11 социални звена и отделяме доста средства за тях", казва кметът на Карнобат Георги Димитров.

Проблемите

Независимо че безработицата е ниска, а икономиката на общината се развива успешно, основен проблем за Карнобат остава липсата на достатъчно квалифицирани кадри. В града работят големи предприятия като "Се Борднетце", "Винпром Карнобат", фабриките за ризи – "Карина" и "Маркела", "Агрошанс комерс". Към тях всеки ден пътуват 1600 работници и служители от други общини. Глад за квалифицирани кадри изпитва и общинската болница. Там най-младите лекари са на 50-годишна възраст, а общината плаща пътните разходи на фелдшери от други населени места.

"Разполагаме с напълно обновена болница. Догодина ще заделим средства на общината за купуване на нова апаратура и ремонт на отделенията. Подпомагаме и държавната структура, каквато е спешната помощ. Нямаме обаче достатъчно медицински кадри и търсим начини да решим този проблем", казва Димитров. В същото време болницата обслужва две общини – Карнобат и Сунгурларе. Община Карнобат е предоставила терен в двора на болницата и очаква да започне строителството на модерен център за спешна и неотложна медицинска помощ, в който ще бъдат инвестирани около 400 хил. лева.

Поминъкът

Основната движеща сила в Карнобат е преработващата промишленост, която се развива на базата на силно земеделие. Звучи невероятно, но по документи Карнобат разполага с около 540 хил. дка земеделска земя, а обработва 560 хил. дка. Разорани са дори общински пътища, на места земеделците са навлезли в мери и пасища. На територията на общината се отглежда пшеница, ечемик, технически култури като кориандър, слънчоглед, но и много трайни насаждения. Лозята на "Винпром Карнобат" са вече 26 хил. дка. Компанията създава заетост и разкрива нови работни места. Сред сравнително новите инвеститори в града е Мехмед Калъчоглу, който през 2013 г. изгради завод за санитарни материали "Суордсан", в който до момента са разкрити 120 работни места.

Бюджетът

Община Карнобат планира за 2017 година размер на бюджета от 20 млн. лв., като очаква допълнително 10 млн. лв. от европейски проекти. Миналата година бюджетът на община Карнобат е бил 17.4 млн. лева. Всяка година той бележи ръст от около 10%. "Нашите основни доходи идват от рентни плащания, наеми на общинска собственост. Общинската земя е в размер на 25 хил. дка, общината разполага и със 74 хил. дка гори, 12 хил. дка мери и пасища, над 100 язовира. Тези постъпления от наеми са основният стълб за общинския ни бюджет", казва кметът. За 2017 г. прогнозните приходи от управление и разпореждане с имоти общинска собственост на Карнобат са за 1.57 млн. лв. Основна част от тях - 900 хил. лв., се планира да постъпят от аренда на земеделска земя.

В година като тази общината заделя сериозни средства в капиталовата си програма за проекти. Община Карнобат завършва миналата 2016 година с преходен остатък от 2.5 млн. лв. Тези пари ще бъдат използвани за съфинансиране и дофинансиране на европейските проекти. В началото на стария програмен период заложихме 1 млн. лв. за проектиране и още с първия спечелен проект тези пари ни се върнаха многократно, казва Димитров. Община Карнобат няма задължения и кредити.

Европейски проекти

През изминалия програмен период общината е усвоила 20 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие". Изцяло преобразени са централната градска част, паркът, санирани са всички училища и детски градини. Реставрирани са историческите паметници в града – къщата на Димитър Полянов, на Минко Неволин, възстановена е часовниковата кула по два проекта.

"Имаме възможност за съчетаване на културен, исторически, винен туризъм. Нямаме амбициите да бъдем туристически център, какъвто са морските общини. Имаме обаче своята специфика, можем да осигуряваме съпътстващ туризъм", казва Димитров.

През настоящият програмен период инвестициите, които ще бъдат направени със средства по оперативна програма "Региони в растеж", за община Карнобат са лимитирани на 10.3 млн. лв. С тези средства ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност на административни, училищни, социални и жилищни сгради. За повечето от проектите по програмата общината вече е стартирала процедури по избор на изпълнители.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Бургас. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
Основната движеща сила в Карнобат е преработващата промишленост, която се развива на базата на силно земеделие. Звучи невероятно, но по документи Карнобат разполага с около 540 хил. дка земеделска земя, а обработва 560 хил. дка.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK