Община Казанлък планира създаването на професионален колеж за нуждите на бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Община Казанлък планира създаването на професионален колеж за нуждите на бизнеса

Община Казанлък планира създаването на професионален колеж за нуждите на бизнеса

Безработицата в града е символична, а големите предприятия "внасят" работна ръка от съседните общини

14267 прочитания

© Сашка Панайотова


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

През изминалата 2016 година бизнесът и общинското ръководство на Казанлък получиха положителна оценка от Комисията по акредитация на висшите училища за създаване на технически колеж в града. До този момент обаче проектът не е реализиран, а липсата на работна ръка за нуждите на бизнеса става все по–голяма.

"Докладът за внасяне на предложение в Акредитационния съвет за нуждите на Казанлък от технически колеж беше изготвен от 9-членна комисия от преподаватели от различни технически ВУЗ-ове. В този доклад се проследяват условията за създаване на такъв колеж - наличието на сграден фонд, на желаещи младежи да завършат в него професионална степен "бакалавър". Огромно предимство беше, че бизнесът на Казанлък също заяви готовността си да създаде лаборатории за практическо обучение.

Разглеждането на доклада беше отлагано няколко пъти и до този момент нямаме никакъв отговор от акредитационния съвет", казва кметът на Казанлък Галина Стоянова. Според нея изграждането на технически колеж в града е наложително по няколко причини. На първо място безработица в града на практика няма, а голямо предприятие като "Арсенал" внася работници от всички части на България.

През миналата година най-големият работодател в региона, "Арсенал", е инвестирал 50 млн. лв. в нови мощности. Нужда от работници и служители имат и предприятията от хидравликата – "M+C хидравлик", "Капрони", както и останалият машиностроителен и хидравличен сектор, съсредоточен в Казанлък. Най-голяма нужда има от управленски кадри в средния ешелон, показва проучването сред бизнеса в общината. Липсват началник-цехове с необходимата подготовка и квалификация, началник-смяна и др. Проучване на общината показва още, че много млади хора имат желание да продължат образованието си, но не могат да си позволят да учат в други градове на страната поради липса на средства. Желанието на тези младежи е с подкрепата на предприятията да продължат своята квалификация и обучение.

В помощ на бизнеса

"Стремим се да ускоряваме административните процедури, от които има нужда бизнесът, защото осъзнаваме, че това е от голяма важност. Дуалното образование стартира като пробен проект точно от Казанлък", казва кметът Галина Стоянова. Според нея казанлъшките предприятия са преживели успешно кризата през 2008 г., когато успяват не само да задържат персонала си, но и значително да го увеличат през последните години. "Казанлък беше създаден като машиностроителен град и остана машиностроителен център на България и до днес", допълва тя.

Затова и приоритетна задача на общината през тази година ще бъде Казанлък да откликне на нуждите на икономическата среда и да успее да открие така необходимия технически колеж.

Сред приоритетите на общината е и развитието на туристическия бранд Казанлък като световна туристическа дестинация, която може да бъде съизмерима с общини като Велико Търново и морските курорти на България.

"Това, което ще реши проблемите на бизнеса в общината, е да направим така, че младите хора да останат тук", казва кметът. Едно от решенията в тази посока е насочено към младите семейства с репродуктивни проблеми. Тази година общинската програма "Инвитро" ще достигне до двойно повече семейства, защото средствата в нея са увеличени два пъти. За нуждите по тази програма са отделени 20 хил. лева.

Инвестиции с евросредства

През изминалия програмен период община Казанлък успява да изпълни ключови проекти, свързани с промените в градската среда. Успешно са реализирани проектите, свързани с реконструкцията и обновяването на двата големи парка в града, реконструкция и обновяване на болницата, изграждане на нова пожарна. Изпълнени са инфраструктурни проекти, свързани с цялостната реконструкция на улици, всички училища са ремонтирани.

"Онова, което липсваше през стария програмен период, е, че общини като нашата имаха възможността да кандидатстват само за проекти за развитие на градската си среда. Имаме 19 населени места в общината, но не може да кандидатстваме за получаване на средства за благоустрояването им. Селата на по-големи общини като нашата са проблем, за който се надявам да се намери решение. За целта са необходими промени в Програмата за развитие на селските райони, които ще ни дадат възможност да благоустроим тези населени места", смята Галина Стоянова.

През новия програмен период общината ще реализира няколко големи проекта, насочени към жилищните квартали на Казанлък, които са строени още през 70-те и 80-те години на миналия век, без да е предвидена прилежаща инфраструктура. Два от ключовите проекти са на стойност около 20 млн. лв. Започва ремонт на четири от големите улици в Казанлък и облагородяване на две междублокови пространства в един от големите квартали - "Изток". Общината започва и цялостно ремонтиране на тротоарите в града.

"В напреднала фаза е и проектът за изграждането на тунел под Шипка. Трябва да бъдат проведени обществени поръчки за избор на изпълнител, няма никакви административни пречки да се изгради тунелът", казва Стоянова. Извършено е отчуждаване на имотите от страна на община Казанлък. Проектиран е и обходният път на града.

Собствени средства

Бюджетът на общината за 2017 г. е в размер на 46.9 млн. лв. Средствата, които общината събира от местни данъци и такси, са в размер на 15 млн.лв. "За разлика от миналата година имаме значително по-спокоен бюджет откъм разплащане. За първи път от четири години насам разполагаме с преходен остатък от 1.59 млн. лв., който е достатъчен, за да разплатим стари задължения и просрочени плащания. С този преходен остатък ще може да откликнем и на социалните нужди - здравеопазване в детските заведения, детска млечна кухня, социален патронаж", казва кметът.

Общината е успяла да разплати стари задължения в размер на 6 млн.лв. Остава дълг от 4 млн. лв., който е от стара сделка по инфраструктурен проект, несъобразен навремето с общия устройствен план на общината.

"Взели сме заем от банка, така че да връщаме задълженията до 2020 г. и тези задължения да не пречат на развитието на Казанлък и проектите ни. Общината е в абсолютна финансова стабилност и дори през тази година ще си позволим да финансираме допълнително проекти по програма "Красива България", по Доверителния екофонд, които изискват собствено финансиране", казва Стоянова.

През тази година община Казанлък отделя не само средства за обновяване на инфраструктурата по инвестиционната си програма, но и планира подмяна на уличното осветление с LED осветление. Проектът е насочен към постигане на икономия и по-добра осветеност на града.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

През изминалата 2016 година бизнесът и общинското ръководство на Казанлък получиха положителна оценка от Комисията по акредитация на висшите училища за създаване на технически колеж в града. До този момент обаче проектът не е реализиран, а липсата на работна ръка за нуждите на бизнеса става все по–голяма.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    raimond avatar :-|
    Meister Eckhart

    Като се построи тунела под Шипка казанлъчани ще бъдат само на половин час разтояние от Габрово, където има технически университет.Така, че тунела под Шипка ще реши и този проблем.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.